Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κλάμα Οφέλη: Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία – Γιατί είναι καλό να κλαίτε που και που [vid]

Κλάμα Οφέλη: Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία – Γιατί είναι καλό να κλαίτε που και που [vid]

Κλάμα Οφέλη: Το κλάμα είναι μια φυσική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε μια σειρά συναισθημάτων, από τη βαθιά θλίψη έως την ευτυχία και τη χαρά. Αλλά είναι το κλάμα καλό για την υγεία μας; Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το 2020 μας έδωσε αρκετούς λόγους για να κλαίμε. Ωστόσο, ακόμη και πριν από την εμφάνιση της Covid-19 φαίνεται ότι κλαίγαμε αρκετά συχνά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στις ΗΠΑ κλαίνε 3,5 φορές κάθε μήνα, ενώ οι Αμερικανοί άνδρες (των ΗΠΑ) κλαίνε περίπου 1,9 φορές μηνιαίως. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να μας προκαλούν έκπληξη, ειδικά καθώς η κοινωνία μας συχνά προσλαμβάνει το κλάμα – ιδιαίτερα των ανδρών – ως ένδειξη αδυναμίας και έλλειψης συναισθηματικής αντοχής. Ωστόσο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία.

Τα οφέλη του κλάματος για την υγεία

Τα ιατρικά οφέλη του κλάματος ήταν γνωστά ήδη από την κλασική εποχή. Οι στοχαστές και οι γιατροί της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης θεώρησαν ότι τα δάκρυα λειτουργούν σαν καθαρτήριο, που μας καθαρίζει. Η σημερινή ψυχολογική σκέψη συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό, τονίζοντας τον ρόλο του κλάματος ως μηχανισμού που μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε το άγχος και τον συναισθηματικό μας πόνο.

Το κλάμα είναι μια σημαντική βαλβίδα ασφαλείας, κυρίως επειδή η διατήρηση δύσκολων συναισθημάτων μέσα – αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν κατασταλτική αντιμετώπιση – μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας. Μελέτες, μάλιστα, έχουν συνδέσει την κατασταλτική αντιμετώπιση με ένα λιγότερο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση, καθώς και με καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Το κλάμα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη από φίλους και οικογένεια.

Οι επιστήμονες χωρίζουν το υγρό προϊον του κλάματος σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • αντανακλαστικά δάκρυα
  • συνεχή δάκρυα και
  • συναισθηματικά δάκρυα.

 

Οι δύο πρώτες κατηγορίες επιτελούν τη σημαντική λειτουργία της απομάκρυνσης εξωτερικών παραγόντων από τα μάτια μας, όπως καπνού και σκόνης, και της λίπανσης των ματιών μας για την προστασία τους από μολύνσεις. Το περιεχόμενό τους είναι κατά 98% νερό.

Είναι η τρίτη κατηγορία, τα συναισθηματικά δάκρυα (που ξεπλένουν τις ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες από το σύστημά μας), που δυνητικά προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι το κλάμα απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδογενή οπιοειδή, επίσης γνωστά ως ενδορφίνες. Αυτές βοηθούν στη μείωση τόσο του σωματικού όσο και του συναισθηματικού πόνου. Η λαϊκή κουλτούρα, από την πλευρά της, γνώριζε πάντα την αξία “μιας καλής κραυγής” ως τρόπου να νιώσει κανείς καλύτερα – και ίσως ακόμη και να βιώσει σωματική απόλαυση.

Το Κλάμα κατά τη διάρκεια της COVID-19

Η συλλογική θλίψη για αυτές τις απώλειες λόγω Covid είναι αισθητή και δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε τέτοιες στιγμές τα συναισθήματά μας είναι πιο κοντά στην επιφάνεια. Πολλοί άνθρωποι που δεν ήταν προηγουμένως “επιρρεπείς” στο κλάμα βρίσκουν πιο εύκολα τον εαυτό τους να κλαίει στις παρούσες συνθήκες.

Πότε είναι τα δάκρυα πρόβλημα;

Υπάρχουν στιγμές που το κλάμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος, ειδικά εάν συμβαίνει πολύ συχνά ή / και χωρίς εμφανή λόγο, ή όταν το κλάμα αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή να γίνεται ανεξέλεγκτο. Από την άλλη, τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα είδη κλινικής κατάθλιψης μπορεί στην πραγματικότητα να μην μπορούν να κλάψουν, ακόμη και όταν νιώθουν έτσι. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, θα ήταν καλύτερο να δείτε έναν γιατρό που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απλοί τρόποι να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση

Η άσκηση είναι το φυσικό "φάρμακο" για τον οργανισμό

Ψυχοδυναμική θεραπεία: Δείτε τι είναι και πως θα σας βοηθήσει

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Διερεύνηση του αυτοτραυματισμού και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Εγωκεντρική συμπεριφορά στους εφήβους και η σχέση της με τον ναρκισσισμό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που επιδεικνύουν εγωκεντρική συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα του ναρκισσισμού, επιδεικνύοντας μια αυξημένη αίσθηση δικαιώματος, ανωτερότητας και αυτοαπορρόφησης.

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ: Επηρεάζει περίπου έναν στους 14 νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και περίπου στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, προκαλώντας προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία εστίασης της προσοχής.

Close Icon