ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ήπαρ παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με το λίπος στο συκώτι

Ήπαρ παχυσαρκία: Το αυξημένο βάρος και ο διαβήτης συνδέονται άμεσα με το λίπος στο συκώτι

Ήπαρ παχυσαρκία: Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση λιπώδους ιστού στο συκώτι και αυξημένου σωματικού βάρους, καθώς και διαβήτη τύπου 2.

Η ηπατική νόσος συνδέεται συνήθως με τον αλκοολισμό ή την ηπατίτιδα. Όμως η παχυσαρκία και ο διαβήτης γίνονται ακόμη πιο τρομερή απειλή για δυνητικά θανατηφόρα ηπατική βλάβη, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου σχεδόν επτά φορές, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. Αλλά είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Από την στιγμή που θα εμφανίσετε συμπτώματα που σχετίζονται με λιπώδη ηπατική βλάβη, θα αντιμετωπίζετε βαθιά προβλήματα, προειδοποίησε η συν-ερευνήτρια Δρ. Jeanne Clark, διευθύντρια γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, Md.

Πώς δημιουργείται η ηπατική νόσος

Η πάθηση εμφανίζεται όταν το περιττό λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και τελικά ουλές, είπε ο Clark. “Είναι παρόμοιο με το φουά γκρα ή το πατέ, το οποίο προκαλείται από την υπερβολική διατροφή με πάπιες ή χήνες. Τους ταΐζουν με πολλούς υδατάνθρακες, δημητριακά, αρκετά γρήγορα. Ξεπερνά το μεταβολικό σύστημα στο συκώτι και ρίχνουν το λίπος ακριβώς στο συκώτι.” Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον κόσμο πάσχει από λιπώδη ηπατική νόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ένα άρθρο που συνοδεύει τη νέα μελέτη σημείωσε ότι η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος έχει ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως κύρια αιτία δημιουργίας ουλών στο ήπαρ και την κύρια αιτία για τη μεταμόσχευση ήπατος.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. “Ο μέσος άνθρωπος, ακόμη και πολλοί γιατροί, δεν εκτιμούν ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος προχωρημένης ηπατικής νόσου μεταξύ των ασθενών που είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη τύπου 2 και έχουν το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν σιωπηλή αλλά προοδευτική ηπατική νόσο που μπορεί να είναι θανατηφόρα τελικά”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς οι ουλές που σχετίζονται με το λίπος προχωρούσαν στο ήπαρ, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από επιπλοκές που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως εσωτερική αιμορραγία, υπερβολικό υγρό και ψυχική σύγχυση που προκαλείται από συσσώρευση τοξινών στο σώμα και τον εγκέφαλο, είπε ο Clark. Καθώς η λιπώδης νόσος του ήπατος εξελίσσεται, οι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την ανάγκη να προσέχουμε όταν κάποιος είναι παχύσαρκος και έχει διαβήτη.

Ωστόσο, δεν θα εξελιχθούν όλοι με λιπώδες ήπαρ σε ηπατική νόσο. Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λίπος δεν θα εμφανίσουν ποτέ φλεγμονή και ουλές, αλλά ένα υποσύνολο – πιθανώς κάπου στο 20% έως 30% – θα αναπτύξει ουλές. Δεν ξέρουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς θα έχουν πάντα μόνο λίπος και τίποτα περισσότερο και άλλοι θα συνεχίσουν σε τραυματισμό, φλεγμονή και ουλές. Η απώλεια βάρους είναι αυτή τη στιγμή μία από τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Υπάρχουν καλά δεδομένα για να δείξουμε εάν υπάρχει λίπος στο συκώτι, η απώλεια βάρους μπορεί να εξαφανίσει αυτό το λίπος. Δυστυχώς, το είδος της απώλειας βάρους που απαιτείται δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι δύσκολο να χάσουν πολλά κιλά και να το διατηρήσουν. Πιθανότατα πρέπει να χάσετε το 10% του σωματικού σας βάρους και να το διατηρήσετε, και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να το κάνετε. Επί του παρόντος δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα για τη θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες θεραπείες που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ παιδιών και εφήβων και δημιουργείται φλεγμονή

Μάθετε για το καρδιονεφροηπατομεταβολικό σύνδρομο -CKL syndrome

Πώς να αποφύγουμε την υπερλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Η άσκηση - κλειδί στη διαχείριση της παχυσαρκίας και στη μείωση των κινδύνων στη συνολική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Είναι ασφαλής η απόψυξη στα μικροκύματα;

Απόψυξη μικροκύματα: Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων σας για την απόψυξη των τροφίμων είναι ασφαλής, αλλά πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόψυξης, για να μην αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.

Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;

Καφές ημικρανία: Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν σταμάτησε την ημικρανία. 

Η ευλογιά των πιθήκων ασκεί τεράστια πίεση στις σεξουαλικές κλινικές

Ευλογιά πιθήκων σεξ: Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής, η οποία φυσικά συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές της σεξουαλικής επαφής.

Οι γιατροί επιδιώκουν να τερματίσουν την προκατάληψη έναντι των υπέρβαρων ασθενών

Παχυσαρκία: Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς για να αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους με ασθενείς και ότι η εκπαίδευση για την παχυσαρκία στις ιατρικές σχολές σε όλο τον κόσμο είναι παραμελημένη.