Ψυχική Υγεία

Εφιάλτες ως ενήλικας: Μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό

Εφιάλτες ως ενήλικας: Μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό

Εφιάλτες ως ενήλικας: Οι εφιάλτες επηρεάζουν το σώμα σας και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα, αν έχετε τακτικά εφιάλτες ως ενήλικες, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.

Αν πρόσφατα ξυπνήσατε από τον συγκλονιστικό, τρανταχτό αποτέλεσμα ενός εφιάλτη, ξέρετε ότι δεν είναι μόνο για παιδιά – και δεν είναι μόνο στο κεφάλι σας. Οι εφιάλτες επηρεάζουν το σώμα σας και το αντίστροφο. Στην πραγματικότητα, αν έχετε τακτικά εφιάλτες ως ενήλικες, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Επομένως, μην προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε.

Μάθετε τι προκαλεί τους εφιάλτες σας

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι οι εφιάλτες μπορεί να έχουν ψυχολογικά αίτια, όπως το PTSD. Αλλά λάβετε αυτό: Μπορεί επίσης να έχουν καθαρά σωματικά αίτια – όπως μια διαταραχή ύπνου ή τις παρενέργειες ενός νέου φαρμάκου. Πώς να μάθετε τι προκαλεί το δικό σας; Μια μελέτη ύπνου είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. «Πολλοί άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενους εφιάλτες ότι τους πνίγουν ή τους κυνηγούν και όταν κάνουμε μια μελέτη ύπνου, αποδεικνύεται ότι έχουν μια διαταραχή ύπνου όπως άπνοια ύπνου ή σύνδρομο ανήσυχων ποδιών», λέει ο Steven Thau, MD, πνευμονολόγος και ειδικός στον ύπνο. με το Ιατρικό Κέντρο St. Vincent στο Bridgeport. «Μόλις το αντιμετωπίσουμε, τα όνειρα γίνονται ευχάριστα».

Εάν το πρόβλημα δεν έχει φυσική αιτία, μπορεί να είναι ψυχολογικό – όπως το άγχος από μια σημαντική αλλαγή στη ζωή ή μια κατάσταση όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή το PTSD. Μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορούν να συστήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις, από θεραπεία μέχρι βελονισμό και βιοανάδραση. Εν τω μεταξύ, περιορίστε το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τις οθόνες. Οι εφιάλτες τείνουν να συμβαίνουν όταν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια του κύκλου REM του ύπνου. Οποιοσδήποτε αριθμός παραγόντων μπορεί να ευθύνεται.

Μερικοί συνήθεις ύποπτοι; Αλκοόλ, τσιγάρα και οθόνες

«Το αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα του εγκεφάλου να κοιμάται και επιτυγχάνει τα πιο φυσικά στάδια του ύπνου», λέει ο Δρ Thau. Εν τω μεταξύ, το μπλε φως από τις οθόνες ανακατεύει τις ορμόνες του ύπνου. Και συχνά, το περιεχόμενο στις οθόνες μας είναι κυριολεκτικά εφιάλτες. «Αν παρακολουθείτε επαναλήψεις του Law & Order μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν είναι περίεργο όταν βιώνετε έναν φρικτό εφιάλτη – απλώς παρακολουθήσατε κάτι φρικτό», λέει ο Δρ Thau. «Ο εγκέφαλός σας δεν είναι διακόπτης φώτων. Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί. Πρέπει να επεξεργαστεί αυτό που συνέβη».

Ιδανικά, αποφύγετε τις οθόνες για δύο ώρες πριν τον ύπνο (ή όσο καιρό μπορείτε να διαχειριστείτε). Εν τω μεταξύ, αρχίστε να μειώνετε το αλκοόλ και τα τσιγάρα μέχρι να φτάσετε στο μηδέν. Η ομάδα υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν σας μαστίζουν οι εφιάλτες, το μαξιλάρι σας μπορεί να μην σας γνέφει. Μην το αποφεύγετε όμως. «Μπορείτε να έχετε εφιάλτες επειδή δεν κοιμάστε αρκετά», λέει ο Δρ Thau.

Γιατί; Ενώ κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας ξετυλίγεται μέσα από μια τεράστια λίστα υποχρεώσεων. Ταξινομεί όλες τις πληροφορίες της ημέρας, οργανώνει αναμνήσεις, καθαρίζει τις τοξίνες και ξεκουράζει τα κύρια όργανα. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε σε όλα αυτά, τα συστήματα και οι κύκλοι ύπνου σας γίνονται λίγο… δυσλειτουργικά. Επισημάνετε οποιοδήποτε αριθμό προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών.

Κάντε ένα σχέδιο για τον επόμενο εφιάλτη σας

Πρώτα, πάρτε έναν ρυθμό. «Όταν ξυπνάτε από έναν εφιάλτη, ο καρδιακός σας ρυθμός θα ανέβει, η αρτηριακή σας πίεση θα ανέβει», λέει ο Δρ Thau. «Μόνο δύο πράγματα θα σας βοηθήσουν να ξανακοιμηθείτε: να παραμείνετε ήρεμοι και να περιμένετε». Αδράξτε την ευκαιρία να κάνετε μερικές σημειώσεις. Τι ώρα είναι; Πόσες ώρες έχουν περάσει από τότε που κοιμηθήκατε; Αυτό μπορεί να αποκαλύψει ενδεικτικά μοτίβα που θα βοηθήσουν έναν γιατρό να ξεπεράσει τους εφιάλτες σας.

Αν πάλι δεν νυστάζετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι ηρεμιστικό. «Πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές. Ακούστε απαλή μουσική. Διαβάστε ένα περιοδικό People ή ένα Better Homes & Gardens, κάτι που δεν σας συναρπάζει και απλώς σας κάνει να χαλαρώσετε», λέει ο Δρ Thau. «Μην ανοίγετε την τηλεόραση. Κανένα νέο! Θέλεις όμορφους ανθρώπους, όμορφα μέρη, όμορφα πράγματα». Στη συνέχεια, το επόμενο πρωί, καλέστε τον ειδικό ύπνου της περιοχής σας. Μπορούν να δείχνουν το δρόμο για πιο γλυκά όνειρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Πώς τα όνειρα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία;

Πόσο συχνά ονειρεύονται τα μωρά και τι βλέπουν;

Πώς η πανδημία βοήθησε στην βελτίωση του ύπνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο

Αδικία ανισότητα: Η ψυχική υγεία ενός λαού, αντικατοπτρίζει τις προκύπτουσες ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ψυχικά οφέλη των τροφών

Ευεξία: Οι καταναλωτές άρχισαν να νοιάζονται περισσότερο για τη συνολική υγεία και ευεξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με την επίδραση των τροφίμων στην υγεία να τραβάει περισσότερη προσοχή.