Ψυχική Υγεία

Kατανάλωση Φαγητού: Ως απάντηση στο άγχος ή τη θλίψη συνδέεται με καρδιακή βλάβη

Kατανάλωση Φαγητού: Ως απάντηση στο άγχος ή τη θλίψη συνδέεται με καρδιακή βλάβη

Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο άγχους εξηγούσε το 32% της συσχέτισης μεταξύ συναισθηματικής διατροφής και διαστολικής δυσλειτουργίας. "Το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να εμπλέκεται ιδιαίτερα στο συναισθηματικό φαγητό, όπου η κατανάλωση φαγητού μπορεί να μειώσει το άγχος και η κατανάλωση τροφών παρηγοριάς μπορεί να αμβλύνει την αντίδραση στο οξύ στρες", αναφέρεται στην εργασία

Kατανάλωση Φαγητού: Δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το γιατί τρώμε που είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το συναισθηματικό φαγητό σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα και ότι το στρες συμβάλλει στη σχέση αυτή. “Οι συναισθηματικά τρώγοντες καταναλώνουν τροφή για να ικανοποιήσουν το μυαλό τους και όχι το στομάχι τους”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Nicolas Girerd, συντονιστής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών (CIC-P) και καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νανσί, στη Γαλλία. “Η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να βοηθήσει να σπάσει αυτή η συνήθεια. Σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για να φας, είτε μόνος σου είτε με άλλους, να βρίσκεσαι στη στιγμή και να έχεις επίγνωση του τι κάνεις και να μην αποσπάσαι από το τηλέφωνό σου ή την τηλεόραση”.

“Το άγχος μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που τρώμε ως απάντηση στα συναισθήματα αντί για την πείνα”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Σάντρα Βάγκνερ, διατροφική επιδημιολόγος στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών CIC-P. “Γνωρίζουμε ότι οι συναισθηματικά τρώγοντες έχουν λιγότερη επίγνωση της πείνας και του κορεσμού, αλλά το συνειδητό φαγητό δίνει προσοχή σε αυτές τις σωματικές αισθήσεις. Η σωματική δραστηριότητα -είτε ένας περίπατος είτε μια πιο έντονη άσκηση- είναι ένας άλλος τρόπος αποφυγής του συναισθηματικού φαγητού, επειδή ανακουφίζει από το στρες και παρέχει μια δραστηριότητα αντικατάστασης. Μόλις 10 λεπτά την ημέρα διαλογισμός ή ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό και στη μείωση του στρες. Συνοψίζοντας, χρησιμοποιήστε τα τρία Ms για να απαλλαγείτε από τη συνήθεια του συναισθηματικού φαγητού: κινηθείτε, διαλογιστείτε και τρώτε με προσοχή”. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής συμπεριφοράς σε υγιή άτομα και της καρδιαγγειακής βλάβης 13 χρόνια αργότερα. Η μελέτη περιελάμβανε 1.109 συμμετέχοντες της κοόρτης STANISLAS, η οποία συμπεριέλαβε γονείς και εφήβους στην περιοχή της Λορένης στη βορειοανατολική Γαλλία μεταξύ 1993 και 1995. Η συναισθηματική διατροφή, η οποία είναι η τάση για υπερκατανάλωση τροφής ως απάντηση σε αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη ή το άγχος, αξιολογήθηκε με τη χρήση του ολλανδικού ερωτηματολογίου για τη συμπεριφορά διατροφής.

Οι μετρήσεις της καρδιαγγειακής βλάβης περιλάμβαναν την ταχύτητα των καρωτιδικών-μηριαίων σφυγμικών κυμάτων και τη διαστολική δυσλειτουργία, οι οποίες υποδεικνύουν τη δυσκαμψία στις αρτηρίες και την καρδιά, αντίστοιχα. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η αύξηση της ταχύτητας των σφυγμικών κυμάτων, που σημαίνει πιο δύσκαμπτες αρτηρίες, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διαστολική δυσλειτουργία, που σημαίνει ότι η καρδιά χαλαρώνει ανεπαρκώς μετά τη συστολή, συσχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συσχετίσεις μεταξύ της συναισθηματικής διατροφής και της καρδιαγγειακής βλάβης αναλύθηκαν μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, τον διαβήτη, την υπέρταση, τη διάμεση διαφορά ηλικίας μεταξύ της μέτρησης της διατροφικής συμπεριφοράς και της καρδιαγγειακής βλάβης, τον δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τη σωματική δραστηριότητα, άλλες μετρήσεις της διατροφικής συμπεριφοράς και την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Μεταξύ των 916 ενηλίκων, η διάμεση ηλικία κατά τη μέτρηση της διατροφικής συμπεριφοράς ήταν 44,7 έτη και σχεδόν οι μισοί (49,7%) ήταν γυναίκες. Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της μέτρησης της διατροφικής συμπεριφοράς και της καρδιαγγειακής βλάβης ήταν 13,4 έτη. Η συναισθηματική διατροφή συσχετίστηκε με υψηλότερη ταχύτητα σφυγμικού κύματος (πιο σκληρές αρτηρίες) και 38% αυξημένο κίνδυνο διαστολικής δυσλειτουργίας (πιο σκληρή καρδιά).

Οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια ανάλυση διαμεσολάβησης για να διερευνήσουν πιθανές εξηγήσεις για τις συσχετίσεις. Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο άγχους εξηγούσε το 32% της συσχέτισης μεταξύ συναισθηματικής διατροφής και διαστολικής δυσλειτουργίας. “Το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να εμπλέκεται ιδιαίτερα στο συναισθηματικό φαγητό, όπου η κατανάλωση φαγητού μπορεί να μειώσει το άγχος και η κατανάλωση τροφών παρηγοριάς μπορεί να αμβλύνει την αντίδραση στο οξύ στρες”, αναφέρεται στην εργασία. Η ενεργειακή πρόσληψη δεν αποτέλεσε μεσολαβητή οποιασδήποτε συσχέτισης. Ο καθηγητής Girerd εξήγησε: “Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι οι συναισθηματικά τρώγοντες θα κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγούσαν σε καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά αυτό δεν συνέβη. Μια εξήγηση είναι ότι μετρήσαμε τη μέση θερμιδική πρόσληψη και οι συναισθηματικά τρώγοντες μπορεί να τρώνε υπερβολικά όταν είναι αγχωμένοι και στη συνέχεια να τρώνε λιγότερο σε άλλες περιόδους. Αυτό το μοτίβο yo-yo μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σε σύγκριση με τη σταθερή πρόσληψη τροφής”. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διατροφικές συμπεριφορές πέραν του διατροφικού περιεχομένου. Ο Δρ Βάγκνερ δήλωσε: “Οι τεχνικές για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής διατροφής χρησιμοποιούνται ήδη για να βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα. Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους συναισθηματικά τρώγοντες, ανεξαρτήτως βάρους, για να σταματήσουν οι καρδιαγγειακές βλάβες αργότερα στη ζωή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρόβλημα που αφορά ως επί το πλείστον αντιλήψεις για την εικόνα του σώματος, η διατροφική διαταραχή

Γιατί νιώθουμε συνέχεια πεινασμένοι όλη την ημέρα;

Πώς να σταματήσετε να τρώτε συναισθηματικά

Πώς συνδέεται η αυτοφροντίδα με τη συναισθηματική πείνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.