ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βασικές συνέπειες για τους εφήβους που πίνουν αλκοόλ

Βασικές συνέπειες για τους εφήβους που πίνουν αλκοόλ

Οι έφηβοι που πίνουν αλκοόλ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, άλλα από τα οποία είναι οξέα και άλλα εκδηλώνονται σε βάθος χρόνου. Η είδηση ότι μια 15χρονη στα Χανιά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, (επαν)έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει το ποτό για τους εφήβους. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τα πάντα, από την σωματική ανάπτυξη και την ψυχική ισορροπία έως τη συμπεριφορά τους.

Ο βρετανικός οργανισμός ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware παραθέτει στην ιστοσελίδα του τις βασικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι έφηβοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Δηλητηρίαση από το αλκοόλ (οξεία μέθη)

Όποιος πίνει πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση από την αιθανόλη (οξεία μέθη). Επειδή, όμως, οι έφηβοι είναι ακόμα αναπτυσσόμενος οργανισμός, το σώμα τους έχει μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ. Έτσι η οξεία μέθη μπορεί να εκδηλωθεί πιο γρήγορα και με λιγότερο αλκοόλ σε αυτούς.

Κατά την οξεία μέθη το επίπεδο του αλκοόλ στον οργανισμό είναι τόσο υψηλό ώστε:

• Επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία και την ομιλία

• Προσβάλλει τα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό

• Μειώνει την σωματική θερμοκρασία (μπορεί να αναπτυχθεί υποθερμία)

• Αδρανοποιεί τον αντανακλαστικό σπασμό του λάρυγγα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει ανοικτή η δίοδος προς τους πνεύμονες και, αν ο έφηβος κάνει έμετο, υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης και πνιγμού.

Η δηλητηρίαση από την αιθανόλη είναι επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι μπορεί να απειλήσει τη ζωή του εφήβου. Ο θάνατος στην οξεία μέθη συχνά οφείλεται σε καταστολή της αναπνοής.

Ατυχήματα

Το ποτό επηρεάζει την κρίση και τον συντονισμό των κινήσεων και οι έφηβοι που πίνουν γίνονται επιρρεπείς στα ατυχήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που πίνουν διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού από πτώση.

Είναι επίσης πιθανότερο να μπλέξουν σε καυγάδες, να πνιγούν, να πάρουν υπερβολική δόση ναρκωτικών ή να αυτοτραυματιστούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Better Health Channel της κυβέρνησης της Βικτώρια, στην Αυστραλία.

Προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το ποτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και ιδίως πριν τα 15 έτη. Ο εγκέφαλος των εφήβων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, με τον μετωπιαίο λοβό και τον ιππόκαμπο να είναι τα τμήματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές στην εφηβεία. Τα τμήματα αυτά σχετίζονται με τα κίνητρα, τις παρορμήσεις και τον εθισμό.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της μνήμης, τις αντιδράσεις, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσοχή. Όλ’ αυτά είναι απαραίτητα για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι χαμηλότερες στους εφήβους που πίνουν.

Βλάβες στο ήπαρ

Ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος γίνεται στο ήπαρ και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βλαβών στο όργανο. Η ηπατοπάθεια, όμως, τα πρώτα χρόνια συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι οι έφηβοι δεν την αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι αργά.

Στη Βρετανία, όπου η κατάχρηση αλκοόλ είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη στους εφήβους, καταγράφονται πλέον θάνατοι 20χρονων νέων από αλκοολική νόσο του ήπατος.

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Επειδή το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, οι έφηβοι που πίνουν μπορεί εύκολα να γίνουν ριψοκίνδυνοι στο σεξ. Σε τέτοια περίπτωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και μόλυνσης με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Είναι επίσης πιθανότερο να επιδείξουν παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα και βιαιότητα. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης (π.χ. σεξουαλικής, οικονομικής) από άλλα άτομα, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Ψυχικές διαταραχές

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία ανοίγει τον δρόμο στον εθισμό, ιδίως όταν οι έφηβοι πίνουν επειδή νομίζουν ότι το ποτό τους βοηθά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους.

Επιπλέον, οι έφηβοι που πίνουν πολύ έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και στρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιρλανδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Η καλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι συνταγή για ευτυχία

Σεξ οφέλη υγεία: Μείωση του άγχους, άνοδος της λίμπιντο και αυξημένη οικειότητα μεταξύ συντρόφων, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη του σεξ στη συναισθηματική μας υγεία. Και με τη σειρά τους τα συναισθηματικά οφέλη της σεξουαλικής επαφής είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Το σεξ προάγει τη σωματική σας υγεία, επίσης. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Το κολύμπι ως μέσο θεραπείας για άτομα με PTSD

Κολύμβηση: Η κολύμβηση προάγει τη διαδικασία που είναι γνωστή ως νευρογένεση του ιππόκαμπου. Η νευρογένεση του ιππόκαμπου είναι η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που ατροφούν κάτω από παρατεταμένες περιόδους στρες.

ΟΠΕΚΑ: Αναλυτικά οι καταβολές την Τρίτη 30 Νοεμβρίου

ΟΠΕΚΑ Επίδομα παιδιού: Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει επιδόματα σε πάνω από 1,648 εκατ. δικαιούχους. Ειδικότερα, το επίδομα παιδιού θα λάβουν 820.486 δικαιούχοι με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα 180 εκατ. ευρώ.

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Multitasking άγχος παιδιά: Σε αντίθεση με τον συνολικό χρόνο πολυμέσων, το multitasking των μέσων σχετίζεται με πιο συχνή συμπεριφορά παρόμοια με τη ΔΕΠΥ, όπως αξιολογείται από τους δασκάλους τους.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο: Η εβδομάδα ξεκινάει με μοσχάρι στιφάδο. Ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και νόστιμο. Το κρέας σιγοβράζει με τα κρεμμύδια και το γαστρονομικό αποτέλεσμα δεν παίζεται!