Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περίπου το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD. Αυτή η σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις βρέθηκε παρόλο που οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όσοι έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα που επιλέχθηκε για παρουσίαση στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. Περίπου το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD, έναν όρο για διάφορες παθήσεις του ήπατος που επηρεάζουν όσους πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ. Αυτή η σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις βρέθηκε παρόλο που οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

“Η ομάδα μας περίμενε να δει ότι όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιωνδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε αυτή τη σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο Karn Wijarnpreecha, MD, MPH, επικεφαλής ερευνητής του ο συνεργάτης ηπατολογίας μελέτης και μεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. “Πολύ συχνά, παραβλέπουμε τους ασθενείς με NAFLD με φυσιολογικό ΔΜΣ επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από αυτούς που είναι υπέρβαροι. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο.” Το κύριο χαρακτηριστικό της NAFLD είναι η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος.

Ενώ η NAFLD είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή ζουν με παχυσαρκία, βρίσκεται επίσης σε άτομα που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα σχετικά με τις σχετιζόμενες καταστάσεις αυτού του πληθυσμού σε σχέση με την πάθηση. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη κοόρτης σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με NAFLD στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021 για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ασθενών:

  • αδύνατος (BMI = 18,5 έως 24,9),
  • υπέρβαρος (ΔΜΣ=25-29,9),
  • παχυσαρκία κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9) και
  • παχυσαρκία κατηγορίας 2-3 (ΔΜΣ=35-<40).

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους μη αδύνατους ασθενείς, οι αδύνατοι ασθενείς είχαν χαμηλότερο επιπολασμό κίρρωσης, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. αλλά υψηλότερος επιπολασμός της περιφερικής αγγειακής νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου. “Σε περαιτέρω ανάλυση, βρήκαμε ότι οι αδύνατοι ασθενείς με NAFLD είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση καπνίσματος, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία”, είπε ο Δρ Wijarnpreecha. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πρόσθετες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ασθενείς μακροπρόθεσμα για να προσδιορίσουν εάν οι αδύνατοι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της NAFLD.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέρασε τα σύνορα της χώρας η μυστηριώδης οξεία ηπατίτιδα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις ηπατίιδας είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους

Μυστηριώδης ηπατική νόσος που έχει μολύνει παιδιά σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο έφτασε στην Ασία και τον Καναδά

1 στους 4 ενήλικες με ηπατική διαταραχή και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.

Νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία

Συμπερασματικά, σε αυτή τη μελέτη 72 εβδομάδων με συμμετέχοντες με παχυσαρκία, 5 mg, 10 mg ή 15 mg ενέσιμης Τιρζεπατίδης μία φορά την εβδομάδα παρείχαν σημαντικές και παρατεταμένες μειώσεις στο σωματικό βάρος με ασφάλεια.

O ρόλος των μιτοχονδρίων στην αθηροσκλήρωση

Aθηροσκλήρωση: Επιστήμονες ανακάλυψαν μια εκπληκτική σχέση μεταξύ μιτοχονδρίων, φλεγμονής και DNMT3A και TET2 - δύο γονιδίων που φυσιολογικά βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων του αίματος, αλλά όταν μεταλλάσσονται, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.