Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περίπου το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD. Αυτή η σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις βρέθηκε παρόλο που οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όσοι έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα που επιλέχθηκε για παρουσίαση στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. Περίπου το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD, έναν όρο για διάφορες παθήσεις του ήπατος που επηρεάζουν όσους πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ. Αυτή η σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις βρέθηκε παρόλο που οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

“Η ομάδα μας περίμενε να δει ότι όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιωνδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε αυτή τη σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο Karn Wijarnpreecha, MD, MPH, επικεφαλής ερευνητής του ο συνεργάτης ηπατολογίας μελέτης και μεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. “Πολύ συχνά, παραβλέπουμε τους ασθενείς με NAFLD με φυσιολογικό ΔΜΣ επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από αυτούς που είναι υπέρβαροι. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο.” Το κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος.

Ενώ η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή ζουν με παχυσαρκία, βρίσκεται επίσης σε άτομα που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα σχετικά με τις σχετιζόμενες καταστάσεις αυτού του πληθυσμού σε σχέση με την πάθηση. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με NAFLD στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021 για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ασθενών:

  • αδύνατος (BMI = 18,5 έως 24,9),
  • υπέρβαρος (ΔΜΣ=25-29,9),
  • παχυσαρκία κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9) και
  • παχυσαρκία κατηγορίας 2-3 (ΔΜΣ=35-<40).

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους μη αδύνατους ασθενείς, οι αδύνατοι ασθενείς είχαν χαμηλότερο επιπολασμό κίρρωσης, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. αλλά υψηλότερος επιπολασμός της περιφερικής αγγειακής νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου. “Σε περαιτέρω ανάλυση, βρήκαμε ότι οι αδύνατοι ασθενείς με NAFLD είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση καπνίσματος, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία”, είπε ο Δρ Wijarnpreecha. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πρόσθετες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ασθενείς μακροπρόθεσμα για να προσδιορίσουν εάν οι αδύνατοι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της NAFLD.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέρασε τα σύνορα της χώρας η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις ηπατίιδας είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους

Μυστηριώδης ηπατική νόσος που έχει μολύνει παιδιά σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο έφτασε στην Ασία και τον Καναδά

1 στους 4 ενήλικες με ηπατική διαταραχή και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο παιδικής ηπατίτιδας

"Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή", είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα έρευνα ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή των αναμνήσεων φόβου

Για να γνωρίζουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας νέας θεραπευτικής επιλογής, η Δρ Pedraza σημείωσε ότι θα ήταν απαραίτητο να επεκταθούν οι προκλινικές δοκιμές σε καταστάσεις όπου παρατηρείται η «επανεμφάνιση σβησμένων αντιδράσεων φόβου».

Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Κορωνοϊός νοσοκομείο: Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.