Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συνεντεύξεις

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η ανθρωπότητα αναδυόμενες νόσους που μπορεί να μεταπηδήσουν από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες πανδημίες στο μέλλον.

Πόσο πιθανό είναι να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις της COVID;

Οι νέες μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 είναι αναμενόμενες και αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής του ιού, όπως συμβαίνει και με όλους τους ιούς. Η συσσώρευση μεταλλάξεων που προσδίδουν στον ιό χαρακτηριστικά που του προσδίδουν πλεονέκτημα επιβίωσης όπως το αυξημένο δυναμικό μετάδοσης μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός νέου επικρατούντος στελέχους. Η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων είναι αυξημένη με την παρατεταμένη ιαιμία, δηλαδή την κυκλοφορία του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία παρατηρείται κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Η συστηματική παρακολούθηση των κυκλοφορούντων στελεχών του SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να υπάρχει στενή επιδημιολογική επιτήρηση.

Σας ανησυχεί η συνύπαρξη  της μετάλλαξης Omicron με τη Δέλτα και την εποχική γρίπη ;

Ο όρος flurona δημιουργήθηκε για να περιγράψει την ταυτόχρονη μόλυνση από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, ενώ ο όρος delmicron για να περιγράψει την ταυτόχρονη μόλυνση από τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον του SARS-CoV-2. Η συνύπαρξη της Όμικρον με τη Δέλτα και την εποχική γρίπη οδηγεί σε ιδιαίτερη και παρατεταμένη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός τόσο με το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και με την αναμνηστική δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, ειδικά για τα άτομα με συννοσηρότητες.

 Η μετάλλαξη Όμικρον θα δημιουργήσει ανοσία της αγέλης ;

Το στέλεχος Όμικρον είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό αλλά προκαλεί ως επί το πλείστον ήπια νόσο COVID-19. Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με την επέκταση του αναμνηστικού εμβολιασμού αναπτέρωσαν αρχικά τις ελπίδες για την επίτευξη ανοσίας αγέλης στον πληθυσμό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη είναι βραχύχρονη και η προστασία έναντι σε επαναλοίμωξη έστω και ασυμπτωματική πέφτει σημαντικά μετά από το 3μηνο από τη νόσηση. Επιπλέον, τα εμβόλια προφυλάσσουν από τη βαριά νόσο και τη νοσηλεία ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη λοίμωξη δεν είναι σε επίπεδα που να εξασφαλίζει την ανοσία της αγέλης.

Το γεγονός ότι με την μετάλλαξη Όμικρον το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενων το περνάει ακίνδυνα στο σπίτι , δίνει την αισιοδοξία ότι η πανδημία μπορεί να γίνει σύντομα ενδημία ;

 Η ανάλυση της επιδημιολογικής πορείας του στελέχους Όμικρον σε άλλες χώρες του κόσμου και κυρίως στη Νότια Αφρική που ήταν η πρώτη χώρα που επικράτησε το νέο στέλεχος δείχνει ότι η απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και η επικράτηση του Όμικρον ακολουθείται από εξίσου απότομη πτώση των νέων κρουσμάτων και αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ από την ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας, φαίνεται μια αργή προς το παρόν ύφεση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2. Λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη, ουσιαστική αποκλιμάκωση αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, για να καταγραφεί και αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Πολλές γυναίκες έγκυες που έχουν εμβολιαστεί φοβούνται πολύ να μην  νοσήσουν σε σημείο που δεν έχουν καμία δραστηριότητα . Τι θα τις συμβουλεύατε ; Πόσο επικίνδυνη είναι η λοίμωξη από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι γυναίκες κατά την κύηση έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της COVID-19. Το σύνολο των επιστημονικών σωμάτων και εταιρειών συστήνουν όλο και σαφέστερα τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2 στην κύηση. Ο εμβολιασμός και στην κύηση αποτελεί το μοναδικό τρόπο μείωσης των κινδύνων από τη νόσο COVID-19 καθώς μειώνει το ποσοστό σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, οι άμεσες ανεπιθύμητες δράσεις του εμβολίου στις εγκύους έχουν την ίδια επίπτωση με τις μη εγκύους γυναίκες.

 Υπάρχει  σύγχυση στον πληθυσμό με τα τεστ . Εάν ένας άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και κάνει ένα ραπιντ τεστ και είναι αρνητικό μπορεί να δραστηριοποιηθεί ή πρέπει να μείνει σπίτι;

  • Αν το άτομο είναι εμβολιασμένο με ενισχυτική δόση θα πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και να γίνει διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση στο κρούσμα.
  • Αν το άτομο είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή δεν έχει εμβολιαστεί, τότε θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για 5 ημέρες και να αποφύγει την επαφή με άλλα άτομα. Την 5η ημέρα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή Rapid Antigen Test). Μετά την 5η ημέρα, πρέπει να φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Βλέπουμε μίνι ύφεση στα κρούσματα αλλά οι σκληροί δείκτες παραμένουν ψηλά. Τι σημαίνει αυτό;

Οι νοσηλείες, οι σοβαρές νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι λόγω COVID-19 θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες από την ύφεση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχίσει να υφίσταται για αρκετές ημέρες ακόμα και γι’αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ;

Το σκεπτικό του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής προστασίας έναντι της COVID-19 για τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου COVID-19 και ανάγκη νοσηλείας. Επομένως, όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι εμβολιασμένα, ιδανικά και με την αναμνηστική δόση.

Ήταν σωστό που άνοιξαν τα σχολεία ;

Η οργανωμένη λειτουργία των σχολείων με τη διενέργεια συχνών εργαστηριακών τεστ για τη διάγνωση της COVID-19 αποτέλεσε σωστό μέτρο και συνετέλεσε στην πρώιμη διάγνωση και απομόνωση των μαθητών με COVID-19 και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Έχουμε ελλείψεις σε ΜΕΘ; Σε τι ποσοστό αριθμητικά διαφέρουμε στην Ελλάδα από τις ΜΕΘ της Γερμανίας ; 

Το 4ο κύμα της πανδημίας αύξησε σημαντικά τις νοσηλείες στις ΜΕΘ σε όλη την Ευρώπη και τα εθνικά συστήματα υγείας. Η Γερμανία είναι μια χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κλινών ΜΕΘ στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία και η Γερμανία υφίσταται μεγάλη πίεση λόγω της υψηλής ζήτησης κλινών COVID-19. Η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά τις κλίνες ΜΕΘ και τις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο βρίσκεται σε ιδιαίτερη πίεση στην παρούσα φάση.

 

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου  αιώνα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ;

Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επιδεινώνουν την κλινική εικόνα των ασθενών με COVID-19. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι η πανδημία COVID-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και μια άλλη πιο χρόνια πανδημία, αυτή της παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα των σύγχρονων κρατών και κοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που να περιλαμβάνει την άθληση και τη σωστή διατροφή, το οποίο θα πρέπει να καλλιεργηθεί ήδη από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Έχει επιβαρυνθεί εκτιμάτε η υγεία των Ελλήνων από τη μη επίσκεψη στους γιατρούς λόγω COVID

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας COVID-19 παρατηρήθηκε αρκετά έντονα οι ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας να μην επισκέπτονται τους ιατρούς τους λόγω φόβου COVID-19. Δύο έτη μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν πλέον οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή πρόσβαση όλων των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας παρά την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19.

Τα διαθέσιμα φάρμακα για τον Κορωνοϊό είναι ασφαλή ; -Αποτελεσματικά είναι;

Το 2022 θα ενταχθούν στη θεραπευτική φαρέτρα έναντι της COVID-19 ειδικά αντι-ιικά φάρμακα. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι το αντιικό φάρμακο Paxlovid μείωσε κατά 90% τις νοσηλείες και τους θανάτους όταν χορηγήθηκε 3 με 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου και εμφανίζει αποτελεσματικότητα έναντι και του στελέχους Oμικρον. Η μολνουπιραβίρη είναι ένα άλλο αντι-ιικό χάπι που μείωσε επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ενήλικες με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19.

Τι θα σημάνει το τέλος της πανδημίας ;

Η μετάπτωση της πανδημίας σε επιδημική φάση με πιθανές μικρο-εξάρσεις και υφέσεις κατά τη διάρκεια του έτους θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας έως σήμερα τονίζει δύο σημαντικά δεδομένα που δε θα πρέπει να ξεχάσουμε.

  • Αφενός, το γεγονός ότι η υγεία αποτελεί μείζον παγκόσμιο ζήτημα πέρα από τα φυσικά όρια των κρατών και απαιτεί ουσιαστικές λύσεις σε διεθνές επίπεδο και ανεξάρτητα από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση κάθε χώρας.
  • Αφετέρου, σε παγκόσμιο η πανδημία COVID-19 καθιστά απαραίτητη την ακόμα στενότερη επιδημιολογική επιτήρηση για πιθανές αναδυόμενες νόσους που μπορεί να μεταπηδήσουν από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες πανδημίες στο μέλλον.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αθανάσιος Δημόπουλος : Σε 5 χρόνια θα μειώθει το προσδόκιμο ζωής κάποιων καρκινοπαθών

Μέθοδος αντιμετώπισης εγκεφαλικού επεισοδίου από Ελληνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

Για πόσο χρονικό διάστημα διατηρούνται τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2

Πως οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 επηρεάζουν την μεταδοτικότητά του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Όταν πρώτα ο Salk και στη συνέχεια ο Sabin και ο Tommy Francis στο Πανεπιστήμιο του Michigan απέδειξαν ότι το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας δούλευε, ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνη τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα εμπιστεύτηκε τη δημόσια υγεία.

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής και ψυχίατρος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου , μιλώντας για τις Σπάνιες παθήσεις και την νωτιαία μυϊκή ατροφία αναδεικνύοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία λίστα υποχρεωτικών νεογνικών ελέγχων στην Ε.Ε αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα .

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Close Icon