Ψυχική Υγεία

Social Media: Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία μας;

Social Media: Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την υγεία μας;

Social Media: Tι αντίκτυπο έχουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους;

Η δυνατότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία γίνεται μεγαλύτερο ζήτημα αυτές τις μέρες. Η ελαφριά πλευρά των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram είναι η δυνατότητα σύνδεσης και κοινής χρήσης ιδεών, ενημερώσεων και εικόνων με ανθρώπους από μακριά και μακριά. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια πιο σκοτεινή πλευρά που έχει αναδυθεί σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχουν οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους.

Social media και ψυχική υγεία

Αυτός ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος μεταξύ των νέων που έχουν μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους. Ενώ αφενός η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει την ατομική τους έκφραση και να δημιουργήσει μια αίσθηση ταυτότητας, η υπερβολική χρήση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία.
Ακολουθούν μερικές από τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που έχουν προκαλέσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες:

Εικόνα σώματος: Η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram λέγεται ότι έχει τον χειρότερο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων λόγω της εστίασης στην εικόνα του σώματος και της ανάγκης να ανταποκρίνεται στις «τέλειες» φιγούρες διάσημων ανθρώπων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με photoshop.

Άγχος: Ο φόβος της απώλειας (FOMO) είναι ένα φαινόμενο όπου οι άνθρωποι φοβούνται να μείνουν έξω από την επικοινωνία και την κοινότητα. Οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις, όπως οι φωτογραφίες των φίλων τους και να δημοσιεύουν δικά τους πράγματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα τρόμου και κενού, για να μην αναφέρουμε το άγχος του να είσαι «πάντα ανοιχτός» και να πρέπει να δημοσιεύσεις ένα σχόλιο για την τέλεια ζωή σου.

Κάνοντας δυσμενείς συγκρίσεις: Ένας γρήγορος δρόμος προς τη δυστυχία είναι να συγκρίνετε τη ζωή σας με άλλους και να πιστεύετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν μια καλύτερη, πιο αστεία, πιο λαμπερή ζωή από εσάς. Η σύγκριση του εαυτού σας με άλλους μπορεί να βλάψει την ευημερία και την αίσθηση του εαυτού σας.

Εθισμός τεχνολογίας: Στα άκρα του, ο διαρκής έλεγχος του smartphone σας μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στην τεχνολογία – μια αδυναμία να αφήσετε το τηλέφωνό σας κάτω ή να το απενεργοποιήσετε, ακόμη και να κοιμάστε με αυτό κάτω από το μαξιλάρι σας για να μην χάσετε (ξανά FOMO). Η παρόρμηση να ελέγξετε το τηλέφωνό σας μπορεί να είναι τόσο εθιστική όσο οι κουλοχέρηδες. Ορισμένοι εργαζόμενοι της Google, του Facebook και του Twitter έχουν ενωθεί ακόμη και σε μια εκστρατεία για τις εταιρείες τεχνολογίας για να κάνουν την τεχνολογία τους λιγότερο εθιστική.

Αυτοεκτίμηση: Ο αριθμός των likes που λαμβάνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια φωτογραφία ή μια ανάρτηση λέγεται ότι επηρεάζει την αυτοεκτίμηση του ατόμου που τη δημοσίευσε. Μεγαλύτερος αριθμός likes ισοδυναμεί με υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Δεν είναι υγιές για κανέναν να κολλάει τη συναισθηματική του ευημερία στις απόψεις των άλλων και είναι άτομα με ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού στη ζωή που δεν αισθάνονται ότι επηρεάζονται από την ποσότητα των likes.

Κατάθλιψη: Η χρήση πολλών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης – και η εγγενής πολλαπλή εργασία που συνεπάγεται – λέγεται ότι είναι ένας παράγοντας χαμηλής διάθεσης. Ωστόσο, είναι επίσης ο κίνδυνος να κάνετε μια «γκάφα» στο Διαδίκτυο και να σας γελάσουν, ή να δεχθείτε διαδικτυακό εκφοβισμό, που μπορεί να συμβάλει στο να έχουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για τον εαυτό τους οι άνθρωποι – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Social media: Ο περιορισμός τους βελτιώνει την εικόνα σώματος για εφήβους & νέους

Οι έφηβοι μαθαίνουν περισσότερα για το σεξ από το TikTok παρά από το σχολείο

Πώς προωθείται η ψηφιακή υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο, διαπιστώνει έρευνα

Οι φαρμακολόγοι εργάζονται ήδη σε παράγοντες για τον αποκλεισμό του παράγοντα κινδύνου. Υπό το πρίσμα αυτής της νέας μελέτης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο, μια τυπική διαδικασία στην ανάπτυξη φαρμάκων. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να διερευνήσουμε τις θεμελιώδεις επιδράσεις, ιδίως με τρόπο που να αφορά το φύλο", λέει ο Schmidt.