ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Ναρκοληψία: Τι σημαίνει να έχετε ναρκοληψία, τι προκαλεί τη διαταραχή, συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε, θεραπείες και πώς να ζήσετε με αυτήν.

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση κατά την οποία η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης είναι μειωμένη. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή ύπνου αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα ύπνου τη νύχτα και περιόδους έντονης υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή τα διάφορα στάδια του ύπνου συμβαίνουν σε λάθος ώρες.

Τα άτομα με ναρκοληψία μπορεί να εμφανίσουν “επιθέσεις ύπνου” – μια συντριπτική ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας που αρχίζει γρήγορα. Ενώ είναι ξύπνιοι και έχουν πλήρη συνείδηση, τα άτομα με ναρκοληψία μπορεί επίσης να εμφανίσουν αυτό που ονομάζεται καταπληξία, κατά την οποία οι μύες τους απότομα και χωρίς προειδοποίηση χαλαρώνουν — σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβώς στη μέση μιας δραστηριότητας όπως το γέλιο, το φαγητό ή η ομιλία.

Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να πάσχετε από ναρκοληψία. Μπορεί να επηρεάσει το σχολείο, την εργασία και τις σχέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και ατυχήματα και τραυματισμούς. Ενώ οι γνώσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία έχουν βελτιωθεί, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ληφθεί μια σωστή διάγνωση, επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Οι γιατροί κατηγοριοποιούν τη ναρκοληψία με δύο τρόπους

  • Ο τύπος 1 συνήθως περιλαμβάνει καταπληξία, την ξαφνική απώλεια του εκούσιου ελέγχου των μυών που προκαλείται από έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, ο ενθουσιασμός, το άγχος ή ακόμα και το γέλιο. Τα άτομα με ναρκοληψία τύπου 1 έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου υποκρετίνης, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) από την εμφάνιση σε λάθος χρόνο. Ο ύπνος REM ακολουθεί το βαθύτερο στάδιο του ύπνου. είναι όταν συμβαίνουν τα όνειρα και οι βασικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη δημιουργία αναμνήσεων.δεξιό επάνω βέλος Στο παρελθόν, ο τύπος 1 ονομαζόταν ναρκοληψία με καταπληξία.
  • Η ναρκοληψία τύπου 2 χαρακτηρίζεται από ηπιότερα συμπτώματα, φυσιολογικά επίπεδα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου υποκριτίνης και χωρίς καταπληξία. Δεξί επάνω βέλος Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξεκινήσουν με ναρκοληψία τύπου 2 και αργότερα να αναπτύξουν καταπληξία, λέει ο Eric Olson, MD, καθηγητής ιατρικής. ειδικός στην ιατρική του ύπνου στην Mayo Clinic και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου. Αυτός ο τύπος ονομαζόταν προηγουμένως ναρκοληψία χωρίς καταπληξία.δεξί επάνω βέλος

Συμπτώματα της ναρκοληψίας

Επειδή τα άτομα με ναρκοληψία έχουν διαταραγμένους κύκλους ύπνου, το πιο κοινό πρόβλημα είναι να μην μπορούν να κοιμηθούν ήσυχα και σταθερά όλη τη νύχτα, όπως κάνουν τα υγιή άτομα. Ως αποτέλεσμα, το μόνο σύμπτωμα που μοιράζονται όλοι με ναρκοληψία είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα σε άτομα με ναρκοληψία, ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών) συμβαίνει σε λάθος χρόνο.

Αυτό είναι το στάδιο του ύπνου στο οποίο εμφανίζονται τα όνειρα και το σώμα μας ακινητοποιείται φυσικά, έτσι ώστε να μην βλάπτουμε τον εαυτό μας όταν τραμπουκίζουμε ενώ κοιμόμαστε. Σε άτομα με ναρκοληψία, το REM συμβαίνει αμέσως μετά τον ύπνο. (Ο ύπνος REM συνήθως συμβαίνει πολύ αργότερα, περίπου 90 λεπτά αφότου ένα άτομο αποκοιμηθεί.) Οι γραμμές μεταξύ ονείρου και αφύπνισης μπορεί να γίνουν θολές, με αποτέλεσμα ζωντανά όνειρα και παράλυση καθώς ένα άτομο ξυπνά. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος με ναρκοληψία.

  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: Τα άτομα με ναρκοληψία μπορεί να αισθάνονται αναζωογονημένοι όταν ξυπνούν το πρωί, μόνο που νιώθουν εξαιρετικά κουρασμένοι καθώς περνά η μέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ακατανίκητη επιθυμία να αποκοιμηθείτε, ακόμα και στο γεύμα, στη δουλειά ή με φίλους ή οικογένεια. Αυτές οι κρίσεις ύπνου διαφέρουν από την καταπληξία, το πιο δραματικό σύμπτωμα της ναρκοληψίας.
  • Καταπληξία: Αυτή η ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου και ελέγχου συμβαίνει όταν κάποιος με ναρκοληψία βιώνει ένα ισχυρό συναίσθημα όπως χαρά, έκπληξη, φόβο ή θυμό. Η καταπληξία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια (όπως μια μόλις αισθητή αίσθηση ελαφριάς πτώσης στα βλέφαρα) έως σοβαρή (σύνθεση ολόκληρου του σώματος). Οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αλλά μπορεί να μην μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ένα επεισόδιο καταπληξίας μόνο μία ή δύο φορές στη ζωή τους, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλά σε μια μέρα. Τα επεισόδια δεν διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά και επιλύονται μόνα τους.

  • Κατακερματισμένος ύπνος: Ένας διαταραγμένος κύκλος ύπνου συχνά σημαίνει σύντομο και απογοητευτικό βραδινό ύπνο για άτομα με ναρκοληψία. Μπορεί να εμφανιστεί αϋπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και υπνική άπνοια, διασπώντας τον ύπνο.
  • Παράλυση ύπνου: Οι μύες μας παραλύουν προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (πιστεύεται ότι είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός ασφάλειας που μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας), αλλά σε άτομα με ναρκοληψία μπορεί να συμβεί τη λάθος στιγμή. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αφήσει αυτά τα άτομα ξύπνια και να μην μπορούν να κινηθούν. Η παράλυση τυπικά διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.
  • Ψευδαισθήσεις: Πρόκειται για ζωντανά οράματα που μοιάζουν με όνειρο που αποκτούν μια εξωπραγματική ποιότητα. Καλούνται “υπναγωγικά” αν συμβαίνουν ενώ κάποιος αποκοιμιέται και “υπνοπομπικά” εάν συμβαίνουν ενώ ξυπνάει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Έλλειψη φαρμάκου απαραίτητου για άτομα με ΔΕΠΥ και ναρκοληψία στις ΗΠΑ

Γιατί ο ύπνος γίνεται δυσκολότερος καθώς μεγαλώνουμε;

Σχετίζεται η υπνική παράλυση με την Όμικρον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις πέντε κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου έως και 46 χρόνια μετά τον τοκετό.