Ψυχική Υγεία

Σχέσεις εξάρτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που μας οδηγούν σε μια σχέση εξάρτησης;

Σχέσεις εξάρτηση: Ποιοι είναι οι λόγοι που μας οδηγούν σε μια σχέση εξάρτησης;

Σχέσεις εξάρτηση: Συχνά καταλήγουμε σε μία σχέση που χαρακτηρίζεται ως σχέση εξάρτησης. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Θεωρείτε ότι ενώ δίνετε πολλά στη σχέση σας λαμβάνετε λίγη υποστήριξη από τον σύντροφό σας; Αισθάνεστε φοβισμένοι στην προοπτική να είστε μακριά από τον σύντροφό σας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα; Πιστεύετε ότι έχετε πάντα ανάγκη να βοηθήσετε ή να φροντίσετε υπερβολικά τον σύντροφό σας; Εάν η απάντησή σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι θετική, αυτό σηματοδοτεί ότι υπάρχουν πτυχές της σχέσης σας που είναι εξαρτώμενες. Βρίσκεστε με άλλα λόγια σε μία σχέση εξάρτησης. Όταν είστε σε μια ρομαντική σχέση, συχνά υπάρχει κάποιο επίπεδο εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ των συντρόφων σε κάποια μορφή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό αυτή η εξάρτηση να έχει άσχημη εξέλιξη. Μπορεί να γίνει δυσπροσαρμοστική. Επιπλέον, κάποιος από τους δύο συντρόφους ενδέχεται να χάσει κάθε αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Ως αποτέλεσμα, ίσως καταλήξει να βασίζεται στον σύντροφό του πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες που αφορούν το συναίσθημα και την αυτοεκτίμησή του. Αυτό συνοψίζεται σε μία, δημοφιλή σε εξαρτημένες σχέσεις, φράση.

Η φράση δεν είναι άλλη από το χιλιοειπωμένο:

«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα».

Για να αποφύγετε μία τέτοιου είδους σχέση, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Πολύ σημαντικό είναι να δουλέψετε με τον εαυτό σας. Πώς όμως;

  • Ενίσχυση την αυτοεκτίμησης: Εάν συχνά αισθάνεστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί, δεν αξίζετε ασφάλεια, αγάπη και ευτυχία, σκεφτείτε ότι είναι εύκολο να προσθέσετε την αυτοεκτίμηση στην σχέση σας. Έχετε πάντα κατά νου ότι η αυτοεκτίμηση συνδέεται άρρηκτα με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων. Τέτοιες συμπεριφορές είναι γενικά εκτός του δικού σας ελέγχου. Με την καλλιέργεια της σχέσης με τον εαυτό σας, μπορείτε να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας. Αυτό σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε την αξία σας και να καταλάβετε πως ακριβώς είστε σαν άνθρωπος.
  • Βάλτε όρια με ήρεμη και καθαρή επικοινωνία: Ο καθορισμός των ορίων είναι σημαντικός σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις και τις ανάγκες σας. Συχνά σε τέτοιου είδους εξαρτημένες σχέσεις αυτά τα όρια δεν μπαίνουν. Ακόμη και αν μπουν, συνήθως στραβώνουν στην πορεία. Μην ξεχνάτε ότι τα όρια πρέπει να καθοριστούν από εσάς στην αρχή της σχέσης για να μην υπάρχουν παρανοήσεις αργότερα. Αυτό απαιτεί από εσάς την ανάπτυξη μιας σαφούς κατανόησης του τι ακριβώς χρειάζεστε από τον σύντροφό σας και τι ακριβώς συμπεριφορές θα ήταν αποδεκτές από εσάς. Μόλις καθορίσετε τα όριά σας, είναι άκρως απαραίτητο να τα επικοινωνήσετε ήρεμα και καθαρά.

Σκεφτείτε, αναλογιστείτε και δράστε αναλόγως!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο τοξική είναι η σχέση σας με τη μητέρα σας;

Ζευγάρια με υγιή σεξουαλική ζωή - Ναι, υπάρχουν!

Το bullying μεταξύ αδελφών επιβαρύνει την ψυχική υγεία

Γιατι συγκρουόμαστε με τους άλλους ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.

Το άγχος για την Covid σχετίζεται με αυξήσεις στα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές

Κορωνοϊός: Παρά την είσοδο των εμβολίων που προστατεύουν τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το να αρρωστήσει σοβαρά από τον ιό και το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν lockdown κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης ήταν «στα ίδια με πέρυσι», δήλωσε η Δρ Daisy Fancourt, επικεφαλής. συγγραφέας από το UCL Institute of Epidemiology and Health Care.

Μορφές εκδήλωσης των στερεοτύπων

Ωστόσο, οι άνθρωποι παραμερίζουν εξίσου εύκολα τα στερεότυπά τους, κατά την αξιολόγηση των άλλων, όταν έχουν σαφείς, εξατομικευμένες πληροφορίες για αυτούς.