Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μηχανισμοί πρόληψης

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μηχανισμοί πρόληψης

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη όλων των τύπων άνοιας, καθώς οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν πώς εξελίσσεται. Ωστόσο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές προσβολές, που είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια (οι 2 πιο συνηθισμένοι τύποι άνοιας).

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

 • ηλικία: όσο μεγαλύτερος/η είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε άνοια. Ωστόσο, η άνοια δεν είναι φυσικό μέρος της γήρανσης.
 • γονίδια: γενικά, μόνο τα γονίδια δεν θεωρείται ότι προκαλούν άνοια. Ωστόσο, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται σε μερικούς από τους λιγότερο κοινούς τύπους άνοιας. Η άνοια συνήθως αναπτύσσεται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών και «περιβαλλοντικών» παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η έλλεψη τακτικής άσκησης.
 • χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης
 • απώλεια ακοής
 • μη θεραπευμένη κατάθλιψη
 • μοναξιά ή κοινωνική απομόνωση
 • υπερβολική καθιστική ζωή

 

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου – που μπορούμε να αλλάξουμε – ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Πώς μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο της άνοιας

 • τρώγοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος και διαβήτη τύπου 2.

 • διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας.

 • με τακτική άσκηση

Οι συστάσεις είναι να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέσης έντασης κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως κηπουρική ή γιόγκα. Όσο πιο πολύ κινείστε, τόσο το καλύτερο για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

 • κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων

H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων, καθώς και βλάβης στο νευρικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας.

 • διακόπτοντας το κάπνισμα

Tο κάπνισμα συστέλει τις αρτηρίες σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και τύπων καρκίνου.

 • κατάθλιψη και άνοια

Η σχέση μεταξύ άνοιας και κατάθλιψης είναι περίπλοκη. Φαίνεται ότι η μη θεραπευμένη κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί και μέρος των συνολικών συμπτωμάτων της ίδιας της άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάριος Ιορδάνου: Όπως έδειξε και η μαγνητική τομογραφία, «ψήθηκε» το μυαλό μου

Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Πώς να τις κάνετε

Που θα γίνονται rapid test αύριο 25/06

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Close Icon