ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας [Μελέτη]

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας [Μελέτη]

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Tα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν 38% υψηλότερο ποσοστό άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, συσσώρευση λιποκυττάρων στο ήπαρ, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με αυτή τη μορφή ηπατικής νόσου που έχουν επίσης καρδιακή νόσο ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζει έως και το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή χρόνια μορφή ηπατικής νόσου. Επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και πόνο ή δυσφορία στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ενώ η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία και σε σχετικές καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης τύπου 2. Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή ηπατική βλάβη.

“Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου τόσο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος όσο και για την άνοια περιλαμβάνουν μεταβολικές διαταραχές όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Έτσι, η μελέτη μας προσπάθησε να προσδιορίσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ αυτής της μορφής ηπατικής νόσου και του κινδύνου ενός ατόμου για άνοια, ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου”, σημείωσε ο Ying Shang, PhD, συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μητρώα 30 ετών στη Σουηδία και εντόπισαν 2.898 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Στη συνέχεια, συμπεριέλαβαν 28.357 άτομα χωρίς τη νόσο, τα οποία αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και την πόλη διαμονής κατά την ηλικία της διάγνωσης.

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, κατά μέσο όρο, 145 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, ή το 5% των συμμετεχόντων, διαγνώστηκαν με άνοια, σε σύγκριση με 1.291 άτομα χωρίς ηπατική νόσο, ή 4,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αφού προσάρμοσαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με άτομα χωρίς ηπατική νόσο, τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 38% υψηλότερο ποσοστό άνοιας συνολικά. Εξετάζοντας συγκεκριμένα την αγγειακή άνοια που προκαλείται από ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 44% υψηλότερο ποσοστό από τα άτομα χωρίς ηπατική νόσο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν υψηλότερο ποσοστό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα άτομα με ηπατική νόσο που είχαν επίσης καρδιακή νόσο είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Όσοι είχαν ηπατική νόσο και εγκεφαλικό είχαν περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας, η οποία μπορεί να οφείλεται κυρίως σε αγγειακή βλάβη στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Shang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος βελτιώνει τη διάγνωση της λιπώδους νόσου του ήπατος 

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.