Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία απώλεια: Ο θάνατος αγαπημένου προσώπου

Ψυχική υγεία απώλεια: Ο θάνατος αγαπημένου προσώπου

Ψυχική υγεία απώλεια: Ο θάνατος αγαπημένου προσώπου. Κάποια στιγμή στη ζωή μας είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Δεν είναι εύκολο. Κάθε άτομο το βιώνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά είναι πάντα κατάλληλο να χρησιμοποιήσετε μερικές απλές στρατηγικές. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής .Έτσι, και παρά το αναπόφευκτο συστατικό του, σπάνια αισθανόμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον συναισθηματικό πόνο, με εσωτερική σύγχυση και το σοκ ενός απροσδόκητου και σχεδόν πάντα άδικου αντίο.

Ο Βίκτορ Φρανκλ είπε ότι η ταλαιπωρία καθιστά τον άνθρωπο πιο διαυγή και τον κόσμο διάφανο. Ο πόνος, σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου της λογοθεραπείας , ανοίγει προοπτικές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση απόλυτης σαφήνειας και αποδοχής απαιτείται κάποιος χρόνος και μια λεπτή διαδικασία προσαρμογής και εσωτερικής εργασίας.  Αυτή η ψυχολογική τεχνική περιλαμβάνει απαραίτητα την εφαρμογή μιας σειράς στρατηγικών, αλλά και αλλαγών. Είναι μικρές καθημερινές αρθρώσεις με τις οποίες διευκολύνεται η πρόοδος προς την ανάκαμψη και την αφομοίωση της απώλειας. Διότι παρά το γεγονός ότι η φιγούρα αυτού του αγαπημένου προσώπου δεν ξεχνιέται ποτέ, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με τη μνήμη για να διαμορφώσουμε μια νέα σκηνή.

Τα συναισθήματα που σχετίζονται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι σπασμωδικά, έντονα και δύσκολο να εκφραστούν.  Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τα καταπιέσουμε και να πούμε στον εαυτό μας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό». Τα συναισθήματα μας καθιστούν αιχμάλωτους, οι σκέψεις γίνονται χαοτικές και μας βυθίζουν σε μια κατάσταση ψυχολογικής αδυναμίας που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Διευκολύνετε την απελευθέρωση συναισθημάτων και σκέψεων.
Συζητήστε το θάνατο και όλη την εμπειρία που έζησε εκείνη την περίοδο. Καθοδηγήστε το άτομο στις καθημερινές τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Διευκόλυνση της αποδοχής αυτής της νέας πραγματικότητας και της αναδιατύπωσης νέων στόχων και αξιών. Προβολή του ασθενούς στο μέλλον για να τον ανακτήσει ρουτίνα και εκείνες τις δραστηριότητες που προηγουμένως εμπλούτισαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τέσσερις απλοί τρόποι για να κάνεις ένα βήμα στην φροντίδα του εαυτού σου

Γιατί φαίνεται οι θρησκευτικοί άνθρωποι να έχουν εθισμό στις ταινίες πορνό;

Η ανασφάλεια υπαίτια για τον φανατισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός και γιατί συμβαίνει

Οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται να αισθάνονται παρεξηγημένοι, απομονωμένοι ή να απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να βιώνουν εκφοβισμό, ακαδημαϊκή πίεση και άλλα γεγονότα για τα οποία δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

Η μοναξιά είναι ανεξέλεγκτη. Μια απλή κλήση ή αγκαλιά, μπορεί να είναι μια θεραπεία

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Ένας άνθρωπος που αγνοείται, υποτιμάται και εγκαταλείπεται συναισθηματικά μέσα σε μια ερωτική σχέση μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος. Όμως αυτό είναι που ο «αδιάφορος» σύντροφος θέλει να τον κάνει να πιστέψει. Η αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση και ο σεβασμός είναι οι βάσεις μιας στενής σχέσης. Χωρίς αυτά, κυριαρχούν ο πόνος και η μοναξιά.