Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλκοολισμός: Γιατί η έρευνα για τη χρήση αλκοόλ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Αλκοολισμός: Γιατί η έρευνα για τη χρήση αλκοόλ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Αλκοολισμός: Πώς ο εθισμός αλλάζει τον εγκέφαλο και την αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ;

Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ (AUD) επηρεάζει περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Είναι ο εθισμός που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν θέλει να μιλήσει”, λέει ο George Koob, Ph.D., διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό (NIAAA). Καθώς το NIAAA γιορτάζει ένα σημαντικό ορόσημο φέτο, την 50η επέτειό του, η έρευνα του ινστιτούτου είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όπως ανέφερε η NIAAA νωρίτερα αυτό το έτος, οι επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και οι θάνατοι ως αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης κατάχρησης αλκοόλ αυξάνονται στις Η.Π.Α. “Οι βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξάνονται σε πολλαπλά επίπεδα, από επισκέψεις στα επείγοντα και νοσηλεία έως θανάτους”, λέει ο Δρ Koob. Μίλησε για τις προσπάθειες της NIAAA που εργάζονται για να αντιμετωπιστεί αυτό και πώς οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βοήθεια.

Σε τι έχει επικεντρωθεί η δική σας έρευνα;

O George Koob αναφέρει “ξεκίνησα την καριέρα μου ερευνώντας την επιστήμη των συναισθημάτων: πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πράγματα όπως η ανταμοιβή και το άγχος. Αργότερα, το μετέφρασα σε εθισμό στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά και ερευνώντας γιατί μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν από χρήση σε κακή χρήση σε εθισμό, ενώ άλλοι όχι”. Ποιες είναι μερικές σημαντικές ανακαλύψεις που έχει κάνει η NIAAA σε αυτόν τον τομέα; “Τώρα καταλαβαίνουμε πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και γιατί προκαλεί συμπτώματα AUD. Αυτό έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα πάντα, από την πρόληψη έως τη θεραπεία. Καταλαβαίνουμε επίσης σήμερα ότι το AUD αλλάζει σωματικά τον εγκέφαλο. Αυτό ήταν κρίσιμο για την αντιμετώπισή της ως ψυχική διαταραχή, όπως θα αντιμετωπίζατε τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Άλλες ανακαλύψεις έχουν γίνει στον έλεγχο και την παρέμβαση, καθώς και στα φάρμακα που είναι διαθέσιμα για θεραπεία. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα αλλάζει όταν κάποιος κάνει κατάχρηση αλκοόλ και τις προληπτικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την κατάχρηση αλκοόλ.”

Ποια είναι η λανθασμένη αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για το AUD;

“Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κοινό είναι το AUD. Υπάρχουν επτά φορές περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται από το AUD από τη διαταραχή χρήσης οπιοειδών, για παράδειγμα. Δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το ποιον επηρεάζει. Οι άνθρωποι επίσης δεν συνειδητοποιούν ότι το AUD είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που στην πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Η σοβαρή AUD σχετίζεται με εκτεταμένο τραυματισμό στον εγκέφαλο, αν και ορισμένες από τις επιπτώσεις μπορεί να είναι μερικώς αναστρέψιμες. “

Τι ακολουθεί για το NIAAA;

“Για πέντε δεκαετίες, το ινστιτούτο μελέτησε πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μας, φέρνοντας μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και παρέχοντας καλύτερες επιλογές για διάγνωση και θεραπεία. Η πρόσφατη έρευνα έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως η γενετική του εθισμού, οι σχέσεις μεταξύ της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ και της ψυχικής υγείας και άλλων διαταραχών, η βλάβη στη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αλκοόλ στους εφήβους και οι επιπτώσεις της προγεννητικής έκθεσης στο αλκοόλ, μεταξύ των οι υπόλοιποι. Επί του παρόντος, εργαζόμαστε για μια σειρά από πρωτοβουλίες. Το ένα είναι η εκπαίδευση. Θέλουμε όλοι, από φαρμακοποιούς και νοσοκόμους μέχρι ειδικούς στην ιατρική της εξάρτησης να μάθουν περισσότερα για το αλκοόλ και τον εθισμό.

Εργαζόμαστε επίσης σε πόρους πρόληψης για εφήβους μέσης σχολικής ηλικίας. Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την κατανόηση της αποκατάστασης και ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για τους ανθρώπους και γιατί. Μαθαίνουμε επίσης περισσότερα για τις επιδράσεις του αλκοόλ στον ύπνο και τον πόνο και κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη φαρμάκων. Τέλος, μαθαίνουμε περισσότερα για την επίδραση του αλκοόλ στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τους άνδρες στην κατανάλωση αλκοόλ και τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό, από ηπατική νόσο έως ορισμένους καρκίνους. Επιπλέον, περισσότεροι ηλικιωμένοι καταναλώνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αλληλεπιδράσεων αλκοόλ-φαρμάκων, πτώσεων και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ.”

Πώς μπορεί κάποιος να λάβει βοήθεια;

“Εάν το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά εσάς ή κάποιον που γνωρίζετε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον. Υπάρχει ένας αριθμός διαδικτυακών πόρων από το NIAAA, όπως το NIAAA Alcohol Treatment Navigator®, μια διαδικτυακή πηγή που βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις επιλογές θεραπείας AUD και να αναζητήσουν επαγγελματικά καθοδηγούμενη, βασισμένη σε στοιχεία θεραπείας αλκοόλ σε κοντινή απόσταση. Υπάρχει επίσης το Rethinking DrinkingSM, ένας διαδραστικός ιστότοπος που βοηθά τα άτομα να αξιολογήσουν και να αλλάξουν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, να ξέρετε ότι υπάρχει ελπίδα. Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν από το AUD και ζουν ζωντανές ζωές.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με την άνοια [Μελέτη]

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο Άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon