Αυτοφροντίδα

Running tips: Η ανασφάλεια αποτρέπει τους νέους από το τρέξιμο

Running tips: Η ανασφάλεια αποτρέπει τους νέους από το τρέξιμο

Running tips: Ξεκινήστε το τρέξιμο μεθοδικά, έτσι ώστε να αποκομίσετε πολλαπλά οφέλη χωρίς να αποθαρρυνθείτε ή να νιώσετε οποιαδήποτε δυσφορία.

Πολλοί μπορεί να θέλουν να ασχοληθούν με το τρέξιμο, αλλά ανησυχούν μήπως δείχνουν ανόητοι ή δεν είναι τόσο γρήγοροι. Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης του TCS London Marathon, οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να αφήσουν τις ανησυχίες για την απόδοση ή την εμφάνιση να τους αποτρέψουν. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 40% των νέων ηλικίας 18-24 ετών λέει ότι το να νιώθουν ότι έχουν αυτοσυνειδησία θα τους απέτρεπε από το να πάνε για τρέξιμο, σύμφωνα με την Φιλανθρωπική οργάνωση Great Ormond Street Hospital Children’s Charity, η οποία συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε περισσότερους από 2.000 Βρετανούς.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να αποκτήσετε κίνητρο;

Σχεδιάστε με λεπτά, όχι απόσταση

«Πολλοί άνθρωποι πιάνονται να παρακολουθούν τις αποστάσεις τους και νιώθουν ότι ένα τρέξιμο «δεν μετράει» αν δεν έχει συγκεκριμένο μήκος», λέει η Nancy Best, PT και ιδρύτρια του Ladies Who Crunch (ladieswhocrunch.co.uk). «Συνιστώ να δημιουργήσετε μια λίστα αναπαραγωγής με τραγούδια που αγαπάτε απόλυτα και να δεσμευτείτε να παραμένετε σε κίνηση – είτε τζόκινγκ είτε περπατώντας με δύναμη – για τη διάρκεια των κομματιών. Ξεκινήστε με μια λίστα αναπαραγωγής 15 λεπτών και αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των τραγουδιών, εβδομάδα με την εβδομάδα. Ο χρόνος κυλά όταν δεν ελέγχετε συνεχώς το ρολόι σας για να δείτε αν έχετε φτάσει άλλο ένα χιλιόμετρο.»

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους σε εφαρμογές

Οι εφαρμογές μπορούν να είναι εξαιρετικές για την παρακολούθηση της προόδου και την ενίσχυση του κινήτρου. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα – ειδικά αν πιαστείτε στην παγίδα σύγκρισης. “Το να κάνετε κύλιση στους χρόνους των άλλων ανθρώπων δεν είναι χρήσιμο – εστιάστε την ενέργειά σας στη διατήρηση της νέας σας συνήθειας”, εξηγεί η Best. Η σύγκριση του εαυτού και η αυτοσυνείδηση μπορεί να είναι ένα πραγματικό εμπόδιο στο τρέξιμο, γι’ αυτό προσπαθήστε να το ξεπεράσετε στις πρώτες πόρτες. Εστιάστε στα εκπληκτικά οφέλη που έχει να προσφέρει το τρέξιμο, χωρίς να δίνετε υπερβολική έμφαση σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα ή απόσταση.

Ξεκινήστε με ρυθμό βαδίσματος

Είστε νευρικοί που απλά τρέχετε από την πόρτα και πηγαίνετε; Δεν χρειάζεται να είστε. “Πάντα συμβουλεύω τους πελάτες μου να περπατήσουν για τουλάχιστον 500 μέτρα πριν ξεκινήσουν ένα τρέξιμο”, λέει η Best. «Το να βγεις από την πόρτα με ρυθμό σπριντ για να «ξεκινήσετε» είναι πιθανό να καταλήξει σε μια επείγουσα είσοδο σε πέντε λεπτά. Δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά για να αναπνεύσει, κουνήστε τα πόδια σας και βεβαιωθείτε ότι τα βασικά είναι καλυμμένα – κορδόνια δεμένα, κλειδιά του σπιτιού στην τσέπη σας – πριν ξεκινήσετε».

Σχεδιάστε μια ανταμοιβή

Ακόμα κι αν νιώθετε άβολα, δώστε κίνητρο στον εαυτό σας να βγει και να τρέξει ούτως ή άλλως. “Προγραμματίστε μια ανταμοιβή για το τέλος. Είτε βυθίζεστε σε ένα ζεστό μπάνιο είτε αγοράζετε έναν καφέ σε πακέτο, σημαδέψτε την περίσταση! Προγραμματίζετε τον εγκέφαλό σας να έχει θετικές συσχετίσεις με το τρέξιμο, κάτι που θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε”, λέει η Best.

Μην ανησυχείτε για όλο τον εξοπλισμό, καμία ιδέα

Η απόκτηση ενός καλού κιτ θα σας βοηθήσει να έχετε κίνητρο και η καλή εμφάνιση μας βοηθά να νιώθουμε πιο σίγουροι. «Το σωστό κιτ θα σας κάνει να νιώσετε άνετα, αλλά το πιο σημαντικό βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά γυμναστήρια για τα πόδια σας», λέει ο Bord. “Αυτό θα κάνει το τρέξιμό σας πιο άνετο, θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση και τη φόρμα σας και το πιο σημαντικό θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Τα παπούτσια για τρέξιμο είναι ένα τεράστιο μέρος του ταξιδιού τρεξίματος, καθώς μπορούν να σας κάνουν ή να σας σπάσουν ως δρομέας.” Τα καλά παπούτσια θα σας κρατήσουν ασφαλή και χωρίς πόνο, που σημαίνει ότι θα είστε πιο διατεθειμένοι να τα τηρήσετε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για όσους φτάνουν τα 40;

Προετοιμάστε το παιδί σας για τα αθλήματα εξωτερικού χώρου

Ποια είναι τα οφέλη της αερόβιας άσκησης;

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Αυτογνωσία: Το να αγαπάς τη στάση σου είναι ένα συνεχές ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού, την αυτοσυμπόνια και τη δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.

Tips αυτοφροντίδας που δεν μας έμαθε κανείς

Selfcare: Με την πάροδο του χρόνου, η άσκηση της αυτοφροντίδας θα γίνει ένα φυσικό και ικανοποιητικό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, συμβάλλοντας σε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή.