Αυτοφροντίδα

Φροντίδα του εαυτού: Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά

Φροντίδα του εαυτού: Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά

Φροντίδα του εαυτού: Είτε νιώθουμε ένοχοι που φάγαμε αυτή την επιπλέον φέτα πίτσα, είτε επικρίνουμε τον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά παραγωγικοί, συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με απίστευτα υψηλά πρότυπα.

Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια εξαιτίας της ακμής στο μέτωπό σας και αρνείστε να βγείτε από φόβο για το τι θα πουν οι άλλοι, πρέπει να απαλλαγείτε από αυτή την αυταπάτη. Γιατί; Γιατί κανείς δεν πρόκειται να δει, να νοιαστεί ή ακόμα και να σκεφτεί όσα υποθέτετε. Όλοι έχουμε την τάση να κρίνουμε σκληρά τον εαυτό μας. Είτε νιώθουμε ένοχοι που φάγαμε αυτή την επιπλέον φέτα πίτσα, είτε επικρίνουμε τον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά παραγωγικοί, συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με απίστευτα υψηλά πρότυπα.

Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε;

Η αλήθεια είναι ότι το να είμαστε υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό μας είναι απολύτως φυσιολογικό. Επειδή έχουμε την τάση να κρατάμε τον εαυτό μας σε υψηλά πρότυπα και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, η αρνητική επίδραση αυτού μας κάνει να νιώθουμε ανεπαρκείς. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτή την αυτοδικία. Η σύγκριση του εαυτού μας με άλλους, όπως η προβολή των stories τις καλύτερες στιγμές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν μετράμε.

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση όταν αναπόφευκτα υστερούμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι τα ελαττώματα είναι μέρος της ζωής. Επιλέξτε να μάθετε από τα λάθη και να τα χρησιμοποιήσετε για να μεγαλώσετε αντί να νικήσετε τον εαυτό σας γιατί αυτό δεν θα αλλάξει πολλά, αλλά θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Πώς μπορούμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο της αυτοδικίας;

Μια προσέγγιση είναι να ασκήσουμε συμπόνια για τον εαυτό μας, αντιμετωπίζοντας τον εαυτό μας με την ίδια ευγένεια και κατανόηση που θα προσφέραμε σε έναν φίλο σε μια δύσκολη στιγμή. Η αρνητική αυτοσυζήτηση πρέπει να αμφισβητηθεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα μιλούσαμε σε έναν φίλο με τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας και γιατί πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτό. Αντί να επιδιώκουμε την τελειότητα, θα πρέπει να στοχεύουμε στην πρόοδο, να γιορτάζουμε μικρές επιτυχίες και να χρησιμοποιούμε αναποδιές για να μάθουμε και να εξελιχθούμε.

Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να μετατοπίσετε την εστίασή σας από αυτά που δεν έχετε σε αυτά που κάνετε και το να περνάτε χρόνο με θετικούς ανθρώπους μπορεί να μας οικοδομήσει αποφεύγοντας τις τοξικές σχέσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανησυχείτε μήπως σας κρίνουν, να θυμάστε ότι όλοι οι άλλοι είναι πολύ απασχολημένοι με το να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς για να σας σκεφτούν υπερβολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να αγαπήσετε τον εαυτό σας περισσότερο

Στρατηγικές αυτοφροντίδας για άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία

10 Τρόποι για να αλλάξετε τη διάθεσή σας

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips ανοιξιάτικου καθαρισμού για το σπίτι μας

Spring cleaning: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό, μπορείτε να δώσετε νέα πνοή στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε έναν φρέσκο, φιλόξενο χώρο για να απολαύσετε όλη την άνοιξη και όχι μόνο.