Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Χρειάζεστε άλλον έναν λόγο για να το σκεφτείτε δύο φορές πριν παραγγείλετε τηγανητές πατάτες; Θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Τα κρούσματα μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) —ένας τύπος λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο— αυξάνονται και η θεραπεία παραμένει αδιευκρίνιστη. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έκανε ένα πιθανό βήμα προς την καταστολή και τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με το NASH με την έρευνά της σε παχύσαρκα ποντίκια που εξηγεί τη σημασία των εκκρινόμενων πρωτεϊνών από τους πόρους της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται σε κύτταρα κοντά σε καρκινικά κύτταρα στο μικροπεριβάλλον όγκου για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Science Immunology.

Ενώ τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα είναι προφανώς επιζήμια, γειτονικά κύτταρα συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ένα λεγόμενο μικροπεριβάλλον όγκου μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. “Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν”, εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Naoko Ohtani. “Αυτό τους αναγκάζει να εμφανίζουν έναν εκκριτικό φαινότυπο που σχετίζεται με τη γήρανση (SASP), όπου απελευθερώνουν ένα σύνολο πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο καταστέλλοντας την αντικαρκινική ανοσία”. Ο μηχανισμός με τον οποίο πρωτεΐνες όπως οι παράγοντες SASP απελευθερώνονται και επιταχύνουν την ανάπτυξη του όγκου παραμένει ασαφής.

Η ομάδα του καθηγητή Ohtani προσπάθησε να αποκαλύψει αυτόν τον μηχανισμό δίνοντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια επιρρεπή σε καρκίνο και μελετώντας τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία. Πρώτα διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση γονιδιακής έκφρασης για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες SASP παρήχθησαν από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα και στη συνέχεια διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκαν. Οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 ανακαλύφθηκε ότι είναι δύο από τους βασικούς διευκολυντές της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Η απελευθέρωσή τους γίνεται σε δύο κύρια στάδια. “Πρώτον, η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποδυναμώνει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ”, εξηγεί ο καθηγητής Ohtani.

https://www.youtube.com/watch?v=5vOggLL5_lY&t=183s

“Δεύτερον, το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D. Αυτή, με τη σειρά της, σχηματίζει πόρους της κυτταρικής μεμβράνης όπου η IL-1β και η IL-33 εξάγονται ή απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα.” Αυτοί οι πόροι παίζουν κρίσιμο ρόλο, επειδή μόλις απελευθερωθεί η IL-33, ενεργοποιεί τα θετικά στον υποδοχέα ρυθμιστικά Τ κύτταρα της που δρουν για να καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση στα καρκινικά κύτταρα και ενδεχομένως να επιδεινώνουν την ανάπτυξη καρκίνου. Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι μια σημαντική πρόοδος στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του καρκίνου. “Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν πολύ ενδιαφέροντα μηχανισμό με τον οποίο οι παράγοντες SASP που προάγουν τον όγκο απελευθερώνονται μέσω των πόρων της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται από τη διέγερση του μικροβιακού συστατικού του εντέρου”, κατέληξε ο καθηγητής Ohtani.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Έρευνα για αιτιολογικούς παράγοντες της οξείας ηπατίτιδας πλην του αδενοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon