Ψυχική Υγεία

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μηχανισμοί πρόληψης

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μηχανισμοί πρόληψης

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη όλων των τύπων άνοιας, καθώς οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν πώς εξελίσσεται. Ωστόσο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές προσβολές, που είναι επίσης παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια (οι 2 πιο συνηθισμένοι τύποι άνοιας).

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

 • ηλικία: όσο μεγαλύτερος/η είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε άνοια. Ωστόσο, η άνοια δεν είναι φυσικό μέρος της γήρανσης.
 • γονίδια: γενικά, μόνο τα γονίδια δεν θεωρείται ότι προκαλούν άνοια. Ωστόσο, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται σε μερικούς από τους λιγότερο κοινούς τύπους άνοιας. Η άνοια συνήθως αναπτύσσεται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών και «περιβαλλοντικών» παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η έλλεψη τακτικής άσκησης.
 • χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης
 • απώλεια ακοής
 • μη θεραπευμένη κατάθλιψη
 • μοναξιά ή κοινωνική απομόνωση
 • υπερβολική καθιστική ζωή

 

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου – που μπορούμε να αλλάξουμε – ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.

Πώς μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο της άνοιας

 • τρώγοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβολικό βάρος και διαβήτη τύπου 2.

 • διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας.

 • με τακτική άσκηση

Οι συστάσεις είναι να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέσης έντασης κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως κηπουρική ή γιόγκα. Όσο πιο πολύ κινείστε, τόσο το καλύτερο για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

 • κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων

H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων, καθώς και βλάβης στο νευρικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας.

 • διακόπτοντας το κάπνισμα

Tο κάπνισμα συστέλει τις αρτηρίες σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και τύπων καρκίνου.

 • κατάθλιψη και άνοια

Η σχέση μεταξύ άνοιας και κατάθλιψης είναι περίπλοκη. Φαίνεται ότι η μη θεραπευμένη κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί και μέρος των συνολικών συμπτωμάτων της ίδιας της άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μάριος Ιορδάνου: Όπως έδειξε και η μαγνητική τομογραφία, «ψήθηκε» το μυαλό μου

Ασκήσεις Kegel για άνδρες: Πώς να τις κάνετε

Που θα γίνονται rapid test αύριο 25/06

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαχείριση άγχους: Από που να αρχίσετε

Άγχος Διαχείριση: Το άγχος δεν θα εξαφανιστεί από τη ζωή σας. Και η διαχείριση του πρέπει να είναι συνεχής. Όμως, δίνοντας προσοχή σε αυτά που προκαλούν το άγχος σας και εξασκώντας τρόπους χαλάρωσης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε μερικές από τις κακές επιπτώσεις του στρες και να αυξήσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις στη ζωή.

Μίνι στρατηγική για την ανακούφιση του άγχους και του στρες

Άγχος: Σύμφωνα με την Δρ Rosa, μια στρατηγική για να διδάξετε στον εαυτό σας τη συνειδητή αναπνοή από την κοιλιά είναι: κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, απλώς πάρτε τρεις αργές και ελεγχόμενες βαθιές αναπνοές από την κοιλιά. "Είναι μια απλή πράξη, αλλά αυτό διακόπτει την απόκριση 'μάχης ή πτήσης', την θέτει σε παύση", λέει η Δρ Rosa.

Aγοραφοβία: Αιτίες και συμπτώματα

Aγοραφοβία: Η αγοραφοβία μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ικανότητά σας να κοινωνικοποιείστε, να εργάζεστε, να συμμετέχετε σε σημαντικές εκδηλώσεις και ακόμη και να διαχειρίζεστε τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως την εκτέλεση καθηκόντων.