Επιστημονικά Νέα

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους άνδρες

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους άνδρες

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σκληρή σωματική εργασία έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που κάνουν καθιστική εργασία.

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σκληρή σωματική εργασία έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που κάνουν καθιστική εργασία. Τα στοιχεία έλαβαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής. Η γενική άποψη μέχρι πρόσφατα ήταν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας η μορφή σωματικής άσκησης, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kirsten Nabe-Nielsen από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Πριν από τη μελέτη υποθέσαμε ότι η σκληρή σωματική εργασία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Είναι κάτι που προσπάθησαν να αποδείξουν άλλες μελέτες, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που συνδέει τα δύο πράγματα με πειστικό τρόπο», είπε η Kirsten Nabe-Nielsen. «Ο οδηγός του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την πρόληψη της άνοιας αναφέρει τη σωματική δραστηριότητα ως σημαντικό παράγοντα. Αλλά η μελέτη μας προτείνει ότι πρέπει να είναι μια “καλή” μορφή σωματικής δραστηριότητας, η οποία δεν είναι σκληρή σωματική εργασία. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει επομένως να κάνουν διάκριση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και της σωματικής άσκησης κατά την εργασία, καθώς υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι δύο μορφές σωματικής δραστηριότητας έχουν αντίθετα αποτελέσματα”, είπε η Kirsten Nabe-Nielsen. Η ίδια εξήγησε ότι ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, η πρόσληψη αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, η σκληρή σωματική εργασία σχετίστηκε με αυξημένη εμφάνιση άνοιας.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την Copenhagen Male Study στην οποία συμμετείχαν 4.721 Δανοί, οι οποίοι τη δεκαετία του 1970 ανέφεραν στοιχεία σχετικά με τον τύπο εργασίας που έκαναν σε καθημερινή βάση. Υπήρξαν 697 περιπτώσεις άνοιας μέχρι το 2016. Σύμφωνα με την Kirsten Nabe-Nielsen, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σκληρή σωματική εργασία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και επίσης στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, θρόμβοι στην καρδιά, κράμπες στην καρδιά και καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της νόσου του Alzheimer

Νόσος Alzheimer: Συμβουλές για παροχή φροντίδας σε άτομα με προχωρημένη άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.