ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ήπαρ παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με το λίπος στο συκώτι

Ήπαρ παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με το λίπος στο συκώτι

Ήπαρ παχυσαρκία: Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση λιπώδους ιστού στο συκώτι και αυξημένου σωματικού βάρους, καθώς και διαβήτη τύπου 2.

Η ηπατική νόσος συνδέεται συνήθως με τον αλκοολισμό ή την ηπατίτιδα. Όμως η παχυσαρκία και ο διαβήτης γίνονται ακόμη πιο τρομερή απειλή για δυνητικά θανατηφόρα ηπατική βλάβη, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου σχεδόν επτά φορές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Αλλά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Από την στιγμή που θα εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με λιπώδη ηπατική βλάβη, θα αντιμετωπίζετε βαθιά προβλήματα, προειδοποίησε η συν-ερευνήτρια Δρ. Jeanne Clark, διευθύντρια γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, Md.

Πώς δημιουργείται η ηπατική νόσος

Η πάθηση εμφανίζεται όταν το περιττό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και τελικά ουλές, είπε ο Clark. “Είναι παρόμοιο με το φουά γκρα ή το πατέ, το οποίο προκαλείται από την υπερβολική διατροφή με πάπιες ή χήνες. Τους ταΐζουν με πολλούς υδατάνθρακες, δημητριακά, αρκετά γρήγορα. Ξεπερνά το μεταβολικό σύστημα στο συκώτι και ρίχνουν το λίπος ακριβώς στο συκώτι.” Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο πάσχει από λιπώδη ηπατική νόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ένα άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη σημείωσε ότι η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος έχει ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως κύρια αιτία δημιουργίας ουλών στο ήπαρ και την κύρια αιτία για τη μεταμόσχευση ήπατος.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. “Ο μέσος άνθρωπος, ακόμη και πολλοί γιατροί, δεν εκτιμούν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου μεταξύ των ασθενών που είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη τύπου 2 και έχουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν σιωπηλή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο που μπορεί να είναι θανατηφόρα τελικά”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι ουλές που σχετίζονται με το λίπος προχωρούσαν στο ήπαρ, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως εσωτερική αιμορραγία, υπερβολικό υγρό και ψυχική σύγχυση που προκαλείται από συσσώρευση τοξινών στο σώμα και τον εγκέφαλο, είπε ο Clark. Καθώς η λιπώδης νόσος του ήπατος εξελίσσεται, οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη να προσέχουμε όταν κάποιος είναι παχύσαρκος και έχει διαβήτη.

Ωστόσο, δεν θα εξελιχθούν όλοι με λιπώδες ήπαρ σε ηπατική νόσο. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος δεν θα εμφανίσουν ποτέ φλεγμονή και ουλές, αλλά ένα υποσύνολο – πιθανώς κάπου στο 20% έως 30% – θα αναπτύξει ουλές. Δεν ξέρουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς θα έχουν πάντα μόνο λίπος και τίποτα περισσότερο και άλλοι θα συνεχίσουν σε τραυματισμό, φλεγμονή και ουλές. Η απώλεια βάρους είναι αυτή τη στιγμή μία από τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Υπάρχουν καλά δεδομένα για να δείξουμε εάν υπάρχει λίπος στο συκώτι, η απώλεια βάρους μπορεί να εξαφανίσει αυτό το λίπος. Δυστυχώς, το είδος της απώλειας βάρους που απαιτείται δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να χάσουν πολλά κιλά και να το διατηρήσουν. Πιθανότατα πρέπει να χάσετε το 10% του σωματικού σας βάρους και να το διατηρήσετε, και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το κάνετε. Επί του παρόντος δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες θεραπείες που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ παιδιών και εφήβων και δημιουργείται φλεγμονή

Μάθετε για το καρδιονεφροηπατομεταβολικό σύνδρομο -CKL syndrome

Πώς να αποφύγουμε την υπερλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Η άσκηση - κλειδί στη διαχείριση της παχυσαρκίας και στη μείωση των κινδύνων στη συνολική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΑΣΕΠ-7Κ/2019: Εκ νέου Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για αναπλήρωση θέσεων εργασίας σε φορείς πρόνοιας

ΑΣΕΠ-7Κ/2019: Η προθεσμία υποβολής της εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 17 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Παρασκευή. 

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Πράσινη σαλάτα με μέλι, βαλσάμικο και αμύγδαλα

Σαλάτα με αμύγδαλα: Οι σαλάτες εχουν γίνει πιο περίπλοκες, με πιο ψαγμένα υλικά και πολλές φορές αντικαθιστούν ακόμα και το κυρίως, ιδιαίτερα αν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ, χορταστικό και με λιγοστές θερμίδες.

Πως άλλαξε ο covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Λινγκουίνι με βότκα και λαχανικά

Λινγκουίνι με βότκα και λαχανικά: Το πιάτο που θα δούμε σήμερα σίγουρα δεν είναι ούτε ένα πιάτο συνηθισμένο, ούτε κάτι που θα φτιάχνετε κάθε εβδομάδα. Εκτός κι αν είστε μερακλήδες! Είναι όμως ένα εντυπωσιακό πιάτο και οπτικά, αλλά και γευστικά.

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Μήπως αναπτύσσουμε φθίνουσα ανοσία στο εμβόλιο της παρωτίτιδας;

Παρωτίτιδα εμβόλιο: Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να μην ανταποκρίνεται όσο καλά θα έπρεπε στο εμβόλιο.  Έπειτα, υπάρχει το σενάριο φθίνουσας ανοσίας.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μπανάνα χωρίς ζάχαρη

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Η συγκεκριμένη συνταγή δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και αυτό θα βοηθήσει και εκείνους που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους και να μην ξεφύγουν τόσο πολύ την περίοδο των γιορτών, αλλά και εκείνους που απλά θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά, ακόμα και όταν τρώνε ένα γλυκό.