Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άνοια: Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Πώς σχετίζεται το αλκοόλ με την άνοια;

Άνοια: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Δρ Louise Mewton στο Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης του Εγκεφάλου (CHeBA) του UNSW έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσαν να είναι θετικά για την υγεία. Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Addiction, έδειξε ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο εκτιμώμενος παγκόσμιος επιπολασμός της άνοιας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 20,2 εκατομμύρια το 1990 σε 57,4 εκατομμύρια το 2019. Μέχρι το 2050, η πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρχουν 152 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με άνοια.

Αλκοόλ και άνοια

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι μια θεμελιώδης στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας, ιδίως υπό το φως της απουσίας θεραπειών που τροποποιούν τη νόσο για την άνοια. Μια έκθεση του 2020 από την Επιτροπή Lancet για την Πρόληψη, Παρέμβαση και Φροντίδα της Άνοιας υπολόγισε ότι το 40% των παγκόσμιων περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν εάν εξαλειφθούν 12 βασικοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια—με την υπερβολική ή επιβλαβή χρήση αλκοόλ στη μέση ηλικία που πρόσφατα αναφέρεται ως ένας από αυτούς τους παράγοντες.

Ο Δρ. Mewton, ο οποίος είναι Επικεφαλής της Ομάδας Παράγοντων Κινδύνου στο CHeBA, είπε ότι η συμπερίληψη του αλκοόλ ως βασικού παράγοντα κινδύνου για την άνοια βασίζεται σε σταθερά και ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι η χρόνια βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με άνοια και γνωστική έκπτωση. «Υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον αντίκτυπο των πιο μέτριων επιπέδων χρήσης αλκοόλ στην επίπτωση της άνοιας. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα χρήσης αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου». «Έχουν επίσης συσχετιστεί με ατροφία σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την άνοια, όπως ο ιππόκαμπος».

Ωστόσο, σε αυτή τη διεθνή μελέτη σχεδόν 25.000 ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών που κατοικούν στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Ευρώπης, της Βραζιλίας και της Δημοκρατίας του Κονγκό, αποδείχθηκε σταθερά ότι η αποχή από το αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Τα δεδομένα μας προήλθαν από 15 μελέτες υγιούς γήρανσης σε έξι ηπείρους και αξιόπιστη αξιολόγηση της χρήσης αλκοόλ και της άνοιας», είπε ο Δρ. Mewton. «Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.124 από τους ενήλικες εμφάνισαν άνοια. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από τη μελέτη μας είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη παρέμβασης σε εκείνους τους ηλικιωμένους ενήλικες που πίνουν επί του παρόντος με ελαφρύ έως μέτριο μοτίβο, εάν η πρόληψη της άνοιας είναι ο απώτερος στόχος».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν έως και τέσσερα αυστραλιανά ποτά την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καθόλου. Ο χαμηλότερος κίνδυνος άνοιας που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ήταν εμφανής πέρα από τις επιπτώσεις των δημογραφικών χαρακτηριστικών (όπως ηλικία, φύλο και εκπαίδευση), καθώς και κλινικών χαρακτηριστικών (όπως ιστορικό εγκεφαλικού, διαβήτη και υπέρτασης).


«Έχει προταθεί ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας που σχετίζεται με την αποχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συμπερίληψης πρώην καταναλωτών που έχουν σταματήσει να πίνουν λόγω άλλων καταστάσεων υγείας ή εμφάνισης γνωστικών προβλημάτων». «Ωστόσο, η μελέτη μας διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο άνοιας ακόμη και μετά τον αποκλεισμό πρώην πότων από την ανάλυση και μετά την προσαρμογή για τα σχετικά δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά», είπε ο Δρ Mewton. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά, όπως η κοινωνική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την προφανή προστατευτική επίδραση του αλκοόλ κατά της άνοιας, αντί της χρήσης αλκοόλ αυτή καθαυτή.

Ο ανώτερος συγγραφέας και συνδιευθυντής του CHeBA, καθηγητής Perminder Sachdev, δήλωσε ότι ενώ η ελαφριά έως μέτρια χρήση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα χρήσης αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο όγκο εγκεφάλου, ατροφία της φαιάς ουσίας και αυξημένες υπερεντάσεις λευκής ουσίας. υποδηλώνοντας ότι ακόμη και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βιοδείκτης στα ούρα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

Τρόποι για να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στην ημέρα σας

Πρέπει οι ηλικιωμένοι να υποβάλλονται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση;

Βιοδείκτες ούρων μπορεί να παρέχουν έγκαιρη ανίχνευση στο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon