Πολιτική Υγείας

Παπαευαγγέλου: Τέλος στο πιστοποιητικό νόσησης σε επαναλοίμωξη – Ποιοι εξαιρούνται [live]

Παπαευαγγέλου: Τέλος στο πιστοποιητικό νόσησης σε επαναλοίμωξη – Ποιοι εξαιρούνται [live]

Παπαευαγγέλου: Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης, ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση λόγω της εκ νέου λοίμωξης με Covid.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση την Πέμπτη 17/02 από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα 13% μείωση στις νέες εισαγωγές και 5% μείωση στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Παράλληλα, μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων. Η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, είπε η καθηγήτρια.

Ωστόσο Τζιά, Κάρπαθος, Θάσος και Σύρος, Κιλκίς και ΠΕ Φωκίδας, παρουσίασαν αύξηση στις νέες διαγνώσεις, σημείωσε.

Όμικρον το 96% των νέων κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον αφορά ήδη το 96% των νέων κρουσμάτων, ενώ το 2,2% των διαγνώσεων οφείλονται στην παραλλαγή Delta. Όπως είπε, σήμερα η θετικότητα είναι στο 6,4%.

Δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε άρση όλων των περιοριστικών μέτρων

«Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων», είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια.

Ποιοι θα μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης

Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση λόγω της εκ νέου λοίμωξης με Covid. Όπως επεσήμανε το παραπάνω έχει ήδη αποφασιστεί από τον Σεπτέμβρη από την επιτροπή των ειδικών.

«Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα για κάποιους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους είτε με Johnson & Johnson είτε με τις δύο δόσεις και την στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, διότι πρέπει να κάνουν το booster τους, είχαν μια νόσηση και εφόσον είχε προυπάρξει προηγούμενη νόσηση είναι η δεύτερη λοίμωξη» ανέφερε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας πως ειδικά σε αυτή την ομάδα ασθενών, θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης.

Τέλος, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση και νοσήσουν, δεν χρείαζονται πιστοποιητικό νόσησης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παπαευαγγέλου: Δεν προστατεύει από την Όμικρον προηγούμενη νόσηση Covid [live]

Παπαευαγγέλου: Το 88% των νέων εισαγωγών οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την 4η δόση - Ποιους αφορά

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα άτομα άνω των 65 ετών, για τα οποία η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Μάιο, δεν έχουν προσέλθει σε ικανό αριθμό να εμβολιαστούν με το ποσοστό τους να αγγίζει μόλις το 15%.

3ος γύρος υποχρεωτικών τεστ Covid στο Μακάο καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

Μακάο Covid: Το Μακάο τηρεί την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών, σχεδόν με οποιοδήποτε κόστος, αντίθετη με μια παγκόσμια τάση προσπάθειας συνύπαρξης με τον ιό. 

Τέλος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά της Covid-19 ανακοίνωσε η Αυστριακή Κυβέρνηση

Αυστρία: Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά της Covid-19, μια πολιτική που είχε θέσει σε αναστολή τον Μάρτιο μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος της. «Πλέον, πρέπει να ζήσουμε με την Covid, επομένως θα εφαρμόσουμε μια σειρά μέτρων, το οποίο σημαίνει τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού», […]

Ο κυβερνήτης του Νιου Χάμσαϊρ εμποδίζει τους φαρμακοποιούς να χορηγούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της COVID-19 χωρίς ιατρική συνταγή

«Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν φάρμακα, ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των θεραπευτικών επιλογών και των πιθανών ακούσιων συνεπειών από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να περιορίσει άλλες επιλογές θεραπείας στο μέλλον», είπε ο Sununu.

Τα χάπια για την άμβλωση θα γίνουν το επόμενο πεδίο μάχης στον αναπαραγωγικό αγώνα των ΗΠΑ

Καθώς αυτές οι νομικές μάχες ετοιμάζονται να γίνουν, η συνήγορος κατά των αμβλώσεων Savannah Craven είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα εργαστούν για να απαγορευθούν όλες οι μέθοδοι άμβλωσης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.