ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Επηρεάζει 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Επηρεάζει 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως

Μη αλκοολική νόσος του ήπατος: Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει, κατά μέσο όρο, 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, με τη νόσο να εξελίσσεται από αναστρέψιμα σε μη αναστρέψιμα στάδια.

Τα τελευταία 40 χρόνια, οι αλλαγές στο αστικό περιβάλλον και τη διατροφή μας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας. Είμαστε πιο καθιστοί και η ποιότητα της διατροφής και του ύπνου μας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των ατόμων με καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και ακόμη και ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Μια άλλη καρδιομεταβολική νόσος που συχνά πέφτει από το ραντάρ είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το συκώτι είναι ένα σημαντικό όργανο για την πέψη των τροφίμων, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών και επικοινωνεί με το έντερο και τον λιπώδη ιστό (το κύριο συστατικό του λίπους του σώματός μας). Αλλά η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια αρκετά σιωπηλή ασθένεια, καθώς υπάρχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν. Η ανθρώπινη γενετική χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό στόχων για τη θεραπεία και την πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και των επιπλοκών της.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος και οι συνέπειές της

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει, κατά μέσο όρο, 1 στους 4 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως. Η νόσος εξελίσσεται από αναστρέψιμα σε μη αναστρέψιμα στάδια. Το πρώτο στάδιο ορίζεται από την παρουσία στεάτωσης (υπερβολική συσσώρευση λιπιδίων στο ήπαρ σε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό της συνολικής ηπατικής μάζας). Το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι επίσης αναστρέψιμο, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ηπατικών κυττάρων (που ονομάζονται ηπατοκύτταρα). Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συνοδεύεται από ουλώδη ιστό (που ονομάζεται ίνωση). Η εξέλιξη της νόσου σε μη αναστρέψιμα στάδια, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή/και καρκίνο του ήπατος.

Μέχρι το 2025, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος θα είναι η κύρια αιτία ηπατικής ανεπάρκειας και μεταμόσχευσης. Οι επιπλοκές της, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην ηπατική νόσο. Συνδέεται ισχυρά με πολλές άλλες καρδιομεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις (η κύρια αιτία θανάτου όσων πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος). Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά από το ένα άτομο στο άλλο ανάλογα με γενετικούς παράγοντες και ορισμένους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.

Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη στα ζαχαρούχα ποτά, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της, ενεργοποιώντας μια μεταβολική διαδικασία που ονομάζεται de novo λιπογένεση, την παραγωγή λιπαρών οξέων από τη ζάχαρη. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, κοινά στη διατροφή της Βόρειας Αμερικής, έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και παρέχουν υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, λίπους και αλατιού. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και απουσία αλκοολισμού, θα μπορούσε να έχει συνεργική επίδραση στον μεταβολισμό του ήπατος και να επιταχύνει την εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Το υπερβολικό βάρος είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος: Περίπου τα μισά παχύσαρκα άτομα (άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30) θα μπορούσαν να εμφανίσουν τη νόσο. Ωστόσο, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρατηρείται συχνά σε άτομα που έχουν υγιές βάρος. Αν και ο ΔΜΣ μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα στη μέτρηση των συνεπειών του υψηλού σωματικού βάρους, η κλινική του χρησιμότητα αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Ο ΔΜΣ δίνει ελάχιστες ή καθόλου πληροφορίες για τη θέση του λιπώδους ιστού: το λίπος έχει πολύ πιο επιβλαβείς συνέπειες όταν βρίσκεται στην κοιλιά παρά στους βραχίονες, τους γοφούς ή τους μηρούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

Αύξηση ασθενών με αλκοολική ηπατίτιδα στην αρχή της πανδημίας

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Αποτυπώματα στην επιδερμιδα από υπερκατανάλωση ζάχαρης, αλκοόλ και γλουτένης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Υπέρταση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως η παχυσαρκία, το στρες και ο διαβήτης μεταξύ άλλων.

Νέα θεραπεία για το σύνδρομο Allan Herndon Dudley

Σύνδρομο Allan Herndon Dudley: Οι γονιδιακές θεραπείες είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για τη θεραπεία αναπτυξιακών νευρολογικών διαταραχών, όπως το AHDS, παράγοντας την πρωτεΐνη MCT8.

Καιρός να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας και να μαγειρέψετε!

Διαισθητική μαγειρική: Μην δεσμεύεστε από την αλληλουχία βημάτων μιας συνταγής, ούτε από την στείρα αναπαραγωγή υλικών. Προσαρμόστε κάθε πιάτο στα γούστα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στις αισθήσεις σας!

Νόστιμο σάντουιτς για τη δουλειά

Σνακ: Φτιάξτε ένα νόστιμο, υγιεινό και vegan σνακ για την εργασία σας ή τη βόλτα σας. Γνωρίστε πώς να τρώτε υγιεινά, χωρίς να στερείστε τις λαχταριστές γεύσεις.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

6 Tips για να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ και τοκετός: Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τον σύζυγό τους μετά τον τοκετό. Διαβάστε τα tips που σας δίνουμε και απολαύστε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.