Ψυχική Υγεία

Κόκκινο χρώμα: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το κόκκινο χρώμα;

Κόκκινο χρώμα: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας το κόκκινο χρώμα;

Κόκκινο χρώμα: Κάποιοι μπορεί να βρουν το κόκκινο διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο, ενώ άλλοι το αισθάνονται πολύ τολμηρό, συναρπαστικό ή ακόμα και κυριαρχικό. Σκεφτείτε τα δικά σας συναισθήματα για το κόκκινο χρώμα και εξετάστε σε ποιους ανήκετε.

Στην ψυχολογία των χρωμάτων, το κόκκινο προκαλεί τα πιο δυνατά συναισθήματα από οποιοδήποτε χρώμα. Ενώ τα ψυχρά χρώματα όπως το πράσινο και το μπλε θεωρούνται γενικά ειρηνικά και ηρεμιστικά, το κόκκινο θεωρείται το πιο ζεστό και αντιφατικό από τα χρώματα. Στην πραγματικότητα, αυτή η φλογερή απόχρωση έχει περισσότερους αντίθετους συναισθηματικούς συσχετισμούς από οποιοδήποτε άλλο χρώμα: Το κόκκινο συνδέεται με το πάθος και την αγάπη καθώς και με τη δύναμη και τον θυμό. Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά συναισθήματα και ιδιότητες που μπορεί να διεγείρει το κόκκινο χρώμα.

Ψυχολογία του κόκκινου χρώματος

Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο ορατά χρώματα στο χρωματικό φάσμα (δεύτερο μόνο μετά το κίτρινο). Η ικανότητά του να τραβάει αμέσως την προσοχή των ανθρώπων είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενο κίνδυνο. Σκεφτείτε: πινακίδες στοπ, σειρήνες, πυροσβεστικά οχήματα και κόκκινα φανάρια.

Το κόκκινο χρησιμοποιείται επίσης για να μεταφέρει τον κίνδυνο με μη κυριολεκτικό τρόπο. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση της φράσης “στο κόκκινο” για να περιγράψει την οικονομική απώλεια ή “κόκκινη σημαία” για να δείξει πότε κάτι δεν πάει καλά με ένα άτομο ή μια κατάσταση. Οι άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το κόκκινο με αρνητικά, επικίνδυνα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι το χρώμα της φωτιάς, του αίματος και μερικές φορές των δηλητηριωδών ή επικίνδυνων ζώων.

Ενέργεια και ενθουσιασμό

Αυτό το διεγερτικό χρώμα συνδέεται επίσης με τον ενθουσιασμό. Οι μελέτες δείχνουν ότι το να φοράτε κόκκινο μπορεί να προκαλέσει μερικές από τις ακόλουθες σωματικές επιπτώσεις:

  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Ενισχυμένος μεταβολισμός
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Αυξημένος ρυθμός αναπνοής

Όλες αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές προκαλούν φυσικά αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας. Το χρώμα είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την όρεξή σας αυξάνοντας τον μεταβολισμό σας, γι’ αυτό και το κόκκινο είναι τόσο δημοφιλές χρώμα στα εστιατόρια.

Όπως και άλλα χρώματα, οι αποκρίσεις στο κόκκινο συχνά εξαρτώνται από προηγούμενες εμπειρίες και πολιτισμικές επιρροές. Κάποιοι μπορεί να βρουν το κόκκινο διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο, ενώ άλλοι το αισθάνονται πολύ τολμηρό, συναρπαστικό ή ακόμα και κυριαρχικό. Σκεφτείτε τα δικά σας συναισθήματα για το κόκκινο χρώμα και σκεφτείτε πώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στην αντίδρασή σας  σε αυτό το χρώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σταματήστε το scroll άμεσα!

Άγχος - Πώς βοηθούν οι βιταμίνες

Παιδιά-μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας υποφέρουν ψυχικά για δεκαετίες

5 συμβουλές για να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας δεξιότητες για μια υγιεινή διατροφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν το διάσημο είδωλό μας, μας γίνεται εμμονή

Σύνδρομο λατρείας διασημοτήτων: Κάποιοι όμως περνούν τα όρια του φανατισμού και αποκτούν εμμονή να θέλουν να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους αγαπημένους τους σταρ.

Πώς οι καταναγκασμοί επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Καταναγκασμός: Η ανάκαμψη από τους καταναγκασμούς απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, να τηρήσετε τα σχέδια θεραπείας και να ασκήσετε αυτοφροντίδα.

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.