Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους [vid]

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Όταν έχετε κατάθλιψη ή άγχος, η άσκηση είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Αλλά μόλις αποκτήσετε κίνητρο, αυτό που τώρα φαντάζει ως μια επίπονη δραστηριότητα θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή σας. Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη και βελτίωση μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Έρευνες για την κατάθλιψη, το άγχος και την άσκηση δείχνουν ότι τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη της μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Οι σχέσεις μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους και της άσκησης δεν είναι απολύτως σαφείς – αλλά η άσκηση και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας μπορούν σίγουρα να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή του άγχους και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει να μην επανεμφανιστούν η κατάθλιψη και το άγχος μόλις αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς η άσκηση βοηθά την κατάθλιψη και το άγχος;

  • Απελευθερώνοντας ενδορφίνες, φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μοιάζουν με κάνναβη (ενδογενή κανναβινοειδή) και άλλες φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της ευεξίας σας.
  • Απομακρύνει το μυαλό σας από τις ανησυχίες για να μπορέσετε να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη και το άγχος
  • Η τακτική άσκηση έχει επίσης πολλά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Ειδικότερα, μπορεί να σας βοηθήσει:
  • Να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Η επίτευξη στόχων ή προκλήσεων άσκησης, ακόμη και μικρών, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Το να αποκτήσετε φόρμα μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με την εμφάνισή σας.
  • Να αποκτήστε περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας δώσουν την ευκαιρία να συναντηθείτε ή να συναναστραφείτε με άλλους. Απλώς ανταλλάσσοντας ένα φιλικό χαμόγελο ή χαιρετισμό καθώς περπατάτε στη γειτονιά σας μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας.

 

Πόση άσκηση είναι αρκετή;

Κάνοντας 30 λεπτά ή περισσότερο την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να δείτε τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, μικρότερες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας – 10 έως 15 λεπτά τη φορά – μπορεί να κάνουν επίσης τη διαφορά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος άσκησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας όταν κάνετε πιο έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Τα οφέλη για την ψυχική υγεία της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να διαρκέσουν μόνο εάν παραμείνετε σε αυτήν μακροπρόθεσμα – κι αυτός ένας άλλος καλός λόγος για να εστιάσετε στην εύρεση δραστηριοτήτων που σας αρέσουν.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

H άσκηση είναι ελιξίριο υγείας & μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.