ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Οι επαναλοιμώξεις μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: Οι επαναλοιμώξεις μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

«Ο [SARS-CoV-2] θα τείνει να γίνει ένας ενδημικός κορωνοϊός που θα μολύνει επανειλημμένα άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins. «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», πρόσθεσε. Με την εμφάνιση του στελέχους Omicron, ο SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει εκ νέου ακόμη και όσους έχουν κάποια ανοσολογική προστασία έναντι του COVID-19.

Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το ποσοστό των λοιμώξεων από την μετάλλαξη Omicron είναι έξι έως οκτώ φορές υψηλότερο από τις μολύνσεις Delta στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το πραγματικό ποσοστό παραμένει άγνωστο, επειδή πολλές λοιμώξεις δεν αναφέρονται καθώς οι άνθρωποι κάνουν τεστ στο σπίτι. Τα εμβόλια για τον COVID-19 και οι προηγούμενες λοιμώξεις μπορεί να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να εξαφανίσει το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης. «Μπορεί κάλλιστα αυτός ο ιός να έχει πλέον μεταλλαχθεί, ώστε να είναι εξαιρετικά μεταδοτικός αλλά να προκαλεί, σε γενικές γραμμές, ήπια ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, διευθυντής του Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια οικογένεια ιών που δεν παράγει σταθερή ανοσολογική προστασία, επομένως είναι πιθανό, όπως ήδη βλέπουμε, να ξαναμολυνόμαστε περιοδικά».

Και σε αντίθεση με τη γρίπη, αλλά όπως το κοινό κρυολόγημα, ο COVID κυκλοφορεί όλο το χρόνο. Ενώ τα κύματα του COVID-19 είναι πιο έντονα τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι άνθρωποι πηγαίνουν σε εσωτερικούς χώρους και ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται, ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει εστίες το καλοκαίρι, είπε ο Schaffner. «Η γρίπη ουσιαστικά εξαφανίζεται από τον Απρίλιο έως περίπου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και μετά έχουμε έντονες εποχικές επιδημίες», σημείωσε. “Ο COVID δεν είναι έτσι. Είχαμε καλοκαιρινές επιδημίες. Είχαμε χειμερινές επιδημίες. Μπορεί να προκαλέσει ασθένεια οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όμικρον 20 ημέρες μετά τη νόσηση με Δέλτα για Ισπανίδα υγειονομικό

Covid CDC: Νέα μελέτη αναδεικνύει τα όρια της φυσικής ανοσίας έναντι των επαναλοιμώξεων

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Σωτήρης Τσιόδρας: Η έλευση της Όμικρον ανέβασε την επαναμόλυνση από το 1% στο 8%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.