Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Νέα Μελέτη: Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

Νέα Μελέτη: Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

Επισημαίνει τη σημασία των προληπτικών παρεμβάσεων που απευθύνονται στους εφήβους και θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή για πολλές δεκαετίες.

Νέα Μελέτη: Η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία επηρεάζει τη σωματική υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, αποτελέσματα που οδηγούνται από τα συνεχιζόμενα προβλήματα αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η σχέση μεταξύ της εφηβικής κατανάλωσης αλκοόλ και της κακής υγείας μέχρι τα 30 διατηρήθηκε ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση των επιδράσεων της φύσης (γονίδια) και της ανατροφής (πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον).

Η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία είναι γνωστό ότι συνδέεται με συνεχιζόμενες δυσκολίες στην υγεία και τη ζωή.

Η καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να ενημερώσει για έγκαιρες στοχευμένες παρεμβάσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Η νέα μελέτη, στο περιοδικό Αλκοολισμός: Κλινική και πειραματική έρευνα, προσπάθησε να αποσαφηνίσει τις οδούς -άμεσες ή έμμεσες- με τις οποίες η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους έχει τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την κατάχρηση αλκοόλ των συμμετεχόντων στην εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή, καθώς και τη σωματική υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή στα μέσα της δεκαετίας των 30.

Το δείγμα της μελέτης περιορίστηκε σε διδύμους, επιτρέποντας την εξέταση κοινών γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με 2.733 ζεύγη διδύμων που γεννήθηκαν στη Φινλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι μισοί συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και το ένα τρίτο του δείγματος ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στις ηλικίες 16, 17 και 18,5 ετών, στη νεαρή ενήλικη ζωή (περίπου στην ηλικία των 24 ετών) και στις αρχές της μέσης ηλικίας (περίπου στην ηλικία των 34 ετών).

Οι έρευνες αξιολόγησαν τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, τη μέθη και τα προβλήματα με το αλκοόλ, καθώς και το φύλο, τον ΔΜΣ και τη χρήση τσιγάρων.

Οι έρευνες ενηλίκων κάλυψαν τα προβλήματα αλκοόλ (π.χ. εξάρτηση, στέρηση, λιποθυμίες και παραμέληση ευθυνών).

Η τελική έρευνα, όταν οι συμμετέχοντες ήταν στα 30 τους, κάλυπτε τα σωματικά συμπτώματα υγείας (π.χ. στομαχόπονοι, πόνος στη μέση) και την αυτοαξιολόγηση της υγείας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της σχέσης, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τη χρήση τσιγάρων και άλλων ναρκωτικών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση για να διερευνήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της κατάχρησης αλκοόλ από τους εφήβους, των αποτελεσμάτων υγείας και ζωής των ενηλίκων και των δημογραφικών παραγόντων.

Η υψηλότερη κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους συσχετίστηκε με υψηλότερα προβλήματα αλκοόλ στους νεαρούς ενήλικες.

Με τη σειρά της, η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ στη δεκαετία των 20 συνδέθηκε με προβλήματα αλκοόλ στις αρχές της μέσης ηλικίας (τη δεκαετία των 30).

Αυτές οι συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ συνδέθηκαν με χειρότερη σωματική υγεία και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια έμμεση επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους εφήβους στην υγεία και τα αποτελέσματα της ζωής στη μέση ηλικία.

Στο πλαίσιο αυτού του μοτίβου σειριακής διαμεσολάβησης -αλυσίδες κινδύνου που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής- οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ από τους εφήβους και της ικανοποίησης από τη ζωή στη δεκαετία των 30 (αλλά όχι από την υγεία), υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση της πρώιμης χρήσης αλκοόλ κατά τις μεταγενέστερες δεκαετίες.

Οι επιδράσεις ήταν κάπως μέτριες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί σε μεταγενέστερη ασθένεια και δυσαρέσκεια για τη ζωή.

Αλλά τα ευρήματα άντεξαν σε συγκρίσεις διδύμων, σηματοδοτώντας τη σημασία της εφηβικής κατανάλωσης αλκοόλ για τους αγώνες στην ενήλικη ζωή.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με το αλκοόλ μεσολαβούν στη σχέση μεταξύ της εφηβικής κατανάλωσης αλκοόλ και των φτωχότερων αποτελεσμάτων στις αρχές της μέσης ζωής.

Επισημαίνει τη σημασία των προληπτικών παρεμβάσεων που απευθύνονται στους εφήβους και θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή για πολλές δεκαετίες.

Οι αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων από τους γονείς, την εκπαίδευση για τη χρήση ουσιών και προγράμματα που αφορούν την ψυχοεκπαίδευση, τους παράγοντες κινδύνου της προσωπικότητας (π.χ. αναζήτηση της αίσθησης) και τις δυσπροσαρμοστικές τεχνικές αντιμετώπισης. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τη διερεύνηση πιθανών πρόσθετων οδών, όπως η χρήση άλλων ουσιών, που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μέσης ηλικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μοναξιά στην παιδική ηλικία σχετίζεται με κατάχρηση αλκοόλ στους ενήλικες

Βασικές συνέπειες για τους εφήβους που πίνουν αλκοόλ

Απεικόνιση του εγκεφάλου για την πρόληψη εξαρτήσεων

Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία της μητέρας στην εφηβεία των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

ΕΚΑΒ: Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή αυξημένων απαιτήσεων υπηρεσιών, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκές για τη στελέχωση ασθενοφόρων, το ΔΣ του ΕΚΑΒ μπορεί κατ' εξαίρεση να αποφασίσει να συμπληρώσει τα πληρώματα με έναν φοιτητή ΙΕΚ ΕΚΑΒ που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών του.

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Το NHS Resolution, το οποίο υπερασπίζεται τα νοσοκομεία στην Αγγλία που κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια, δαπάνησε 490 εκατ. λίρες επιπλέον για νομικά έξοδα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των νομικών αγωγών σε 4,1 δισ. λίρες.

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Close Icon