Επιστημονικά Νέα

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα παιδιά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής ως ενήλικες

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα παιδιά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής ως ενήλικες

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σύλληψη με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνδέθηκε στενά με υψηλότερες βαθμολογίες και καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο στις κοινωνικές σχέσεις όσο και σε σωματικούς και ψυχοκοινωνικούς τομείς.

Η σύλληψη μέσω τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Human Fertility, προσφέρουν καθησυχαστικά νέα για τα άτομα που έχουν συλληφθεί με ART—και εκείνα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να συλλάβουν. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σύλληψη με ART μπορεί να προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής στην ενήλικη ζωή, ανεξάρτητα από άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Karin Hammarberg από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, Αυστραλία.

“Μαζί με προηγούμενα στοιχεία ότι οι ενήλικες που συνελήφθησαν με ART έχουν παρόμοια σωματική υγεία με εκείνους που συνελήφθησαν φυσικά, αυτό είναι καθησυχαστικό για τους ανθρώπους που συνελήφθησαν με ART — και εκείνους που χρειάζονται ART για να συλλάβουν.” Τις περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη γέννηση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) το 1978, περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί ως αποτέλεσμα της ART. Σε αυτό το διάστημα, πολλές μελέτες έχουν αξιολογήσει τη σωματική υγεία, την ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική ευημερία των παιδιών που συλλαμβάνονται με ART σε σύγκριση με εκείνων που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο (NC). Αλλά επί του παρόντος, υπάρχουν λιγότερο γνωστά για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ενηλίκων που συνελήφθησαν με ART.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 193 νεαροί ενήλικες που συνελήφθησαν μέσω ART και 86 μέσω NC στην πολιτεία της Βικτώριας της Αυστραλίας. Αυτοί οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, τα οποία περιελάμβαναν ένα τυποποιημένο μέτρο ποιότητας ζωής (Ποιότητα Ζωής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας — Σύντομη Αξιολόγηση (WHOQoL-BREF)), όταν ήταν 18-28 ετών (T1) και ξανά όταν ήταν 22-35 ετών (T2) . Το WHOQoL-BREF αξιολογεί τέσσερις τομείς της ποιότητας ζωής:

  • σωματικό
  • ψυχοκοινωνικό
  • κοινωνικές σχέσεις και
  • περιβάλλον.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ παραγόντων που υπάρχουν στο T1 (τρόπος σύλληψης, ηλικία της μητέρας όταν γεννήθηκε η συμμετέχουσα, σεξουαλικός προσανατολισμός, οικογενειακή οικονομική κατάσταση στο γυμνάσιο, αντιλήψεις για το βάρος, αριθμός στενών φίλων, συχνότητα έντονης άσκησης και ποιότητα των σχέσεων με τους γονείς) και οι βαθμολογίες στους τέσσερις τομείς του WHOQoL-BREF στο Τ2. Μετά από στατιστικές προσαρμογές για να ληφθούν υπόψη άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που υπάρχουν στη νεαρή ενήλικη ζωή, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σύλληψη με ART συνδέθηκε στενά με υψηλότερες βαθμολογίες (καλύτερη ποιότητα ζωής) τόσο στις κοινωνικές σχέσεις όσο και στους τομείς WHOQoL-BREF στο T2.

Επιπλέον, η λιγότερη ψυχολογική δυσφορία, μια πιο θετική σχέση με τους γονείς, μια καλύτερη οικονομική κατάσταση και οι αντιλήψεις για το σωστό βάρος στο T1 συσχετίστηκαν με υψηλότερες βαθμολογίες σε έναν ή περισσότερους τομείς WHOQoL-BREF στο T2. “Τα παιδιά που συλλαμβάνονται μέσω ART αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού – και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ART στη σωματική υγεία και ευεξία τους καθώς προχωρούν στην εφηβεία στην ενηλικίωση”, δήλωσε ο Hammarberg.

Σημασία των ευρημάτων

“Όταν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες που υπάρχουν στη νεαρή ενήλικη ζωή, η σύλληψη με ART φαίνεται να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα στην ποιότητα ζωής. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη. Όμως βρήκαμε επίσης ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης του ατόμου, η ύπαρξη καλύτερης σχέσης με τους γονείς, λιγότερη ψυχολογική στενοχώρια και μια καλύτερη οικογενειακή οικονομική κατάσταση στη νεαρή ενήλικη ζωή συνέβαλαν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των ενηλίκων”. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη συμβολή της σύλληψης με ART και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που υπάρχουν στη νεαρή ενήλικη ζωή στην ποιότητα ζωής των ενηλίκων. Αν και τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επειδή πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη δεν έλαβαν μέρος στη μελέτη παρακολούθησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας

Πόσο σπέρμα είναι απαραίτητο για τη γονιμοποίηση;

Η γονιδιακή δραστηριότητα ξεκινά από το στάδιο του ενός κυττάρου

Δεν σχετίζεται η υποβοηθούμενη γονιμοποίηση με ψυχικά νοσήματα στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.