Επιστημονικά Νέα

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

«Αυτό το τεστ μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε μη επεμβατικά ποιος πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά με τακτικά υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο για καρκίνο του ήπατος», δήλωσε ο Yujin Hoshida, M.D. Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Τμήμα Πεπτικών και Ηπατικών Νόσων στο UTSW, μέλος του Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center, και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine. Η NAFLD αναδύεται ταχέως ως κύρια αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Για τους ασθενείς με NAFLD που πιστεύεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, οι γιατροί συνιστούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ήπατος κάθε έξι μήνες. Αλλά ο εντοπισμός των ασθενών σε αυτήν την ομάδα είναι δύσκολος και συνήθως περιλαμβάνει επεμβατικές βιοψίες.

Ο Naoto Fujiwara, M.D., Ph.D., ερευνητής στο εργαστήριο Hoshida, και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν εάν τα δείγματα αίματος από ασθενείς με NAFLD θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος. Στη νέα μελέτη, ανέλυσαν δείγματα από 409 ασθενείς με NAFLD για να αποκαλύψουν ένα σύνολο 133 γονιδίων που εκφράστηκαν σε επίπεδα υψηλότερα ή χαμηλότερα από το μέσο όρο στο ήπαρ ασθενών που ανέπτυξαν HCC σε μια περίοδο παρακολούθησης 15 ετών. Στη συνέχεια οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου με βάση τις τιμές αυτών των γονιδίων. Πάνω από 15 χρόνια μετά τη λήψη των δειγμάτων, το 22,7% των ατόμων στην ομάδα υψηλού κινδύνου διαγνώστηκε με HCC ενώ κανένας ασθενής στην ομάδα χαμηλού κινδύνου δεν εμφάνισε καρκίνο στο ήπαρ. «Μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά τώρα ότι αυτοί οι ασθενείς δεν χρειάζεται να παρακολουθούνται πολύ στενά», είπε ο Δρ Χοσίντα, ο οποίος διευθύνει το Μεταφραστικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Ήπατος Όγκων του UTSW, αναφερόμενος στους ασθενείς χαμηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές μετέτρεψαν επίσης το γονιδιακό πάνελ του ήπατος σε τέσσερις πρωτεΐνες των οποίων τα επίπεδα θα μπορούσαν να μετρηθούν σε δείγματα αίματος για ευκολότερη αξιολόγηση του κινδύνου. Όταν οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου με βάση αυτές τις πρωτεΐνες, το 37,6% των ασθενών στην ομάδα υψηλού κινδύνου διαγνώστηκε με HCC κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου παρακολούθησης, ενώ κανένας ασθενής στην ομάδα χαμηλού κινδύνου δεν έλαβε διάγνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις σε αδύνατους παρά σε υπέρβαρους

Σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ηλικίας και της χημείας του σώματος

Πώς η άσκηση υψηλής έντασης ωφελεί τους ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.