Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς επηρεάζει την κατανάλωση φαγητού

Αυτοφροντίδα: Πώς επηρεάζει την κατανάλωση φαγητού

Αυτοφροντίδα: Φροντίζω το σώμα μου όταν το σέβομαι και το αγαπώ. Αντιθέτως, τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Συνεπώς, όταν δεν αγαπάμε το σώμα μας, είναι πιο πιθανό να έχουμε συμπεριφορές υπερφαγίας (π.χ. φάε να γίνεις χειρότερα). Αν στην καθημερινότητά μου δεν υπάρχουν συμπεριφορές αυτοφροντίδας , τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρω από άγχος και κατάθλιψη. Αν δεν έχω άλλους τρόπους για να εκτονώσω τα αρνητικά μου συναισθήματα, τότε θα τα εκτονώσω στο φαγητό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τον όρο συναισθηματική πείνα που σημαίνει να χρησιμοποιούμε το φαγητό για να εκτονώσουμε τα συναισθήματα μας. Για κάποιους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν κιλά η κατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους ίσως, είναι και το πιο σημαντικό τους πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι είναι εύκολο να εντοπίσουν πότε το συναίσθημά τους σαμποτάρει τη διατροφή τους. Για παράδειγμα, «ένοιωσα στρες και έφαγα παραπάνω…». Ωστόσο, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ακριβώς πως επηρεάζονται από τα συναισθήματα τους. Οι συναισθηματικοί υπερφάγοι συνήθως, καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό (junk food) βιώνοντας παράλληλα ένα συναισθηματικό ή νοητικό μούδιασμα. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μια προσωρινή ανακούφιση από το συναίσθημα που όμως σύντομα, γίνεται ενοχή ή θυμός για την κατανάλωση.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε τρώμε για συναισθηματικούς λόγους;

  • Η συναισθηματική πείνα είναι ξαφνική, απότομη και παρορμητική.
  • Η πείνα μας είναι για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες συνήθως είναι ανθυγιεινές.
  • Η συναισθηματική πείνα είναι στον ουρανίσκο του στόματός μας και όχι στο στομάχι.
  • Η πείνα μας συνοδεύεται από κάποιο συναίσθημα όπως θυμό, στεναχώρια κτλ.
  • Η κατανάλωση τροφής είναι γρήγορη και μπορεί να δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε παρόλο που έχουμε χορτάσει.

Αυτοφροντίδα και διατροφή

Αυτοφροντίδα είναι η προώθηση της υγείας μέσω συμπεριφορών όπως η σωστή διατροφή, η ιατρική πρόληψη, οι συμπεριφορές εκτόνωσης και η απουσία αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Φροντίζω το σώμα μου όταν το σέβομαι και το αγαπώ. Αντιθέτως, τα αρνητικά συναισθήματα προκαλούν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Συνεπώς, όταν δεν αγαπάμε το σώμα μας, είναι πιο πιθανό να έχουμε συμπεριφορές υπερφαγίας (π.χ. φάε να γίνεις χειρότερα). Αν στην καθημερινότητά μου δεν υπάρχουν συμπεριφορές αυτοφροντίδας , τότε είναι πολύ πιθανό να υποφέρω από άγχος και κατάθλιψη. Αν δεν έχω άλλους τρόπους για να εκτονώσω τα αρνητικά μου συναισθήματα, τότε θα τα εκτονώσω στο φαγητό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός είναι δυσλειτουργικός

Παχυσαρκία: Η κατανόηση της συναισθηματικής σχέσης με το φαγητό είναι κλειδί για την αντιμετώπιση της

Τα αίτια της συναισθηματικής υπερφαγίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβουλές για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση ασθενείς: Τα νεφρά μας κάνουν τη σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων και της περίσσειας υγρών από το σώμα μας. Εάν τα νεφρά σταματήσουν να λειτουργούν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν τοξίνες και άχρηστα προϊόντα στο σώμα μας.

Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η σιωπή

Οι ήρεμες στιγμές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένη πνευματική εστίαση, μειωμένα επίπεδα στρες, καλύτερο ύπνο, συναισθηματική θεραπεία και ενισχυμένη σύνδεση με τη διαίσθηση κάποιου.

Συμβουλές αυτοφροντίδας μετά τον χωρισμό

Χωρισμός: Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας μετά από έναν χωρισμό είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, την ανακάλυψη του εαυτού και, τελικά, για να προχωρήσουμε με ανανεωμένη δύναμη και ανθεκτικότητα.

Tips για την αντιμετώπιση του hangover

Hangover: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φροντίσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας μετά από ένα hangover και να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματός σας.