ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Επηρεάζει 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Επηρεάζει 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει, κατά μέσο όρο, 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, με τη νόσο να εξελίσσεται από αναστρέψιμα σε μη αναστρέψιμα στάδια.

Τα τελευταία 40 χρόνια, οι αλλαγές στο αστικό περιβάλλον και τη διατροφή μας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας. Είμαστε πιο καθιστοί και η ποιότητα της διατροφής και του ύπνου μας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των ατόμων με καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και ακόμη και ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μια άλλη καρδιομεταβολική νόσος που συχνά πέφτει από το ραντάρ είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο για την πέψη των τροφίμων, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών και επικοινωνεί με το έντερο και τον λιπώδη ιστό (το κύριο συστατικό του λίπους του σώματός μας). Αλλά η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια αρκετά σιωπηλή ασθένεια, καθώς υπάρχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν. Η ανθρώπινη γενετική χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό στόχων για τη θεραπεία και την πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και των επιπλοκών της.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος και οι συνέπειές της

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει, κατά μέσο όρο, 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως. Η νόσος εξελίσσεται από αναστρέψιμα σε μη αναστρέψιμα στάδια. Το πρώτο στάδιο ορίζεται από την παρουσία στεάτωσης (υπερβολική συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ σε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό της συνολικής ηπατικής μάζας). Το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι επίσης αναστρέψιμο, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ηπατικών κυττάρων (που ονομάζονται ηπατοκύτταρα). Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συνοδεύεται από ουλώδη ιστό (που ονομάζεται ίνωση). Η εξέλιξη της νόσου σε μη αναστρέψιμα στάδια, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος.

Μέχρι το 2025, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος θα είναι η κύρια αιτία ηπατικής ανεπάρκειας και μεταμόσχευσης. Οι επιπλοκές της, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην ηπατική νόσο. Συνδέεται ισχυρά με πολλές άλλες καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (η κύρια αιτία θανάτου όσων πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος). Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά από το ένα άτομο στο άλλο ανάλογα με γενετικούς παράγοντες και ορισμένους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη στα ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της, ενεργοποιώντας μια μεταβολική διαδικασία που ονομάζεται de novo λιπογένεση, την παραγωγή λιπαρών οξέων από τη ζάχαρη. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, κοινά στη διατροφή της Βόρειας Αμερικής, έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και παρέχουν υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, λίπους και αλατιού. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και απουσία αλκοολισμού, θα μπορούσε να έχει συνεργική επίδραση στον μεταβολισμό του ήπατος και να επιταχύνει την εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Το υπερβολικό βάρος είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος: Περίπου τα μισά παχύσαρκα άτομα (άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30) θα μπορούσαν να εμφανίσουν τη νόσο. Ωστόσο, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρατηρείται συχνά σε άτομα που έχουν υγιές βάρος. Αν και ο ΔΜΣ μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα στη μέτρηση των συνεπειών του υψηλού σωματικού βάρους, η κλινική του χρησιμότητα αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Ο ΔΜΣ δίνει ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για τη θέση του λιπώδους ιστού: το λίπος έχει πολύ πιο επιβλαβείς συνέπειες όταν βρίσκεται στην κοιλιά παρά στους βραχίονες, τους γοφούς ή τους μηρούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Αύξηση ασθενών με αλκοολική ηπατίτιδα στην αρχή της πανδημίας

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Αποτυπώματα στην επιδερμιδα από υπερκατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και γλουτένης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Προσθέστε το λεμόνι στα γεύματά σας

Λεμόνι: Τα λεμόνια χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε επιδόρπια, ποτά, σάλτσες, ντιπ και ως γαρνιτούρα για πιάτα με κρέας και ψάρι.