Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των τελειομανών

Ψυχική Υγεία: Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των τελειομανών

Ψυχική Υγεία: Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των τελειομανών. Ποια είναι τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του; Είναι άνθρωποι σε συνεχή αναζήτηση τάξης και ελέγχου; 

Οι τελειομανείς δεν πρέπει να συγχέονται με εκείνους που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα (PD) , παρόλο που έχουν πολλά χαρακτηριστικά (την ανάγκη για τάξη και έλεγχο, η ίδια η τελειομανία κ.λπ.). Στην περίπτωση του PD, μιλάμε για μια διαταραχή που επηρεάζει τη βασική προσωπικότητα και που παρεμβαίνει πραγματικά στην ευημερία και τη λειτουργία του ατόμου.

 

Οι τελειομανείς έθεσαν πρότυπα τελειότητας σχεδόν ανέφικτα. Με άλλα λόγια, είναι πολύ απαιτητικοί για τον εαυτό τους. Εάν δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα, μπορεί να απογοητευτούν και να αναστατωθούν καθώς στοχεύουν πάντα στη βέλτιστη απόδοση. Επιπλέον, όταν επιτυγχάνουν τα επιτεύγματά τους, ενδέχεται να τείνουν να τα ελαχιστοποιήσουν και ήδη σκέφτονται πώς θα τα ξεπεράσουν. Είναι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκχωρήσουν. Δηλαδή, τα πρότυπα τους είναι τόσο υψηλά που δεν εμπιστεύονται κανέναν να κάνει εργασίες με τον ίδιο τρόπο (ή με την ίδια ζήτηση)όπως αυτοί. Φοβούνται ότι οι άλλοι δεν θα εκτελέσουν καθήκοντα όπως το κάνουν οι ίδιοι, και για αυτό το λόγο προτιμούν να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη και επιβάρυνση από ό, τι μπορούν πραγματικά να αντέξουν.  Σε πολλές περιπτώσεις, το κάνουν από φόβο ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν θα επιτύχουν τόσο καλά αποτελέσματα όσο οι ίδιοι

Δεν είναι ότι οι τελειομανείς άνθρωποι είναι παρανοϊκοί και δεν εμπιστεύονται τους άλλους, αλλά μάλλον αναζητούν την τελειότητα και φοβούνται ότι οι άλλοι δεν φτάνουν στο «ύψος» (αλλά περισσότερο για τη δική τους αυτο-απαίτηση παρά για έναν άλλο πράγμα). Μπορούν επίσης να παρουσιάσουν μια γνωστική παραμόρφωση που ονομάζεται διχοτομική σκέψη, εξαλείφοντας το συνεχές που χωρίζει δύο άκρα και παίρνοντας ως πολωμένη μια διάσταση που στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτή η παραμόρφωση έγινε γνωστή από τον Αμερικανό ψυχίατρο Aaron Beck το 1967.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαχειριστούμε τον θάνατο αγαπημένου προσώπου

Δείτε τις διάφορες διαταραχές του ύπνου

Αν νομίζεις ότι όλοι βιώνουν οργασμό πέφτεις έξω

Η αίσθηση της μόνιμης αγωνίας για -αφιλτράριστη-πληροφόρηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.