Αυτοφροντίδα

Διαχείριση θυμού: Πώς να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα ως γονείς

Διαχείριση θυμού: Πώς να αναγνωρίζετε και να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα ως γονείς

Διαχείριση θυμού: Μόλις οι άνθρωποι αναγνωρίσουν τα σημάδια του θυμού, μπορούν να λάβουν μέτρα για να ηρεμήσουν και να αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να εκφράσουν το θυμό τους στα παιδιά τους. 

Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται θυμωμένοι για διάφορους λόγους. Το να αισθάνεστε κουρασμένοι, να αντιμετωπίζετε καθημερινές ευθύνες και απαιτήσεις και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες ενός παιδιού μπορούν όλα να κάνουν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να παραμείνουν υπομονετικοί. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον θυμό τους και να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα πιο ήρεμα. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις επιπτώσεις του γονικού θυμού στα παιδιά και τις στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να ελέγξουν το θυμό τους. Οι γονείς μπορεί να βιώσουν θυμό γύρω από τα παιδιά τους για διάφορους λόγους.

Οι γονείς μπορεί να επωμιστούν σημαντικές ευθύνες και απαιτήσεις, όπως:

 • φροντίδα των μελών της οικογένειας
 • εργασία
 • διαχείριση των οικονομικών του νοικοκυριού
 • δουλειές του σπιτιού
 • υποχρεώσεις

Αυτό μπορεί να τους αφήσει να αισθάνονται άγχος ή υπερένταση, καθιστώντας ευκολότερο να χάσουν την υπομονή τους και να θυμώσουν. Τα παιδιά μπορεί να μην συνεργάζονται ή να κάνουν όπως ζητάει ο γονέας ή μπορεί να συμπεριφέρονται αγενώς σε έναν γονέα ή σε άλλους. Αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν θυμό σε έναν γονέα. Ένα παιδί μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να φέρει εις πέρας μια εργασία από ό,τι πιστεύει ο γονιός ότι έχει χρόνο. Ένας γονέας μπορεί να αισθάνεται θυμό εξαιτίας ενός συντρόφου ή άλλου ενήλικα στο νοικοκυριό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, την πειθαρχία ή τις δουλειές του σπιτιού.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται απογοητευμένοι ή θυμωμένοι εάν έχουν άλλες πιέσεις πάνω τους, όπως άγχος που σχετίζεται με την εργασία, αϋπνία, κόπωση, σωματική ή ψυχική ασθένεια ή οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο να παραμείνετε υπομονετικοί και ήρεμοι όταν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες ενός παιδιού. Οι μητέρες μπορεί επίσης να εμφανίσουν οργή μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως οι διακυμάνσεις των ορμονών, η στέρηση ύπνου και ο αντίκτυπος της γονεϊκότητας.

Τεχνικές και στρατηγικές για τον έλεγχο του θυμού

Ένα από τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο του θυμού μπορεί να είναι η αναγνώριση των σημαδιών του θυμού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • αισθάνεστε ταραγμένος, ενοχλημένος, γκρινιάρης ή ένταση
 • τέντωμα ή σφίξιμο των μυών, όπως εκείνοι στη γνάθο, τους ώμους ή τα χέρια
 • αυξημένοι χτύποι της καρδιάς
 • αναταραχή ή σφιγμένο στομάχι
 • γρήγορη αναπνοή
 • ιδρώτας
 • αρνητικές σκέψεις

Μόλις οι άνθρωποι αναγνωρίσουν τα σημάδια του θυμού, μπορούν να λάβουν μέτρα για να ηρεμήσουν και να αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να εκφράσουν το θυμό τους στα παιδιά τους. Οι τρόποι για να το κάνετε αυτό περιλαμβάνουν:

 • εξηγώντας σε ένα παιδί ότι έχει αρχίσει να νιώθει θυμό και χρειάζεται να απομακρυνθεί για λίγα λεπτά για να ηρεμήσει
 • εστιάζοντας στο να παίρνετε μεγάλες, βαθιές αναπνοές και να εκπνέετε με έναν αναστεναγμό, και να το επαναλαμβάνετε μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι
 • μετρώντας αργά μέχρι το 10 και επαναλαμβάνετε αυτό μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι

Εάν ένα άτομο είναι σε θέση να αφήσει το παιδί του κάπου ασφαλές, μπορεί να είναι σε θέση να απομακρυνθεί από την κατάσταση για περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει. Θα μπορούσαν να δοκιμάσουν:

 • κάνοντας ένα ζεστό ντους για να χαλαρώσετε το σώμα
 • περπατώντας έξω για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα
 • μέσω διαλογισμού ή εξάσκησης ενσυνειδητότητας ή βαθιάς αναπνοής
 • βρίσκοντας έναν ήσυχο χώρο για να μείνεις μόνος
 • με άσκηση ή σωματική δραστηριότητα, όπως τρέξιμο, κηπουρική, καθαρισμός ή εργασία στο σπίτι
 • κάνοντας μια δραστηριότητα που βρίσκουν καταπραϋντική, όπως η ζωγραφική, η ακρόαση μουσικής ή η ανάγνωση ενός βιβλίου ή περιοδικού
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν εργάζεστε

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός;

Η παραγωγικότητα δημιουργείται από τη φροντίδα του εαυτού μας

Αυτοφροντίδα: Δώστε στον εαυτό σας τα καύσιμα που χρειάζεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε το παχύ έντερο μας από τον ερεθισμό;

Ευερέθιστο έντερο: Με απλές αλλαγές διατροφής, διαχείριση του στρες και τακτική άσκηση, μπορείτε να χαλαρώσετε το ευερέθιστο έντερο και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνήθειες που σκοτώνουν την παραγωγικότητα και πώς να τις κόψετε

Το μεσημεριανό γεύμα ενώ εργάζεστε μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας υπό το πρόσχημα της πολλαπλής εργασίας, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως σε περισσότερες από μία εργασίες τη φορά. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερες εργασίες προσπαθείτε να κάνετε ταχυδακτυλουργικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ανακρίβειες.

Το ατμόλουτρο μπορεί να βλάψει το δέρμα μας;

Σάουνα: Δεν βλάπτει το δέρμα σας αρκεί να το χρησιμοποιείτε με σύνεση. Μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τα χαλαρωτικά και αποτοξινωτικά οφέλη, αρκεί να ενυδατώνεστε σωστά και να ακούτε το σώμα σας.

Τι να κάνετε όταν έρθετε με ασθένεια που προκαλείται από την ζέστη;

Ζέστη ασθένειες: Το να αντιμετωπίζετε ασθένειες που προκαλούνται από τη ζέστη μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά το να μάθετε πώς να τις αναγνωρίζετε και να τις αντιμετωπίζετε έγκαιρα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.

Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα μαλλιά σας καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και εφαρμόστε το απευθείας στο εκτεθειμένο τριχωτό της κεφαλής κατά μήκος της χωρίστρας σας και κατά μήκος του μήκους εάν είστε έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.