Ψυχική Υγεία

Σύνδρομο Down: Πώς κατανοούν τα παιδιά με σύνδρομο την έννοια των ραντεβού;

Σύνδρομο Down: Πώς κατανοούν τα παιδιά με σύνδρομο την έννοια των ραντεβού;

Σύνδρομο Down: Οι γονείς πρέπει να έχουν θετική στάση απέναντι στο ραντεβού του εφήβου ή του ενήλικου παιδιού τους. Τα παιδιά με σύνδομο Down oφείλουν να χτίσουν στο μυαλό τους την έννοια των σχέσεων και των ραντεβού. Μάθετε πώς θα το κάνετε αυτό.

Το να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μπει στη διαδικασία του ραντεβού δεν είναι πάντα εύκολο. Η διάσημη παιδαγωγός σεξουαλικότητας Terri Couwenhoven βοηθά τόσο τα παιδιά με σύνδρομο Down όσο και τους γονείς τους να πλοηγηθούν σε αυτά τα δύσκολα νερά. Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στο βραβευμένο περιοδικό Down Syndrome World™.

Η στάση των γονιών σε παιδιά με σύνδρομο Down

Οι σχέσεις δίνουν την ευκαιρία να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να αποφύγουν τη μοναξιά και την κατάθλιψη και να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση — και τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν το ίδιο δικαίωμα σε αυτές τις σχέσεις με τους τυπικούς έφηβους και ενήλικες. Ωστόσο, “είναι σύνηθες για τα άτομα με σύνδρομο Down να βιώνουν καταπίεση, άρνηση και έλεγχο των ίδιων σεξουαλικών πτυχών του ανθρώπου που απολαμβάνουν οι τυπικοί ενήλικες στη ζωή τους”, δήλωσε η Terri Couwenhoven. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση συναισθημάτων και απροθυμία να εκφραστούν”.  Αυτή η άρνηση μπορεί να διαιωνίσει τον μύθο ότι τα άτομα με σύνδρομο Down είναι ασεξουαλικά, είπε. Οι γονείς μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν τα θεμέλια των υγιών σχέσεων και η Couwenhoven μοιράστηκε τρεις βασικές συμβουλές για τους γονείς για να προσεγγίσουν το θέμα του ραντεβού και των σχέσεων.

Οι γονείς πρέπει να έχουν θετική στάση απέναντι στο ραντεβού του εφήβου ή του ενήλικου παιδιού τους. “Ας το παραδεχτούμε, οι γονείς έχουν επιρροή στη σκηνή γνωριμιών για εφήβους και ενήλικες με σύνδρομο Down”, είπε η Couwenhoven. “Εκτός από το να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους έχουν ενεργή κοινωνική ζωή ώστε να έχουν πρόσβαση σε πιθανούς συντρόφους, οι γονείς συχνά χρειάζεται να συντονίζουν, να βοηθούν στο σχεδιασμό, τη μεταφορά, τον συνοδό και τον προπονητή — τουλάχιστον αρχικά”. Οι γονείς λειτουργούν επίσης ως πρότυπα. Να συμμετέχετε σε ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας και να είστε προσεκτικοί στις ανάγκες του παιδιού σας.

Προσφέρετε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις γνωριμίες

Αναζητήστε ευκαιρίες για να εξηγήσετε το ραντεβού πριν ο γιος ή η κόρη σας μεγαλώσει αρκετά, συμβούλεψε η Couwenhoven. Για παράδειγμα, εάν ένα μεγαλύτερο αδερφάκι έχει σύντροφο, εξηγήστε γιατί οι άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένη γλώσσα, όπως “πέρασαν χρόνο μαζί για να δουν αν ταιριάζουν ο ένας με τον άλλον”. Εάν το ζευγάρι χωρίσει, μπορείτε να εξηγήσετε, “δεν λειτουργούν όλες οι σχέσεις. Χρειάζεται χρόνος για να βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο”. Όταν το παιδί σας μεγαλώνει και αγαπά κάποιον που δεν ανταποδίδει στοργή, υπενθυμίστε του ότι μια ρομαντική σχέση δεν μπορεί να ξεκινήσει, εκτός αν και τα δύο άτομα έχουν συναισθήματα ή ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον, πρόσθεσε.

Αφήστε να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους

“Η εμπειρία ζωής είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος από όλους”, είπε η Couwenhoven. Καθώς οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με σύνδρομο Down γίνονται πιο ώριμοι και αποκτούν αυτοπεποίθηση, η συναναστροφή γίνεται λιγότερο απαραίτητη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζονται οι αδελφικές σχέσεις σε μικρή ηλικία;

Αναζωπυρώστε τη σχέση σας μετά το πρώτο παιδί

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εφηβικές σχέσεις;

Πώς να δείξετε τη φροντίδα σας στα παιδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.