Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας [Μελέτη]

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας [Μελέτη]

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Tα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν 38% υψηλότερο ποσοστό άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Τα άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, συσσώρευση λιποκυττάρων στο ήπαρ, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με αυτή τη μορφή ηπατικής νόσου που έχουν επίσης καρδιακή νόσο ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος επηρεάζει έως και το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή χρόνια μορφή ηπατικής νόσου. Επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και πόνο ή δυσφορία στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Ενώ η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λιπώδη ηπατική νόσο, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οφείλεται στην παχυσαρκία και σε σχετικές καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης τύπου 2. Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή ηπατική βλάβη.

“Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου τόσο για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος όσο και για την άνοια περιλαμβάνουν μεταβολικές διαταραχές όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Έτσι, η μελέτη μας προσπάθησε να προσδιορίσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ αυτής της μορφής ηπατικής νόσου και του κινδύνου ενός ατόμου για άνοια, ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου”, σημείωσε ο Ying Shang, PhD, συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μητρώα 30 ετών στη Σουηδία και εντόπισαν 2.898 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Στη συνέχεια, συμπεριέλαβαν 28.357 άτομα χωρίς τη νόσο, τα οποία αντιστοιχίστηκαν ως προς την ηλικία, το φύλο και την πόλη διαμονής κατά την ηλικία της διάγνωσης.

Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, κατά μέσο όρο, 145 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, ή το 5% των συμμετεχόντων, διαγνώστηκαν με άνοια, σε σύγκριση με 1.291 άτομα χωρίς ηπατική νόσο, ή 4,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αφού προσάρμοσαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με άτομα χωρίς ηπατική νόσο, τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 38% υψηλότερο ποσοστό άνοιας συνολικά. Εξετάζοντας συγκεκριμένα την αγγειακή άνοια που προκαλείται από ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 44% υψηλότερο ποσοστό από τα άτομα χωρίς ηπατική νόσο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν υψηλότερο ποσοστό για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα άτομα με ηπατική νόσο που είχαν επίσης καρδιακή νόσο είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Όσοι είχαν ηπατική νόσο και εγκεφαλικό είχαν περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος σχετίζεται με την ανάπτυξη άνοιας, η οποία μπορεί να οφείλεται κυρίως σε αγγειακή βλάβη στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Shang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος βελτιώνει τη διάγνωση της λιπώδους νόσου του ήπατος 

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon