Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Χρειάζεστε άλλον έναν λόγο για να το σκεφτείτε δύο φορές πριν παραγγείλετε τηγανητές πατάτες; Θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Τα κρούσματα μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) —ένας τύπος λιπώδους ηπατικής νόσου που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο— αυξάνονται και η θεραπεία παραμένει αδιευκρίνιστη. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έκανε ένα πιθανό βήμα προς την καταστολή και τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με το NASH με την έρευνά της σε παχύσαρκα ποντίκια που εξηγεί τη σημασία των εκκρινόμενων πρωτεϊνών από τους πόρους της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται σε κύτταρα κοντά σε καρκινικά κύτταρα στο μικροπεριβάλλον όγκου για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Science Immunology.

Ενώ τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα είναι προφανώς επιζήμια, γειτονικά κύτταρα συμπεριλαμβανομένων των ινοβλαστών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε ένα λεγόμενο μικροπεριβάλλον όγκου μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. “Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν”, εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Naoko Ohtani. “Αυτό τους αναγκάζει να εμφανίζουν έναν εκκριτικό φαινότυπο που σχετίζεται με τη γήρανση (SASP), όπου απελευθερώνουν ένα σύνολο πρωτεϊνών που προάγουν τον καρκίνο καταστέλλοντας την αντικαρκινική ανοσία”. Ο μηχανισμός με τον οποίο πρωτεΐνες όπως οι παράγοντες SASP απελευθερώνονται και επιταχύνουν την ανάπτυξη του όγκου παραμένει ασαφής.

Η ομάδα του καθηγητή Ohtani προσπάθησε να αποκαλύψει αυτόν τον μηχανισμό δίνοντας μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια επιρρεπή σε καρκίνο και μελετώντας τον καρκίνο του ήπατος που προκαλείται από την παχυσαρκία. Πρώτα διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση γονιδιακής έκφρασης για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες SASP παρήχθησαν από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα και στη συνέχεια διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο απελευθερώθηκαν. Οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 ανακαλύφθηκε ότι είναι δύο από τους βασικούς διευκολυντές της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Η απελευθέρωσή τους γίνεται σε δύο κύρια στάδια. “Πρώτον, η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποδυναμώνει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ”, εξηγεί ο καθηγητής Ohtani.

“Δεύτερον, το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D. Αυτή, με τη σειρά της, σχηματίζει πόρους της κυτταρικής μεμβράνης όπου η IL-1β και η IL-33 εξάγονται ή απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα.” Αυτοί οι πόροι παίζουν κρίσιμο ρόλο, επειδή μόλις απελευθερωθεί η IL-33, ενεργοποιεί τα θετικά στον υποδοχέα ρυθμιστικά Τ κύτταρα της που δρουν για να καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση στα καρκινικά κύτταρα και ενδεχομένως να επιδεινώνουν την ανάπτυξη καρκίνου. Η κατανόηση αυτού του μηχανισμού είναι μια σημαντική πρόοδος στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του καρκίνου. “Η μελέτη μας αποκάλυψε έναν πολύ ενδιαφέροντα μηχανισμό με τον οποίο οι παράγοντες SASP που προάγουν τον όγκο απελευθερώνονται μέσω των πόρων της κυτταρικής μεμβράνης που σχηματίζονται από τη διέγερση του μικροβιακού συστατικού του εντέρου”, κατέληξε ο καθηγητής Ohtani.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Nέο μοντέλο για τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών

Έρευνα για αιτιολογικούς παράγοντες της οξείας ηπατίτιδας πλην του αδενοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.