ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επαναλοίμωξη Covid: Όμικρον 20 ημέρες μετά τη νόσηση με Δέλτα για Ισπανίδα υγειονομικό

Επαναλοίμωξη Covid: Όμικρον 20 ημέρες μετά τη νόσηση με Δέλτα για Ισπανίδα υγειονομικό

Επαναλοίμωξη Covid: Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη δυνατότητα της παραλλαγής Όμικρον να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που αποκτήθηκε είτε από μια φυσική μόλυνση με άλλες παραλλαγές είτε από εμβόλια.

Ερευνητές στην Ισπανία δίνουν λεπτομέρειες για μια 31χρονη γυναίκα που νόσησε με COVID-19 δύο φορές μέσα σε τρεις εβδομάδες, σε μια αναφορά περιστατικού που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (23- 26 Απριλίου). Το κενό 20 ημερών μεταξύ των λοιμώξεων είναι το μικρότερο γνωστό έως τώρα σε σχέση με επαναμολύνσεις. Η γυναίκα, εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, βρέθηκε θετική για πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου 2021, σε τεστ PCR κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου του προσωπικού στον χώρο εργασίας της. Ήταν πλήρως εμβολιασμένη και είχε λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου 12 ημέρες νωρίτερα.

Η ασθενής, η οποία δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα, απομονώθηκε για δέκα ημέρες πριν επιστρέψει στην εργασία της. Στις 10 Ιανουαρίου 2022, μόλις 20 ημέρες αφότου βγήκε θετική για πρώτη φορά, εμφάνισε βήχα, πυρετό και αισθάνθηκε γενικά αδιαθεσία και έκανε άλλη μια εξέταση PCR. Αυτό ήταν επίσης θετικό. Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος έδειξε ότι η ασθενής είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2. Η πρώτη της μόλυνση, τον Δεκέμβριο, ήταν με την παραλλαγή Δέλτα. Η δεύτερη, τον Ιανουάριο, ήταν με την παραλλαγή Όμικρον. Η παραλλαγή Όμικρον είχε αναγνωριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λίγο περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου 2021.

Το στέλεχος, το οποίο έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, είναι πολύ πιο μολυσματικό από τη Δέλτα και μπορεί να αποφύγει την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και από εμβολιασμούς.  Η Δρ. Gemma Recio, του Ινστιτούτου Català de Salut, Tarragona, Ισπανία, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει: “Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη δυνατότητα της παραλλαγής Όμικρον να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που αποκτήθηκε είτε από μια φυσική μόλυνση με άλλες παραλλαγές είτε από εμβόλια.” Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που είχαν COVID-19 δεν μπορούν να υποθέσουν ότι προστατεύονται από την επαναμόλυνση, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη μόλυνση με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός φαίνεται να προστατεύουν εν μέρει από σοβαρή νόσο και νοσηλεία σε άτομα με Όμικρον. “Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη διενέργειας γονιδιωματικής επιτήρησης των ιών σε λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και σε επαναμολύνσεις. Αυτή η παρακολούθηση θα βοηθήσει στην ανίχνευση παραλλαγών με την ικανότητα μερικής αποφυγής της ανοσολογικής απόκρισης.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενισχυτικά εμβόλια covid αποτελεσματικά κατά της επαναμόλυνσης & νοσηλείας, σύμφωνα με νέα μελέτη του CDC

Covid CDC: Νέα μελέτη αναδεικνύει τα όρια της φυσικής ανοσίας έναντι των επαναλοιμώξεων

Η υβριδική ανοσία προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της Covid

Παπαευαγγέλου: Το 50% των κρουσμάτων είναι Όμικρον 2 - Επικρατεί ήδη στη Κρήτη [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα-Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο

Αθλητισμός κολύμβηση: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει κατάγματα. Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ασύρματος βηματοδότης βιοδιασπάται όταν δεν είναι απαραίτητος

Ασύρματος βηματοδότης: Οι ερευνητές είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά να προσφέρουν στους ασθενείς με καρδιοπάθειες έναν προσωρινό «έξυπνο» βηματοδότη που απλώς διαλύεται όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.