ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γαλλία Έρευνα: Ο σύντομος ύπνος συμβάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Γαλλία Έρευνα: Ο σύντομος ύπνος συμβάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Η συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς συμβάλλει στον κακό ύπνο σε ηλικιωμένους ενήλικες μέσω της άμεσης επίδρασής της στις περιοχές εγκεφάλου ρυθμιστή ύπνου-αφύπνισης", έγραψαν οι συγγραφείς. Ωστόσο, η δυσκολία στον ύπνο είναι μερικές φορές ένα πρώιμο σημάδι άνοιας.

Γαλλία Έρευνα: Οι μεσήλικες ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κατά μέσο όρο αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας Οι μεσήλικες ενήλικες που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που παρακολουθούν τακτικά σε επτά ώρες κλειστού ματιού, σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που εκτείνεται σε 25 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο επίμονος βραχύς ύπνος μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 50, 60 και 70 ετών συνδέεται με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, ο οποίος συνέχισε μετά από τη λήψη παραγόντων όπως η ψυχική υγεία, η κοινωνιοδημογραφία και η καρδιομεταβολική κατάσταση. “Η επίμονη μικρή διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους με επίμονη φυσιολογική διάρκεια ύπνου”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μια ομάδα Γάλλων ερευνητών δημοσίευσε ευρήματα στο περιοδικό Nature Communications την Τρίτη, προερχόμενα από μια μελέτη του Whitehall II στην οποία συμμετείχαν περίπου 8.000 Βρετανοί συμμετέχοντες. Η άνοια είναι ένας ευρύτερος όρος για νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την προσοχή και την επικοινωνία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που εκτιμά ότι 5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω ζούσαν με άνοια το 2014.

Η υπηρεσία προβάλλει ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί σε σχεδόν 14 εκατομμύρια έως το 2060. Οι κίνδυνοι για την άνοια αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία, ειδικά μεταξύ αυτών που είναι άνω των 65 ετών, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC, αν και άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό και τη φυλή / εθνικότητα. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για τη διάρκεια ύπνου των 7.959 συμμετεχόντων για μια περίοδο 25 ετών, συλλέγοντας δεδομένα που αναφέρθηκαν από τον εαυτό τους αλλά και πληροφορίες από επιταχυνσιόμετρα ρολογιού χειρός, και 521 συμμετέχοντες συνέχισαν να αναπτύσσουν την ασθένεια.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο ύπνος υποστηρίζει τη γνωστική απόδοση και καθαρίζει τοξικές πλάκες β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο, συνεπώς η στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε «επιβλαβές αποτέλεσμα», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι πλάκες αμυλοειδούς μπορούν να διαταράξουν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας.

“Η συσσώρευση πλάκας αμυλοειδούς συμβάλλει στον κακό ύπνο σε ηλικιωμένους ενήλικες μέσω της άμεσης επίδρασής της στις περιοχές εγκεφάλου ρυθμιστή ύπνου-αφύπνισης”, έγραψαν οι συγγραφείς. Ωστόσο, η δυσκολία στον ύπνο είναι μερικές φορές ένα πρώιμο σημάδι άνοιας.

Η Δρ. Séverine Sabia, αντίστοιχος συγγραφέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού σταματά να συνδέει την αιτιώδη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του κινδύνου άνοιας. “Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για άνοια σε μεταγενέστερη ζωή”, δήλωσε η Sabia, ανέφερε ο Guardian. “Δεν μπορώ να σας πω ότι η διάρκεια του ύπνου είναι μια αιτία άνοιας, αλλά μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ύπνος ενισχύει και αποκαθιστά πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες

Ανεπάρκεια ύπνου: οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Προειδοποιητικό σημάδι για άνοια ο πολύς ύπνος στους ηλικιωμένους

Ο συστηματικά ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πονοκέφαλος : Τα αίτια που τον προκαλούν

 Πονοκέφαλος : Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσφορία στο κεφάλι, το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό. Εκτιμάται ότι 7 στα 10 άτομα έχουν τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο κάθε χρόνο.

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : ξεκίνησαν οι δηλώσεις ευπαθών ομάδων

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : Για τον μήνα Ιούνιο 2021, δίνεται η δυνατότητα  υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ και οι οποίοι υπάγονται στην αριθμ.  39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262) ΚΥΑ.

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

72χρονος άντρας στην Αγγλία διαγνώστηκε με κορωνοϊό που κράτησε περίπου 300 ημέρες

"Σε ένα σημείο, ήμουν ξαπλωμένος για δύο ή τρεις μήνες", είπε στο The Guardian. "Η γυναίκα μου έπρεπε να με πλένει και να με ξυρίζει στο κρεβάτι γιατί απλώς δεν μπορούσα να σηκωθώ. Μερικές φορές ευχόμουν να με έπαιρναν στη μέση της νύχτας, γιατί απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω πια, ήμουν στο σημείο που φοβόμουν περισσότερο να ζήσω από το να πεθάνω."

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.