Ψυχική Υγεία

Σχέσεις: Γιατί δεν αντέχετε τους πρώην του συντρόφου σας

Σχέσεις: Γιατί δεν αντέχετε τους πρώην του συντρόφου σας

Σχέσεις: Συχνά, βαθύτερες ανασφάλειες ή φόβοι προκαλούν τη ζήλια και μπορούν να αρχίσουν να εισχωρούν στη σχέση σας με ανθυγιεινούς τρόπους.

Είστε σε σχέση με κάποιον που φαίνεται πρακτικά τέλειος για εσάς, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: οι πρώην του. Όπως η οικογένειά του και οι παιδικοί του φίλοι, έτσι και οι πρώην του συντρόφου σας είναι απλώς μέρος του πακέτου όταν η σχέση σας πηγαίνει σοβαρά. Μόλις βγείτε ραντεβού – μέσω των εικόνων, του προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή των αυθόρμητων παρατηρήσεων που κάνει ο σύντροφός σας – μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ζήλια.

Οι ειδικοί αποκαλούν αυτό το συναίσθημα αναδρομική ζήλια και γενικά, είναι αρκετά συνηθισμένο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι φουσκώνει όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε από τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου σας ή αναρωτιέστε τι πρόσφεραν οι πρώην του που σας λείπει. Ακόμα κι αν αυτά τα συναισθήματα δεν είναι ασυνήθιστα, αξίζει να τα εξερευνήσετε – συχνά, βαθύτερες ανασφάλειες ή φόβοι προκαλούν τη ζήλια και μπορούν να αρχίσουν να εισχωρούν στη σχέση σας με ανθυγιεινούς τρόπους.

Αδίκησαν τον σύντροφό σας

Αγαπάτε και εμπιστεύεστε απόλυτα τον σημαντικό σας άλλον και όποιος τον πληγώνει βαθιά μπαίνει αμέσως στην προσωπική σας μαύρη λίστα. Έτσι, αν ο σύντροφός σας σας πει ότι ο πρώην του τον απάτησε, του είπε ψέματα ή με άλλο τρόπο άφησε μια συναισθηματική ουλή, είναι φυσικό να τον δεις με αρνητικό πρίσμα. Οι προηγούμενες ενέργειές τους μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν τη σχέση που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας τώρα. «Όλοι έχουν αποσκευές από προηγούμενες σχέσεις», είπε στην Elite Daily η Melissa Divaris Thompson, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Έτσι, όταν μπαίνεις σε μια νέα σχέση, θα υπάρχει πάντα κάτι για να δουλέψεις».

Για παράδειγμα, εάν η σχέση σας προδόθηκε από έναν πρώην σύντροφο, ίσως χρειαστεί να συνεργαστείτε για να ξεπεράσετε τα προβλήματα εμπιστοσύνης τους. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι μερικές φορές οι πρώην παίρνουν άσχημο ραπ, ακόμα κι αν έπαιξαν ρόλο και τα δύο μέρη. Οι γυναίκες, ειδικότερα, συχνά περιορίζονται σε στερεότυπα όπως η «τρελή πρώην φίλη» από τους συντρόφους που ξεφεύγουν χωρίς να σκοτώσουν. Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να υποστηρίζετε τον άλλον σας, να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε ιστορία.

Δεν υπάρχουν όρια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας σύντροφος θα επιλέξει να κρατήσει τον πρώην του στη ζωή του, και ακόμα κι αν θέλετε να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, η φιλία τους δεν είναι απαραιτήτως κόκκινη σημαία. “Δεν υπάρχει τίποτα κακό να παραμένετε φίλοι με έναν πρώην υπό ορισμένες συνθήκες”, εξήγησε στο Bustle ο Jonathan Bennett, πιστοποιημένος σύμβουλος και ειδικός σε ραντεβού. «Στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί χωρισμοί είναι γεμάτοι με δράμα και διχόνοια, η παραμονή σε φιλικούς όρους μπορεί να είναι σημάδι ωριμότητας στον σύντροφό σας».

Αυτά είναι καλά νέα – εκτός αν η φιλία τους δεν έχει υγιή όρια. Ίσως παρατηρήσατε ότι ο πρώην του συντρόφου σας νιώθει πολύ άγχος όταν κάνουν παρέα μαζί ή ίσως συνειδητοποιήσατε ότι ο σύντροφός σας μοιράζεται προσωπικές λεπτομέρειες με την πρώην φλόγα του. Εάν η σύνδεσή τους φαίνεται ύποπτα στενή, μπορεί να σπεύσετε να κουνήσετε το δάχτυλο στον πρώην του συντρόφου σας. Ωστόσο, το άλλο σας μισό είναι πραγματικά αυτό που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των ορίων και τη διατήρηση της σχέσης σας μαζί.

Ο σύντροφός σας σας συγκρίνει μαζί τους

Όπως λέει το παλιό ρητό, «η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς», αλλά αν είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να είναι δύσκολο να μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ σας και του πρώην του συντρόφου σας. Εξάλλου, ο σημαντικός σας άνθρωπος επέλεξε να είναι και με τους δύο σε μια στιγμή της ζωής τους. Συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας, μπορείτε να βρείτε ομοιότητες και διαφορές, καθώς και τα σημεία που οδήγησαν στην πτώση της σχέσης τους, ώστε να προσπαθήσετε να αποφύγετε παρόμοιες ατυχίες.

Frustrated and depressed young brunette woman is crying with a smartphone in hands while she sitting on the couch at home

Αν ο σύντροφός σας έχει τη συνήθεια να σας συγκρίνει με τον πρώην του, μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Η Greta Tufvesson και η Nikki Lewis, ιδρυτές της υπηρεσίας matchmaking The Bevy, είπαν στην MadameNoire ότι είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι εάν ο σύντροφός σας μετατρέψει εσάς και τον πρώην του σε ανταγωνιστές. «Ο φίλος σου δεν πρέπει να σε συγκρίνει με έναν πρώην, εκτός αν είναι θετικό ή εκτιμητικό», μοιράστηκαν οι Tufvesson και Lewis. “Ένα τρύπημα εδώ ή εκεί είναι ένα πράγμα, αλλά οι συνεχείς αρνητικές συγκρίσεις δεν είναι εντάξει.”

Είναι πολύ άβολο να είστε φίλοι με τον πρώην του συντρόφου σας

Μπορεί να μην έχετε σημαντικό λόγο να αντιπαθείτε τις πρώην του συντρόφου σας. Μερικές φορές, η διατήρηση της απόστασης είναι απλώς καλύτερη από την εναλλακτική. Ακόμα κι αν το άλλο σας μισό έχει καλές σχέσεις με έναν πρώην σύντροφο, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι θα είστε. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε τίποτα κοινό, εκτός από τον τωρινό σας σύντροφο, και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια άβολη συζήτηση για να σπάσει τον πάγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι απαραίτητες οι φιλικές σχέσεις για τη ζωή μας;

Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά

Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

Πώς θα χτίσετε μια υγιή σχέση με τους φίλους σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό μας κάνει το χαλαρωτικό μασάζ;

Μασάζ: Το αθλητικό μασάζ, το μασάζ λεμφικής παροχέτευσης και το μασάζ χαλάρωσης είναι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως και έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και τη λειτουργία του.

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.