Ψυχική Υγεία

Η τριγωνική θεωρία της αγάπης: Τα 3 στοιχεία της αγάπης που χρειάζεται κάθε σχέση

Η τριγωνική θεωρία της αγάπης: Τα 3 στοιχεία της αγάπης που χρειάζεται κάθε σχέση

Η τριγωνική θεωρία της αγάπης: Ορίζει τους τρεις πυλώνες που παράγουν μια σφαιρική, ερωτική συνεργασία: οικειότητα, πάθος και δέσμευση.

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχει πραγματικά μια φόρμουλα για την τέλεια σχέση, σωστά; Η «τριγωνική θεωρία της αγάπης» – μια θεωρία που επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Robert Sternberg, υποδηλώνει ότι υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που συνθέτουν μια επιτυχημένη ρομαντική σχέση. Σίγουρα δεν πρέπει να συγχέεται με το πιο γνωστό «τρίγωνο αγάπης», καθώς η τριγωνική θεωρία της αγάπης ορίζει τους τρεις πυλώνες που παράγουν μια σφαιρική, ερωτική συνεργασία: οικειότητα, πάθος και δέσμευση.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ εισήγαγε τον όρο το 1986 και αποκρυπτογράφησε έναν αριθμό διαφορετικών τύπων αγάπης με βάση το τρίγωνο. Αργότερα ανέπτυξε την έρευνά του στο «διπλό της αγάπης» όταν συνδύασε τη θεωρία του με μια άλλη – τη «θεωρία της αγάπης ως ιστορία». Αλλά προς το παρόν, ας μείνουμε στο τρίγωνο, το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή αρκετών TikTokers. Λοιπόν, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για την τριγωνική θεωρία της αγάπης:

Η τριγωνική θεωρία της αγάπης: τα τρία στοιχεία

Για να σχηματίσει μια ιδανική αγάπη, ή μια «τέλεια αγάπη», όπως το θέτει ο Sternberg, ένα ζευγάρι πρέπει να έχει τρία πράγματα μεταξύ τους:

  • Οικειότητα – αντί για σεξουαλική οικειότητα, αυτό αναφέρεται σε συναισθήματα εγγύτητας και σύνδεσης με το άλλο άτομο.
  • Πάθος – πρόκειται για ρομαντισμό, φυσική έλξη. τα συναισθήματα που οδηγούν το σεξ και την επιθυμία.
  • Δέσμευση – αυτό σχετίζεται με τη δέσμευση ενός ατόμου να διατηρήσει την αγάπη του για τον άλλον.

Η θεωρία του Sternberg περιγράφει επίσης λεπτομερώς τους διαφορετικούς τύπους αγάπης που μπορεί να προκύψουν όταν τα τρία τριγωνικά στοιχεία είναι εκτός ισορροπίας. Για παράδειγμα, η «ερεθισμένη αγάπη» συμβαίνει όταν υπάρχει πάθος, αλλά δεν υπάρχει οικειότητα ή δέσμευση. Η «κενή αγάπη» είναι δέσμευση χωρίς οικειότητα ή πάθος, και η «ρομαντική αγάπη» είναι παθιασμένη και οικεία, αλλά δεν έχει καμία δέσμευση. Αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια υπόθεση ή μια βραδιά. Άλλα παραδείγματα είναι η «συντροφική αγάπη», όπου η οικειότητα και η δέσμευση είναι εκεί χωρίς το πάθος, και η «μαντική αγάπη» – πάθος και δέσμευση, καμία οικειότητα.

Πώς εφαρμόζεται η τριγωνική θεωρία της αγάπης στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Από τις βασικές αρχές του τριγώνου, συμφωνεί ότι αποτελούν εξαιρετική βάση για κάθε διαρκή ρομαντική σχέση. Αυτοί οι τρεις δείκτες είναι απολύτως σημαντικοί για μια επιτυχημένη σχέση. Μπορείς να αρχίσεις να νιώθεις ότι είσαι ερωτευμένος επειδή έχεις το πάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πέφτει στην αγάπη – πρέπει να προχωρήσεις σε αυτά τα βήματα για να ανακαλύψεις αν έχεις αμοιβαία κατανόηση, και μετά θα καταλήξετε στο αν αισθάνεστε και οι δύο ότι αυτή είναι η επιλογή που θέλετε να κάνετε για να είστε μαζί, και αυτή είναι η δέσμευση. Αυτή είναι η γένεση μιας διαρκούς συνεργασίας, στην οποία πρέπει να εργάζεσαι για μια ζωή.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ενώ η θεωρία αποτελεί έναν καλό οδηγό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες οι συνεργασίες έχουν άμπωτες και ροές. Αν το τρίγωνο είναι η βάση, αυτή η απόλυτη αγάπη, αυτό το μεγάλο ιδανικό ότι πρέπει να έχεις και τα τρία πράγματα – ναι, έτσι ξεκινάει, αλλά η βιωμένη εμπειρία είναι ότι πηγαινοέρχεσαι ανάμεσα σε αυτά τα πράγματα. Αν βρίσκεσαι σε μια διαρκή, βιωμένη σχέση, περνάς από περιόδους όπου ο ένας γίνεται πιο κυρίαρχος έναντι του άλλου και μπαινοβγαίνεις σε αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι σταθερό και σταθερό σε όλη τη διάρκεια, και τα παρατάνε, αρχίζουν να συμπεραίνουν ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μπεις σε καινούργια σχέση μετά από μια μακροχρόνια;

Το sexting βρέθηκε να σχετίζεται με αρνητική ψυχική υγεία

Υπάρχει μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των έφηβων κοριτσιών

Συνείδηση του εαυτού: Το σύνολο των εμπειριών που αποκομίζει κάθε γυναίκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.