Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Περισσότερη κίνηση σημαίνει καλύτερη μνήμη [vid]

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Περισσότερη κίνηση σημαίνει καλύτερη μνήμη [vid]

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Μια δομή στον εγκέφαλο που ονομάζεται ιππόκαμπος θεωρείται η έδρα της μάθησης και της μνήμης. Ο ιππόκαμπος βρίσκεται στον μεσαίο κροταφικό λοβό, ένα καλά συνδεδεμένο κέντρο της εγκεφαλικής δραστηριότητας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα αποτελέσματα της άσκησης. Η νόσος του Alzheimer περιγράφεται συχνά ως σύνδρομο αποσύνδεσης στον εγκέφαλο. Μια νέα μελέτη σε ηλικιωμένους ενηλίκες στοχεύει να αξιολογήσει τις επιδράσεις της άσκησης στις νευρικές συνδέσεις εντός του μεσαίου κροταφικού λοβού.

  • Ποιος συμμετείχε στη μελέτη;

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν μια ομάδα 34 Αφρο-αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω που μπορούσαν να περπατήσουν χωρίς μπαστούνι ή αναπηρική καρέκλα και συμμετείχαν με ασφάλεια στην άσκηση. Τρεις άντρες και 31 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 65 έτη. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια, ούτε και έπαιρνε φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση.

  • Πώς διεξήχθει η μελέτη;

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από την πανδημία COVID-19 και οι συμμετέχουντες πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα ομαδικής άσκησης. Μετά από μια αρχική αξιολόγηση υγείας, φυσικής και γνωστικής κατάστασης, 17 από τους 34 συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πρόγραμμα αερόβιας άσκησης 20 εβδομάδων με βάση το χορό, δύο φορές την εβδομάδα για 60 λεπτά ανά συνεδρία, Η ομάδα καθοδηγούνταν από πιστοποιημένο επαγγελματία εκπαιδευτή. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση της καρδιάς καθ ‘όλη τη διάρκεια των συνεδριών και ασκήθηκαν με μέτρια ένταση.

Ακολούθως, η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της συμμετοχής στην άσκηση των 20 εβδομάδων στην ευελιξία των νευρικών συνδέσεων εντός του μεσαίου κροταφικού λοβού και τα συνέκρινε με αυτά της μη συμμετοχής σε άσκηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου. Πραγματοποίησαν επίσης τεστ μάθησης και μνήμης στους συμμετέχοντες και συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την φυσική κατάσταση, τον δείκτη μάζας σώματος και τη συνολική υγεία.

  • Ποια ήταν τα ευρήματα της μελέτης;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκήθηκαν έδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα να αναδιατάξουν και να αναδιαμορφώσουν τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό τους. Αυτό τους επέτρεψε να είναι σε θέση μάθουν και να διατηρήσουν καλύτερα τις πληροφορίες και στη συνέχεια να εφαρμόσουν λογικά αυτές τις πληροφορίες σε μια νέα κατάσταση.

Δεν υπήρξαν βελτιώσεις που σχετίζονται με την άσκηση στον δείκτη μάζας σώματος ή τη σωματική υγεία κατά τη διάρκεια της προπόνησης μέτριας έντασης των 20 εβδομάδων. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άσκησης έδειξαν βελτίωση στην ικανότητά τους να εφαρμόζουν με ευελιξία και να ανασυνδυάζουν πληροφορίες από προηγούμενη μάθηση. Για παράδειγμα, ήταν καλύτερα σε θέση να εντοπίσουν με ακρίβεια συσχετισμούς μεταξύ φαινομενικά ανόμοιων αντικειμένων όπως ένα ψάρι και ένα μωρό με βάση προηγούμενη γνώση.

Επιπλέον, ο μηχανισμός γενίκευσης στον οποίον βασίζονται οι ικανότητές μας να συσχετίζουμε, να ενσωματώνουμε, να ανασυνδυάζουμε και να ανακτούμε γνώσεις, βελτιώθηκε αναλογικά. Αυτές οι διαδικασίες γενίκευσης πραγματοποιούνται στο μεσαίο κροταφικό λοβό, και στην πρώιμη νόσο του Alzheimer η ικανότητα εκτέλεσης τους μειώνεται.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή :Προωθείστε την γεύση και θα τραφείτε πιο υγιεινά

Ομορφιά Halloween : Φτιάξτε μόνοι σας το ραμμένο στόμα

Σεξουαλική ζωή : Σας αποκαλύπτουμε το μυστικό για να είστε ευτυχισμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.

Η PMDD προστέθηκε πρόσφατα στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, παρέχοντας σημαντική διαγνωστική στήριξη.

Ως προς τη θεραπεία, οι ειδικοί αναφέρουν συνήθως δύο τύπους φαρμάκων, εκτός φυσικά από την ψυχοθεραπεία, που μπορούν να βοηθήσουν: εκείνα που επηρεάζουν την ωορρηξία και εκείνα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (CMS).

Ψύχωση ή σύμπτωμα οι ακουστικές ψευδαισθήσεις σε παιδιά

Ως αποτέλεσμα, το παιδί γίνεται αυτό-εξαρτώμενο, παλεύει δηλαδή να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις. Ζει με το φόβο της απόρριψης και της εγκατάλειψης βιώνοντας ταυτοχρόνως το άγχος του αποχωρισμού. Φαίνεται οξύμωρο όμως ένα παιδί θέλει και ελπίζει στη σύνδεση με τη μητέρα του ακόμη και αν αισθάνεται παραμελημένο. Θα εξακολουθεί να μην θέλει να τη χάσει διότι η ταυτότητά του και η ευημερία του εξαρτώνται πλήρως από εκείνη.

Ποια είναι τα συναισθηματικά οφέλη της άσκησης;

Αθλητισμός: Η άσκηση βελτιώνει επίσης την ποιότητα του ύπνου. Ο επαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ποιότητας ζωής και γενικής υγείας. Επειδή η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο. Μάλιστα, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θα αποδίδετε στις προπονήσεις σας και όσο καλύτερα αποδίδετε, τόσο θα αυξάνετε η ποιότητα του ύπνου σας. 

Πώς να μετατρέψουμετα αρνητικα συναισθήματα της μέσης ηλικίας σε θετικά

Μπορεί να νομίζουμε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους δυστυχίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια πολύ καλή στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.