Ψυχική Υγεία

Τύποι σχέσεων: Αναγνωρίστε τα χαρακτηριστικά της σχέσης σας ανάμεσα σε 4 επιλογές

Τύποι σχέσεων: Αναγνωρίστε τα χαρακτηριστικά της σχέσης σας ανάμεσα σε 4 επιλογές

Τύποι σχέσεων: Υπάρχουν άραγε καλούπια, στα οποία μπορούμε να εντάξουμε κάθε ζευγάρι; Ποιες είναι οι ειδοποιές διαφορές και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά; Τέλος, εσείς τι τύπος ζευγαριού αναγνωρίζετε ότι είστε;

Κάθε σχέση είναι μοναδική και έχει διακριτά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες. Ωστόσο, είναι λογικό να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι σχέσεις με βάση κάποια γενικότερα στοιχεία τους. Φυσικά και ως σχέσεις μπορούν να περιγραφούν ως ανοιχτού ή κλειστού τύπου, τοξικές, ανεξάρτητες ή εξαρτημένες, κυρίαρχες ή υποτακτικές. Πέρα από αυτό όμως μπορεί να υπάρξει κατηγοριοποίηση; Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι γενικά οι σχέσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις βασικές ομάδες. Στη μελέτη συμμετείχαν 376 ζευγάρια. Τους ζητήθηκε λοιπόν να κρατήσουν ένα λεπτομερές αρχείο για το πόσο αφοσιωμένοι αισθάνονται για τον σύντροφό τους. Ενώ υπήρξαν ακραίες τιμές, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ζευγαριών.

Τύπος #1: Το δραματικό ζευγάρι

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ζευγαριού στη μελέτη. Αυτοί οι σύντροφοι βιώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αλλαγής στο επίπεδο δέσμευσής τους κατά τη διάρκεια της σχέσης. Τα άτομα σε δραματικές σχέσεις ήταν τα χαμηλότερα σε συναισθηματική οικειότητα από όλες τις ομάδες της μελέτης. Το δραματικό ζευγάρι βιώνει ένα συναισθηματικό rollercoaster, καθώς η έντονη χαρά διαδέχεται τον εξίσου έντονο πόνο, τον θυμό ή την στεναχώρια. Αντίστοιχα, αλλάζουν γνώμη εύκολα και σαφώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά ως ζευγάρια.

Τύπος #2: Το συγκρουόμενο ζευγάρι

Ενώ τα ζευγάρια με διένεξη βιώνουν πολλή παθιασμένη αγάπη, βιώνουν επίσης περισσότερους τσακωμούς από άλλα ζευγάρια σε αυτήν τη λίστα. Αυτά τα ζευγάρια μοιράζονται ελάχιστα έως καθόλου κοινά ενδιαφέροντα και περνούν λιγότερο ελεύθερο χρόνο μαζί από ό, τι με τους φίλους τους. Πρόκειται για ζευγάρια που κυρίως νιώθουν ότι τους δένει η σεξουαλική επαφή και όχι κάτι βαθύτερο. Εφόσον είναι ξεκάθαρα τα όρια, αυτός ο τύπος σχέσης μπορεί να ευδοκιμήσει.

Τύπος #3: Το κοινωνικό ζευγάρι

Αυτά τα ζευγάρια συχνά μοιράζονται τους ίδιους φίλους και τα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν μια πιο «φιλική» αγάπη σε σχέση με άλλα ζευγάρια. Τα κοινωνικά ζευγάρια έχουν πολλά κοινά και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Δεν υπάρχει αναφορά στο ερωτικό κομμάτι της σχέσης. Δεν τονίζεται η σεξουαλική οικειότητα ή το πάθος.

Τύπος #4: Το ζευγάρι που εστιάζει στον σύντροφο

Τα ζευγάρια που εστιάζουν στον σύντροφο έχουν το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από την σχέση και από τους τέσσερις τύπους ζευγαριών. Τείνουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους μαζί και μοιράζονται πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Τα ζευγάρια που εστιάζουν στους συντρόφους έχουν ένα ισχυρό επίπεδο δέσμευσης και είναι το πιο πιθανό από όλους τους τύπους σχέσεων να παντρευτούν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία μετά το διαζύγιο

Το συναίσθημα της μοναξιάς μέσα σε μια σχέση

Η ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην εφηβική ηλικία

Πώς θα τονώσετε την ερωτική σας διάθεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.