Επιστημονικά Νέα

Γυναίκες ήπαρ: Ο ακανόνιστος εμμηνοροϊκός κύκλος οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Γυναίκες ήπαρ: Ο ακανόνιστος εμμηνοροϊκός κύκλος οδηγεί σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Γυναίκες ήπαρ: Οι νεαρές γυναίκες με μεγάλους ή ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους μπορεί να ωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου μη αλκοολικής νόσου του ήπατος καθώς και άλλων καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Οι γυναίκες με μεγάλες ή ακανόνιστες περιόδους είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι γυναίκες μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endocrine Society’s. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Περίπου το 24% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια χρόνια ασθένεια στην οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο συκώτι σας. Αυτή η συσσώρευση λίπους δεν προκαλείται από τη μεγάλη χρήση αλκοόλ. Η NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατική βλάβη και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τι σηματοδοτούν τα ευρήματα;

Η δίαιτα και η άσκηση είναι το πρότυπο φροντίδας για τη NAFLD καθώς δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου. “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι μεγάλοι ή ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NAFLD και αυτή η σχέση δεν εξηγείται από την παχυσαρκία”, δήλωσε ο Seungho Ryu, MD, Ph.D., του Κέντρου Μελετών Κοόρτης. Total Healthcare Center, Kangbuk Samsung Hospital, Sungkyunkwan University School of Medicine στη Σεούλ, Νότια Κορέα. “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλοι ή ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ μακρών ή ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων και NAFLD”.

Οι ερευνητές μελέτησαν ένα σύνολο δεδομένων 72.092 γυναικών κάτω των 40 ετών. Περίπου το 28% αυτών των γυναικών είχαν μεγάλους ή ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και το 7% είχε NAFLD. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τέσσερα χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν ότι νέες περιπτώσεις NAFLD εμφανίστηκαν σχεδόν στο 9% των γυναικών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ μακρών ή ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων σε νεαρές, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αυξημένου κινδύνου για NAFLD. “Οι νεαρές γυναίκες με μεγάλους ή ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους μπορεί να ωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου NAFLD καθώς και άλλων καρδιομεταβολικών ασθενειών”, είπε ο Ryu.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνέπειες της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Στο Βόλο ταξιδεύει η εκστρατεία για τον Καρκίνο του ήπατος «Δουλεύει για Σένα»

Έρευνες για την αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.