Ψυχική Υγεία

Εφηβικές σχέσεις: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σχέσεις στην εφηβεία;

Εφηβικές σχέσεις: Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι σχέσεις στην εφηβεία;

Εφηβικές σχέσεις: Τα εφηβικά χρόνια είναι η αρχή για να μάθουν να εξασκούνται με τις σχέσεις. Όπως οι ενήλικες, έτσι και οι έφηβο καταλαβαίνουν ότι τα πηγαίνουν καλά αργότερα στη ζωή τους. Όσοι δεν το κάνουν προετοιμάζονται για μια ζωή με χρόνιο στρες που οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Μια νέα μελέτη από το εργαστήριο ενός ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια βρήκε στοιχεία ότι οι έφηβοι που δεν είναι ικανοί στη διαχείριση των σχέσεων θα εμφανίσουν φυσικά σημάδια πρόωρης γήρανσης ως ενήλικες. “Οι έφηβοι που δεν μαθαίνουν να διαχειρίζονται το πάρε-δώσε των σχέσεων με τους συνομηλίκους τους, που δεν μπορούν να χειριστούν τις διαφωνίες και επίσης δεν προσέχουν τον εαυτό τους και το σώμα τους, έχουν γεράσει περισσότερο στην ηλικία των 30”, είπε ο Τζόζεφ Άλεν, ο καθηγητής Ψυχολογίας Χιου Κέλι.

Εφηβικές σχέσεις

Ο Άλεν είπε ότι ορισμένοι νέοι θυμώνουν αμέσως όταν τσακώνονται με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, ενώ άλλοι υποχωρούν επανειλημμένα, απρόθυμοι να εκφράσουν τις δικές τους προτιμήσεις ή απόψεις. Και οι δύο προσεγγίσεις, είπε, είναι ανθυγιεινές. “Τα παιδιά που τα πάνε καλά, αντίθετα, είναι παιδιά που μπορούν να διαφωνούν χωρίς να είναι δυσάρεστα και να αναζητούν κοινά ενδιαφέροντα και να διαχειρίζονται το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η ικανότητα αντιμετώπισης ξεκινά από το σπίτι, με βάση τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς διαχειρίζονται τις διαφωνίες με τα παιδιά τους, υποδηλώνοντας τη συμπεριφορά του παιδιού. Ο Άλεν είπε ότι τα εφηβικά χρόνια είναι η αρχή για να μάθουν να εξασκούνται με τις σχέσεις όπως οι ενήλικες και οι έφηβοι που το καταλαβαίνουν τα πηγαίνουν καλά αργότερα στη ζωή τους. Όσοι δεν το κάνουν προετοιμάζονται για μια ζωή με χρόνιο στρες που οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Αυτά τα στοιχεία βρέθηκαν μελετώντας τα επιγονιδιώματα του ατόμου – αυτά τα βιολογικά σημάδια που βρέθηκαν στο DNA και στις πρωτεΐνες ιστόνης που καθορίζουν πόσο καλά (ή κακώς) θα λειτουργήσει ένα κύτταρο. “Το επιγονιδίωμα είναι αυτό που λέει στα γονίδια πότε να ενεργοποιηθούν και πότε να απενεργοποιηθούν”, είπε ο Άλεν. Με την πάροδο του χρόνου, ένα επιγονιδίωμα που λειτουργεί καλά στην παιδική ηλικία μπορεί να «σκουριάσει» για όσους έχουν ιστορικό κακής διαχείρισης σχέσεων. “Η καλύτερη αναλογία είναι ότι είναι σαν ένα CD ή ένα DVD που γρατσουνίζεται. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι ακόμα εκεί, αλλά δεν μεταδίδονται και το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί το ίδιο καλά”, είπε.

Εξαιτίας αυτής της βλάβης, οι επιστήμονες είναι σε θέση να σαρώσουν το αίμα των ανθρώπων και να δουν το μέλλον.”Μπορούμε να πάρουμε το αίμα σας και να το κάνουμε μέσω αυτής της διαδικασίας και να πάρουμε έναν δείκτη της ηλικίας σας που είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το πόσο υγιείς θα είστε τα επόμενα χρόνια και καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το πόσο θα ζήσετε από την πραγματική χρονολογική σας ηλικία”, είπε. Η ανακάλυψη σχετικά με τις συγκρούσεις των νέων και τη γήρανση είναι το πιο πρόσφατο εύρημα από τη διαχρονική μελέτη του Άλεν με 184 συμμετέχοντες, η οποία ξεκίνησε στο Charlottesville το 1998, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μόλις 13 ετών. Με τα χρόνια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη, μαζί με τους στενούς τους φίλους και τους συντρόφους τους, έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα, μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Η τελευταία έκθεση έρχεται μετά από μια διαπίστωση του 2018 ότι η χρόνια σύγκρουση των εφήβων συνδέεται με την πρόωρη γήρανση. Και τα δύο ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Development and Psychopathology.

Γονείς προσοχή

Ο Άλεν είπε ότι αυτό το τελευταίο εύρημα είναι “το ισχυρότερο γενικό εύρημα όσον αφορά την πρόβλεψη της υγείας των ενηλίκων. Αλλά είναι πραγματικά το πιο πρόσφατο σε μια ολόκληρη σειρά ευρημάτων που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.” Αυτό το συμπέρασμα είναι το εξής: Οι γονείς και οι ενήλικες γενικά πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία των σχέσεων των εφήβων. “Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι οι ενήλικες πραγματικά υποβαθμίζουν και ελαχιστοποιούν τη σημασία των σχέσεων με τους συνομηλίκους των εφήβων”, είπε.”Τουλάχιστον, οι έφηβοι ανησυχούν πάρα πολύ για τους συνομηλίκους τους. Αυτά τα αντιμετωπίζουν σαν θέματα ζωής και θανάτου”. “Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι έφηβοι έχουν δίκιο. Αυτά είναι θέματα ζωής και θανάτου σε κάποιο βαθμό, και οι έφηβοι γνωρίζουν ότι αυτές οι σχέσεις και η εκμάθηση να τις διαχειρίζονται θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη μακροπρόθεσμη λειτουργία τους στην ενήλικη ζωή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η πλατωνική σχέση;

Για αυτούς τους λόγους σε αγαπάει το κατοικίδιό σου

Πώς να δείξετε τη φροντίδα σας στα παιδιά σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχέσεις και τον αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."