Επιστημονικά Νέα

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους άνδρες

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους άνδρες

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σκληρή σωματική εργασία έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που κάνουν καθιστική εργασία.

Άνοια κίνδυνος άνδρας: Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σκληρή σωματική εργασία έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που κάνουν καθιστική εργασία. Τα στοιχεία έλαβαν υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής. Η γενική άποψη μέχρι πρόσφατα ήταν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας η μορφή σωματικής άσκησης, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kirsten Nabe-Nielsen από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Πριν από τη μελέτη υποθέσαμε ότι η σκληρή σωματική εργασία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Είναι κάτι που προσπάθησαν να αποδείξουν άλλες μελέτες, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που συνδέει τα δύο πράγματα με πειστικό τρόπο», είπε η Kirsten Nabe-Nielsen. «Ο οδηγός του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για την πρόληψη της άνοιας αναφέρει τη σωματική δραστηριότητα ως σημαντικό παράγοντα. Αλλά η μελέτη μας προτείνει ότι πρέπει να είναι μια “καλή” μορφή σωματικής δραστηριότητας, η οποία δεν είναι σκληρή σωματική εργασία. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει επομένως να κάνουν διάκριση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο και της σωματικής άσκησης κατά την εργασία, καθώς υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι δύο μορφές σωματικής δραστηριότητας έχουν αντίθετα αποτελέσματα”, είπε η Kirsten Nabe-Nielsen. Η ίδια εξήγησε ότι ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος, η πρόσληψη αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, η σκληρή σωματική εργασία σχετίστηκε με αυξημένη εμφάνιση άνοιας.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την Copenhagen Male Study στην οποία συμμετείχαν 4.721 Δανοί, οι οποίοι τη δεκαετία του 1970 ανέφεραν στοιχεία σχετικά με τον τύπο εργασίας που έκαναν σε καθημερινή βάση. Υπήρξαν 697 περιπτώσεις άνοιας μέχρι το 2016. Σύμφωνα με την Kirsten Nabe-Nielsen, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σκληρή σωματική εργασία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και επίσης στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, θρόμβοι στην καρδιά, κράμπες στην καρδιά και καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της νόσου του Alzheimer

Νόσος Alzheimer: Συμβουλές για παροχή φροντίδας σε άτομα με προχωρημένη άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.