ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρεφική ανάπτυξη: Πόσο συχνά ονειρεύονται τα μωρά και τι βλέπουν;

Βρεφική ανάπτυξη: Πόσο συχνά ονειρεύονται τα μωρά και τι βλέπουν;

Βρεφική ανάπτυξη: Τα μωρά κοιμούνται πολύ περισσότερο από ότι είναι ξύπνια. Η συνολική ποσότητα ύπνου ανά ημέρα και ο χρόνος ύπνου αλλάζουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. 

Ενώ οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για τον ύπνο, η έρευνα μπορεί να μην επιβεβαιώσει ποτέ εάν τα μωρά ονειρεύονται. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική ανάπτυξη. Ενώ το σώμα τους είναι σε ηρεμία, ο εγκέφαλος του μωρού σας δουλεύει σκληρά.

Στάδια βρεφικού ύπνου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, υπάρχουν τέσσερα στάδια του βρεφικού ύπνου:

  • Στάδιο 1: Νυσταγμένο – Σε αυτό το στάδιο, ένα μωρό φαίνεται νυσταγμένο και παρασύρεται για ύπνο.
  • Στάδιο 2: Ύπνος REM – Το επόμενο στάδιο είναι ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Υπάρχει πολλή κίνηση σε αυτό το στάδιο που είναι επίσης γνωστό ως ενεργός ύπνος. Μπορεί να παρατηρήσετε:

Κινήσεις των ματιών – ανοιγοκλείσιμο, ορατή κίνηση κάτω από τα βλέφαρα.
Συσπάσεις – τα χέρια και τα πόδια κάνουν τυχαίες, σπασμωδικές κινήσεις.
Ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής – νεογέννητα έως 6 μηνών παρουσιάζουν αυτό το φυσιολογικό μοτίβο αναπνοής. Θα δείτε μια μικρή παύση στην αναπνοή, ακολουθούμενη από αρκετές σύντομες, γρήγορες αναπνοές, και μετά θα επιστρέψετε σε ομοιόμορφη αναπνοή.
Κινήσεις του στόματος – πιπιλιστικές κινήσεις και χαμόγελα για παράδειγμα.

  • Στάδιο 3: Ελαφρύς ύπνος – Σε αυτό το στάδιο, οι κινήσεις αρχίζουν να επιβραδύνονται.
  • Στάδιο 4: Βαθύς μη REM ύπνος – Επίσης γνωστός ως ήσυχος ύπνος. Τα μωρά φαίνονται ήρεμα και είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουν από ό,τι σε άλλα στάδια ύπνου. Μπορεί να παρατηρήσετε:

Μειωμένες κινήσεις των ματιών.
Το μωρό είναι πολύ ήσυχο και ήσυχο.
Η αναπνοή τους γίνεται πιο τακτική, βαθιά και ομοιόμορφη.
Πρότυπα ύπνου για βρέφη

Τα μωρά κοιμούνται πολύ περισσότερο από ότι είναι ξύπνια. Η συνολική ποσότητα ύπνου ανά ημέρα και ο χρόνος ύπνου αλλάζουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Τα νεογέννητα συνήθως περνούν περίπου 16-17 ώρες ύπνου κάθε μέρα, χωρισμένες σε διατάσεις 3-4 ωρών. Μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια, η συνολική ημερήσια ποσότητα μειώνεται σε 13-14 ώρες, με την πιο παρατεταμένη περίοδο ύπνου (ελπίζουμε) κατά τις νυχτερινές ώρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος των νεογνών κατανέμεται εξίσου στα στάδια του ήσυχου (μη REM) και του ενεργού (REM) ύπνου. Αντίθετα, οι ενήλικες περνούν μόνο περίπου το 20-25% του χρόνου ύπνου τους σε ύπνο REM.

Τι λέει η επιστήμη για τα όνειρα των μωρών;

Τι μπορεί να μας πει η επιστήμη για τα όνειρα των μωρών; Η σύντομη απάντηση είναι ότι μπορεί να μην μάθουμε ποτέ. Τα όνειρα είναι σκέψεις, εικόνες και αισθήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το όνειρο απαιτεί την ικανότητα επεξεργασίας αφηρημένων σκέψεων και διάκρισης του «εαυτού» από το «μη εαυτού». Δυστυχώς, τα μωρά δεν έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες για να μας πουν τι συμβαίνει κατά τις περιόδους ύπνου τους. Τα πιο ζωντανά όνειρα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Ο ύπνος REM είναι επίσης ο χρόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται συναισθήματα και εμπειρίες, αποφασίζοντας τι να σώσει και τι να απορρίψει.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM;

Τα μωρά περνούν περισσότερο χρόνο στον ύπνο REM παρά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ζωής τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο εγκέφαλος δεν είναι αρκετά ώριμος για να ονειρεύεται όπως τον ορίζουμε συνήθως. Μελέτες συνδέουν τον καλό ύπνο με τη σωματική ανάπτυξη, τη συνολική γνωστική ανάπτυξη και το σχηματισμό μνήμης. Εάν τα νεογέννητα κοιμούνται 16-17 ώρες, 8-9 ώρες περνούν στο στάδιο του ύπνου REM. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ενεργού ύπνου; Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο εγκέφαλος δημιουργεί συνδέσεις, αναπτύσσει μονοπάτια και επεξεργάζεται πληροφορίες.

 

Τα χαμόγελα, οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών και το φτερούγισμα των ματιών συνδέονται όλα με έναν καταρράκτη νευρολογικής δραστηριότητας που είναι απαραίτητη για τη συνολική ανάπτυξη. Κάθε φαινομενικά τυχαία κίνηση ή χαμόγελο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί αυτά τα σήματα για να επεξεργαστεί και να αναπτύξει έναν «σωματοτροπικό χάρτη». Αυτός ο χάρτης επιτρέπει στο μωρό σας να μάθει τελικά τι είναι «εαυτός» έναντι «μη-εαυτός». Θέτει τα θεμέλια για κάθε μελλοντική μάθηση. Τα μωρά είναι συνήθως μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους πριν καταλάβουν ότι είναι χωριστά από τους άλλους.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του μωρού σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μια τυχαία κίνηση ή ένα χαμόγελο ενώ το μωρό σας κοιμάται, θα ξέρετε ότι ο εγκέφαλός του εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει συνδέσεις, να αναπτύξει μονοπάτια και να επεξεργαστεί πληροφορίες. Η επιστήμη δεν μπορεί να πει οριστικά αν τα μωρά ονειρεύονται ή όχι. Ίσως στο μέλλον, η τεχνολογία να μπορεί να προβάλλει εικόνες απευθείας από έναν εγκέφαλο που κοιμάται. Μέχρι τότε, θα πρέπει απλώς να αναρωτιέστε και να φανταστείτε τι βλέπει το μωρό σας όταν παρασύρεται για ύπνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να βοηθήσει η έγκαιρη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού στα βρέφη;

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία & ανάπτυξη του παιδιού

Οι γονείς μιλούν περισσότερο στα νήπια που απαντούν

Η κρέμα βοηθάει στην αποφυγή εκζέματος στα βρέφη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Πώς ο όρος queer συνδέεται με την σεξουαλικότητα;

LGBTQ+: Το «queer» έχει μετατραπεί από υποτιμητικός όρος σε ισχυρό και περιεκτικό αυτοπροσδιορισμό. Η εξέλιξή του αντανακλά τις μεταβαλλόμενες στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα στη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.