Ψυχική Υγεία

Γονείς: Άνδρες που καταναλώνουν πολύ αλκόολ δεν συμμετέχουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους

Γονείς: Άνδρες που καταναλώνουν πολύ αλκόολ δεν συμμετέχουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους

Γονείς: Η πιο πρόσφατη ανάλυση, στο Alcoholism: Clinical & Experimental Research, διερευνά την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος από τους πατέρες σε σχέση με την ποιότητα της ανατροφής τους.

Οι άνδρες που αναγνωρίζουν ότι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος ασχολούνται λιγότερο με τα παιδιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα σε πολλές χώρες που παραδοσιακά δεν έχουν μελετηθεί καλά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη των παιδιών. Η πιο πρόσφατη ανάλυση, στο Alcoholism: Clinical & Experimental Research, διερευνά την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος από τους πατέρες σε σχέση με την ποιότητα της ανατροφής τους και προτείνει ότι η πρόληψη ή η θεραπεία της βαριάς χρήσης αλκοόλ από τους πατέρες μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για τις οικογένειες.

Αλκόολ και οικογενειακές σχέσεις

Προηγούμενες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει τις βλάβες της προβληματικής χρήσης αλκοόλ από τους γονείς στις οικογενειακές σχέσεις και την ανάπτυξη των παιδιών. Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ από τον πατέρα, η κατάθλιψη και η οικογενειακή ικανοποίηση είναι γνωστό ότι είναι σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών. Η βαριά κατανάλωση οινοπνεύματος, η οποία σχετίζεται με τις έννοιες της αρρενωπότητας, έχει συνδεθεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς με πιο τιμωρητική ανατροφή των παιδιών, την κακοποίηση και παραμέληση παιδιών και τη βία από οικείο σύντροφο.

Λίγα είναι γνωστά για το πώς η έντονη χρήση αλκοόλ επηρεάζει τις σχέσεις των πατεράδων με τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου δέσμευσής τους. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σπάνιο σύνολο δεδομένων που καλύπτει πέντε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος στην Ασία για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της εμπλοκής των ανδρών με τα παιδιά τους. Για πρώτη φορά, η μελέτη έλαβε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις του παιδικού τραύματος των πατέρων και της στάσης τους απέναντι στην ισότητα των φύλων, δύο επιπλέον παράγοντες που είχαν αποδειχθεί προηγουμένως ότι επηρεάζουν τους ρόλους των ανδρών στις οικογένειες.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με δεδομένα από μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάλυψε 4.562 πατέρες ηλικίας 18–49 ετών στην Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα και τη Σρι Λάνκα.Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τον χρόνο που αφιέρωσαν αλληλεπιδρώντας με τα παιδιά τους (π. τη στάση τους απέναντι στους κανόνες φύλου (π.χ. ο ρόλος της γυναίκας στο σπίτι). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση για να διερευνήσουν συσχετίσεις μεταξύ αυτών και πρόσθετων παραγόντων.

Συνολικά, το 50% των πατέρων ανέφερε συχνά ή πολύ συχνά ότι έπαιζε ή έκανε δραστηριότητες με τα παιδιά τους, ενώ το 24% συχνά ή πολύ συχνά μιλούσε με τα παιδιά τους για προσωπικά θέματα. Οι στάσεις για την ισότητα των φύλων συνδέονταν γενικά με την πιο αφοσιωμένη ανατροφή των παιδιών. Η αυτοαναφερόμενη υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ήταν πιο συχνή στην Παπούα Νέα Γουινέα και την Καμπότζη -επίσης στις χώρες που αναφέρουν τις πιο παραδοσιακές στάσεις για το φύλο- και λιγότερο συχνή στην Ινδονησία.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν περισσότερη υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ανέφεραν επίσης λιγότερη πατρική συμμετοχή από εκείνους που δεν είχαν την τάση να πίνουν πολύ. Αυτό το φαινόμενο ήταν ισχυρότερο στην Καμπότζη. Δεν ήταν εμφανές στην Κίνα ή τη Σρι Λάνκα, όπου οι προοπτικές της ισότητας των φύλων συνδέονταν με αυξημένη συμμετοχή των γονέων ανεξάρτητα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Γενικά, οι μεγαλύτεροι πατέρες ανέφεραν μεγαλύτερη συμμετοχή στη ζωή των παιδιών τους από τους νεότερους. Το παιδικό τραύμα των πατέρων δεν επηρέασε τη γονική τους συμμετοχή, εκτός από την Παπούα Νέα Γουινέα.

Η μελέτη προσθέτει στοιχεία που συνδέουν την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ των πατέρων με τους περιορισμούς στην ανατροφή των παιδιών τους και βοηθά στην οικοδόμηση μιας έμφυλης κατανόησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των πατέρων μπορεί να αυξήσει τη θετική συμμετοχή της οικογένειας, με οφέλη για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις μετασχηματισμού του φύλου που προωθούν τη συμμετοχή των πατέρων με τα παιδιά τους μπορεί να βελτιώσουν διάφορα αποτελέσματα για τις οικογένειες και να μειώσουν τη χρήση αλκοόλ από τους άνδρες. Το σύνολο δεδομένων ήταν περιορισμένο και οι συσχετισμοί περίπλοκοι, πιθανότατα συνέβαλαν στη λεπτότητα και την ανομοιομορφία των ευρημάτων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της χρήσης αλκοόλ και της γονικής μέριμνας, με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών και πολιτισμικά ενημερωμένων μέτρων συμπεριφορών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς σχετίζεται η κατανάλωση αλκοόλ με τον καρκίνο;

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

Γιατί η έρευνα για τη χρήση αλκοόλ είναι πιο σημαντική από ποτέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.