Ψυχική Υγεία

Ιππόκαμπος Εγκεφάλου Λειτουργία: Πώς ο Ιππόκαμπος ευθύνεται για την ενίσχυση ή καταστολή των μνημών στον εγκέφαλο [vid]

Ιππόκαμπος Εγκεφάλου Λειτουργία: Πώς ο Ιππόκαμπος ευθύνεται για την ενίσχυση ή καταστολή των μνημών στον εγκέφαλο [vid]

Ιππόκαμπος Εγκεφάλου Λειτουργία: Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να προκαλέσει την ανακίνηση μιας ισχυρής ανάμνησης; Είναι ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο σε αυτήν τη σύνδεση μεταξύ αισθήσεων και μνήμης.

Ο ιππόκαμπος παίζει κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων, καθώς και τη σύνδεση ορισμένων αισθήσεων και συναισθημάτων με αυτές τις αναμνήσεις. Ο ιππόκαμπος είναι ένας μικρός, κυρτός σχηματισμός στον εγκέφαλο που εμπλέκεται στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων και σχετίζεται επίσης με τη μάθηση και τα συναισθήματα.

Ποιες είναι οι λειτουργίες του Ιππόκαμπου;

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, οι διαφορετικές υποπεριοχές του ίδιου ιππόκαμπου παίζουν επίσης σημαντικούς ρόλους σε ορισμένους τύπους μνήμης, όπως:

  • Χωρική μνήμη

Το πίσω μέρος του ιππόκαμπου εμπλέκεται στην επεξεργασία χωρικών αναμνήσεων. Μελέτες οδηγών ταξί στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η πλοήγηση σε περίπλοκους λαβύρινθους σε μεγάλους δρόμους της πόλης συνδέεται με την ανάπτυξη της πίσω περιοχής του ιππόκαμπου.

  • Ενοποίηση μνήμης

Ο ιππόκαμπος παίζει επίσης ρόλο στην ενοποίηση των αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα του ιππόκαμπου κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από κάποιο είδος εκπαίδευσης ή μαθησιακής εμπειρίας οδηγεί σε καλύτερη μνήμη του υλικού την επόμενη μέρα.

  • Μεταφορά μνήμης

Οι μνήμες δεν αποθηκεύονται στον ιππόκαμπο μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, πιστεύεται ότι ο ιππόκαμπος λειτουργεί λαμβάνοντας πληροφορίες, καταχωρίζοντάς τες και προσωρινά αποθηκεύοντάς τες πριν αποσταλούν για να αρχειοθετηθούν και να αποθηκευτούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο ύπνος πιστεύεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

  • Τοποθεσία

Επειδή ο εγκέφαλος είναι παράλληλος και συμμετρικός, έχετε στην πραγματικότητα δύο ιππόκαμπους. Βρίσκονται ακριβώς πάνω από κάθε αυτί και περίπου μιάμιση ίντσα μέσα στο κεφάλι σας.

Πώς ο τραυμαρισμός του Ιππόκαμπου μπορεί να επηράσει τη ικανότητα του ανθρώπου να θυμάται

Εάν ο ιππόκαμπος τραυματιστεί, ενδέχεται να επηρεάσει τις αναμνήσεις ενός ατόμου, καθώς και την ικανότητά του να σχηματίζει νέες μνήμες. Η βλάβη του ιππόκαμπου μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τη χωρική μνήμη ή την ικανότητα να θυμάται κανείς οδηγίες, τοποθεσίες και προσανατολισμούς.

Επειδή ο ιππόκαμπος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των νέων αναμνήσεων, η βλάβη σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένους τύπους μνήμης. Ο ακριβής αντίκτυπος της βλάβης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ποιος ιππόκαμπος έχει επηρεαστεί. Έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι η βλάβη στον αριστερό ιππόκαμπο επηρεάζει την ανάκληση λεκτικών πληροφοριών, ενώ η βλάβη στον δεξιό ιππόκαμπο οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με οπτικές πληροφορίες.

Πώς μπορείτε να πραστατέψετε τον Ιππόκαμπό σας

  • Έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ιππόκαμπου από τις επιζήμιες επιπτώσεις της γήρανσης.
  • Το μακροχρόνιο στρες μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ιππόκαμπο, οπότε η εύρεση τρόπων για τη διαχείριση του άγχους σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία αυτού του τμήματος του εγκεφάλου.
  • Μερικές έρευνες επισημαίνουν ότι το άγχος που σχετίζεται με το PTSD μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη στον ιππόκαμπο.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του ιππόκαμπου

  • Η ηλικία μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ιππόκαμπου. Οι μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπινου εγκεφάλου δείχνουν ότι ο ανθρώπινος ιππόκαμπος συρρικνώνεται κατά περίπου 13% μεταξύ των ηλικιών 30 και 80.
  • Εκείνοι που βιώνουν μια τέτοια απώλεια μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική μείωση της μνημονικής απόδοσης και λειτουργίας, ενώ ο εκφυλισμός των κυττάρων στον ιππόκαμπο έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.
  • Οι ψυχικές παθήσεις (κατάθλιψη, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες/PTSD, διπολική διαταραχή) προκαλούν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Με την αντικαταθλιπτική αγωγή το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια άγχους υψηλής λειτουργικότητας που δεν συνειδητοποιεί ο κόσμος δίπλα σας

Παίδων ΜΗΤΕΡΑ: Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία για τους μικρούς ασθενείς

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ψυχολογία: Οι ακοινώνητοι άνθρωποι που επιλέγουν να μένουν μόνοι τους επειδή το απολαμβάνουν, έχουν συνήθως μεγαλύτερη δημιουργικότητα από το μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Όταν η αποφυγή μιας αντιπαράθεσης διαβρώνει την αυτοεκτίμησή μας

Ναι, θα νιώσουμε άβολα σε μια αντιπαράθεση. Αλλά αυτή η αμηχανία, η δυσφορία, το δύσκολο για τις επόμενες ώρες ή μέρες είναι ένα μικρό κόστος μπροστά στη γενική ψυχική μας ευημερία και γαλήνη. Είναι πολύ καλύτερο αυτό παρά να μας κυνηγά κάτι που μας ενοχλεί, να μας ταλαιπωρεί για εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Αντίδραση εγκεφάλου: Πως λειτουργούν τα ρεύματα που υπάρχουν στο κεφάλι

Αντίδραση εγκεφάλου: Η επεξεργασία πληροφοριών στον εγκέφαλο είναι μία από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες του σώματος. Η διακοπή αυτής της επεξεργασίας συχνά οδηγεί σε σοβαρές νευρολογικές διαταραχές. Η μελέτη της μετάδοσης σήματος μέσα στον εγκέφαλο είναι επομένως το κλειδί για την κατανόηση μυριάδων ασθενειών.

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.