Ψυχική Υγεία

Μαθητές σχολείο ψυχική υγεία: Το σχολικό περιβάλλον παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία των εφήβων

Μαθητές σχολείο ψυχική υγεία: Το σχολικό περιβάλλον παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία των εφήβων

Μαθητές σχολείο ψυχική υγεία: Οι μικρές επιπτώσεις σε επίπεδο σχολείου μπορεί να μεταφραστούν σε πιο σημαντικές επιπτώσεις εάν ληφθούν υπόψη το σημαντικό μελλοντικό κόστος της ψυχικής κακής υγείας στην υγεία, το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος.

Το σχολικό περιβάλλον παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία των πρώιμων εφήβων, σύμφωνα με μια ακόμη μελέτη. Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη My Resilience in Adolescence, μια συλλογική έρευνα πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να διερευνήσουν τις επιρροές σε σχολικό επίπεδο στην ψυχική υγεία των νέων, σύμφωνα με τον Tamsin Ford, PhD, καθηγητή παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. “Παρόλο που η άμεση επιρροή των σχολείων στην ψυχική υγεία είναι μικρή στη μελέτη μας, αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κάνουν κάτι πραγματικά πολύτιμο για να βελτιώσουν την ψυχική υγεία ενός νέου. Ένα θετικό σχολικό κλίμα φαίνεται βασικό και υπάρχει μια σειρά από ολόκληρο το σχολείο και στοχευμένες παρεμβάσεις που λειτουργούν. Οι μικρές επιπτώσεις σε επίπεδο σχολείου μπορεί να μεταφραστούν σε πιο σημαντικές επιπτώσεις εάν ληφθούν υπόψη το σημαντικό μελλοντικό κόστος της ψυχικής κακής υγείας στην υγεία, το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Συνολικά 26.885 μαθητές ηλικίας μεταξύ 11 και 14 ετών από 85 σχολεία ρωτήθηκαν για να διαπιστωθεί η ψυχική υγεία των νέων και να προσδιοριστεί ποιος σχολικός και ευρύτεροι παράγοντες ήταν σημαντικοί. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι τα σχολεία αντιπροσώπευαν μόνο το 2,4% της διακύμανσης στις κοινωνικές-συναισθηματικές-συμπεριφορικές δυσκολίες, το 1,6% της διακύμανσης στα καταθλιπτικά συμπτώματα και το 1,4% της διακύμανσης στην ευημερία. “Στη σχολική κοινότητα, ένα υψηλότερο ποσοστό επιλεξιμότητας για δωρεάν σχολικά γεύματα συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ψυχοπαθολογίας στους μαθητές (B = 0,06; 95% CI, 0,03 έως 0,09, P < 0,001), ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το ποσοστό των μαθητών λήψη υποστήριξης ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή αναπηριών και σχολικής εθνοτικής σύνθεσης. Ένα υψηλότερο ποσοστό λευκών Βρετανών μαθητών στα σχολεία συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα ψυχοπαθολογίας (B = 0,02, 95% CI, 0,01 έως 0,03, P < 0,001) και χαμηλότερα επίπεδα ευεξίας (B = 0,02, 95% CI , 0,03 έως 0,01, P = 0,001), όταν υπολογίζεται το ποσοστό των μαθητών που λαμβάνουν υποστήριξη για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες και επιλεξιμότητα για δωρεάν σχολικά γεύματα.”

Αν και τα σχολεία εξήγησαν μόνο μικρές ποσότητες διακύμανσης στην ψυχική υγεία, το σχολικό κλίμα σχετίστηκε με την ψυχική υγεία. “Σύμφωνα με την περιορισμένη προηγούμενη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τα σχολεία αντιπροσώπευαν μόνο το 1,4% έως 2,4% της μεταβλητότητας στην ψυχική υγεία των πρώιμων εφήβων. Διάφοροι παράγοντες εξήγησαν αυτή τη μεταβλητότητα μεταξύ των σχολείων. Τα περισσότερα σχετίζονται με το ευρύτερο σχολικό πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού, παρά με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του σχολείου. Συγκεκριμένα, σχολεία σε αστικές τοποθεσίες, με μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων που δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα και με περισσότερους λευκούς Βρετανούς μαθητές, φοιτούσαν μαθητές με χειρότερη ψυχική υγεία”. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά που φοιτούσαν σε σχολεία με υψηλότερο ποσοστό λευκών μαθητών είχαν χειρότερη ψυχική υγεία από τα παιδιά σε σχολεία με πιο εθνοτικά διαφορετικά μαθητικά σώματα.

Εναρμόνιση με προηγούμενα ευρήματα

“Προηγούμενες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι νέοι από εθνικές μειονότητες είχαν υψηλότερο επιπολασμό παθήσεων ψυχικής υγείας, αλλά τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης απηχούν πρόσφατες μεγάλες έρευνες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο”, έγραψαν οι ερευνητές. “Οι πρόσφατες πολιτικές λιτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε δραστικές μειώσεις στη στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των σχολείων, τα οποία προηγουμένως ήταν λιγότερο προσβάσιμα ή προσβάσιμα από τις εθνικές μειονότητες. Ως εκ τούτου, οι νέοι από εθνικές μειονότητες ενδέχεται να επηρεάστηκαν λιγότερο από αυτές τις πολιτικές. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ψυχολογική δυσφορία μπορεί να σχετίζεται με την εθνοτική πυκνότητα. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να υπάρξει μια πιθανή ευεργετική επίδραση περιβαλλόντων πολιτισμικά διαφορετικών για τους μαθητές της μειονότητας, αλλά οι μαθητές της πλειοψηφίας φαίνεται να είναι αναίσθητοι σε αυτό το αποτέλεσμα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι σχολικές στολές δεν επιφέρουν αλλαγές στη συμπεριφορά ή την απόδοση των μαθητών

Συμβουλές αυτοφροντίδας για τους επαγγελματίες στην εκπαίδευση

Τα σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ επαναφέρουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αυτόν τον μήνα, εν μέσω εθνικής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.

Τα φιλελεύθερα εξέχοντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Cornell και George Washington θεσπίζουν αυστηρούς νέους κανόνες για τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.