Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο αποκλεισμός του ίσως δεν ενδείκνυται για όλους [Μελέτη]

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι: Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού θεωρείται βασικό συστατικό της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά ο υπερβολικός περιορισμός της μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα αποτελέσματα για άτομα με μια κοινή μορφή της πάθησης, προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.


Ο περιορισμός του αλατιού συνιστάται συχνά στις κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά το βέλτιστο εύρος περιορισμού (από λιγότερο από 1,5 g έως λιγότερο από 3 g ημερησίως) και η επίδρασή του στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης δεν είναι ξεκάθαρη. Η καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, που αποτελεί το ήμισυ όλων των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας, εμφανίζεται όταν ο κάτω αριστερός θάλαμος της καρδιάς (αριστερή κοιλία) δεν μπορεί να γεμίσει σωστά με αίμα (διαστολική φάση), μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που αντλείται στο σώμα.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση με την πρόσληψη αλατιού, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δευτερογενή ανάλυση δεδομένων από 1713 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης που συμμετείχαν στη δοκιμή TOPCAT. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο αλάτι πρόσθεταν συνήθως στο μαγείρεμα των βασικών προϊόντων διατροφής τους. Στη συνέχεια, η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 3 χρόνια κατά μέσο όρο. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες (816) είχαν μηδενικό σκορ μαγειρικού αλατιού. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ήταν άνδρες (56%) και οι περισσότεροι ήταν λευκοί (81%). Ζύγιζαν σημαντικά περισσότερο και είχαν χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση (70 mm Hg) από εκείνους με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν (897).

Εισήχθησαν επίσης στο νοσοκομείο πιο συχνά για καρδιακή ανεπάρκεια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2, φτωχότερη νεφρική λειτουργία, να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής τους ανεπάρκειας και να έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας (χαμηλότερη καρδιακή παροχή). Οι συμμετέχοντες με βαθμολογία μαγειρικού αλατιού πάνω από το μηδέν διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους των οποίων η βαθμολογία ήταν μηδέν, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά δεν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία ή από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλάτι στη διατροφή τους.

Επιπλέον, οι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και κάτω είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα τους, όσον αφορά την εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καθορίσει τις αιτίες των ευρημάτων. Παράλληλα, δεν ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές όλα τα σχετικά δεδομένα από τη δοκιμή TOPCAT, ενώ η βαθμολογία του μαγειρικού αλατιού αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου συνδέεται συνήθως με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο ευρύ κοινό και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Θεωρείται ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών και την ενεργοποίηση των ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού για τον έλεγχο της καρδιακής ανεπάρκειας δεν τόσο απλή υπόθεση, λένε οι ερευνητές. Μπορεί να προκαλέσει συστολή του ενδαγγειακού όγκου, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να μειώσει τη συμφόρηση και την απαίτηση για ταμπλέτες νερού για τη διευκόλυνση της κατακράτησης υγρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής ανεπάρκειας

6 σημάδια που δείχνουν ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Ενέσιμο τζελ για την αποκατάσταση βλαβών της καρδιάς

Tο κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon