Άποψη

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

‘’Με τον τίτλο «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» το 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ επιδιώκει να θέσει τον άνθρωπο – ασθενή ως οντότητα και τις πραγματικές του ανάγκες, στο επίκεντρο του σχεδιασμού ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου, πρεσβεύοντας την ολιστική προσέγγιση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας ως απαραίτητη προϋπόθεση.’’ λέει ο Γιώργος Καπετανάκης. Παράλληλα , σημειώνει ότι τα Fake News  για τον καρκίνο στο διαδίκτυο είναι συχνά σε sites ποικίλης  ύλης και πολύ λιγότερο στον κλαδικό τύπο, που ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα υγείας.

Ταυτόχρονα, το συνέδριο θα  εστιάσει στην ανάγκη να ληφθεί άμεσα μέριμνα, προκειμένου να κλείσουν τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος ογκολογικής περίθαλψης, τα οποία διευρύνθηκαν με την έλευση της πανδημίας τα προηγούμενα δύο χρόνια. Με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του καρκίνου να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για χάσιμο χρόνου και καθυστερήσεις για τη χώρα μας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι γίνονται βήματα. Ωστόσο αυτά θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και αντίκτυπο, αν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου κατά του καρκίνου και αυτό ακριβώς θέλουμε να τονίσουμε, να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε δημιουργικά, ως εκπρόσωποι των ογκολογικών ασθενών.

 Ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών που ζουν με τον καρκίνο και οι οποίοι έχουν καλή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα; Και ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο που δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής; και ποιοι είναι οι λόγοι.

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί η διασφάλιση καλής ποιότητας ζωής για τους ογκολογικούς ασθενείς. Είναι γνωστό ότι οι θεραπευτικές διαδικασίες συχνά είναι επίπονες και έχουν σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας την καθημερινότητα των ασθενών, τόσο κατά τη διάρκεια της νόσου όσο και μετά το πέρας αυτής.

  • Προκειμένου να αποκτήσουμε μία περισσότερο σαφή εικόνα και να εντοπίσουμε τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης, προχωρήσαμε μέσα από την All.Can Greece, σε μία έρευνα για την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και των επιβιωσάντων, την οποία διεξήγαγε το Εργαστήριο Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθ. Ιωάννη Υφαντόπουλο το προηγούμενο διάστημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, προκειμένου να δοθούν κάποιες απαντήσεις σε αυτά ακριβώς που ρωτάτε, θα παρουσιαστούν στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που ζουν με τον καρκίνο στην Ελλάδα πώς ζουν; Εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ; (Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν;)

Η απόφασή μας να αφιερώσουμε μία ολόκληρη ενότητα του συνεδρίου μας στους ογκολογικούς ασθενείς της τρίτης ηλικίας ήταν απόλυτα συνειδητή και στοχευμένη. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρκίνο έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, τις οποίες το σύστημα υγείας σήμερα δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό αγνοεί, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αρμόζει. Κινητικά, διανοητικά, βιολογικά ζητήματα και συ-νοσηρότητες, επηρεάζουν σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Έννοιες, όπως η πρόληψη στην τρίτη ηλικία, η ψυχογηριατρική υποστήριξη, η γηριατρική αξιολόγηση, η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, πρέπει να αποτελέσουν πεδία τα οποία θα συμπορεύονται και θα συνεκτιμώνται στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Ποια είναι τα κενά στις πολιτικές  για τον καρκίνο στην Ελλάδα; 

Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για τη χώρα μας, το οποίο δεν το συναντούμε μόνο στο χώρο της υγείας ή στον καρκίνο, είναι η ασυνέχεια που παρατηρείται στο έργο της πολιτείας, όταν υπάρχουν εναλλαγές στην εξουσία, ή ακόμα και μεταξύ προσώπων. Δυστυχώς, συχνά αποφάσεις που έχουν παρθεί, έχουν ψηφιστεί και είναι νόμοι, δράσεις που έχουν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, εγκαταλείπονται, δεν συνεχίζονται ή δεν εφαρμόζονται από τη διάδοχη κατάσταση.

  • Ως παράδειγμα θα μπορούσα να αναφέρω την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, τον Μάρτιο του 2019, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία του, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν, έστω και με τους όποιους αστερίσκους, την αναγκαιότητά του. Άλλο παράδειγμα στον χώρο της ογκολογίας είναι η εμβληματική δράση, «Εθνικό Δίκτυο Ακριβείας στην Ογκολογία», η οποία ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και έφερε επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση του καρκίνου, προάγοντας την εξατομικευμένη ιατρική στην πράξη.
  • Το Δίκτυο Ακριβείας χαρακτηρίστηκε ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική, η οποία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς περισσότεροι από 4000 είχαν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τη δράση του, ενώ η γνώση που απέκτησε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και οι σύγχρονες υποδομές, έχουν πολύ μεγάλη αξία. Σήμερα ένα χρόνο μετά από την απόφαση της πολιτείας να υπαναχωρήσει και να μην εξελίξει το δίκτυο σε επίσημο φορέα, μετά το τέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος, προχωρώντας σε άλλες επιλογές, η πραγματικότητα για τους ασθενείς είναι χειρότερη απ’ ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που απαιτούν ιδιωτική δαπάνη, οπότε δεν είναι προσβάσιμες σε όλους και δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας.

Έχετε ως αίτημα να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Ταμείο Καρκίνου, τι ακριβώς είναι αυτό;

Το μεγάλο πρόβλημα που όλοι εντοπίζουμε στην ογκολογική περίθαλψη, είναι η υποχρηματοδότηση. Δυστυχώς τα κονδύλια που ο προϋπολογισμός προβλέπει υπολείπονται των απαιτούμενων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Αυτό έχει ως αντίκτυπο ένα μεγάλο μέρος της συνολικής δαπάνης να επιμερίζεται από το δημόσιο σε τρίτους, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι οι ασθενείς, σηκώνοντας ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης.

  • Ένας από τους τρόπους εύρεσης πόρων που προτείνονται διεθνώς, είναι η εφαρμογή ειδικών φόρων σε προϊόντα που περιέχουν συστατικά, όπως καπνός, ζάχαρη, αλάτι, των οποίων η υπερβολική χρήση ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, με στόχο τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της ογκολογικής φροντίδας. Ένα τέτοιο μέτρο παράλληλα θα δρούσε αποτρεπτικά προς την κατανάλωση σχετικών προιόντων ή ενθαρρυντικά προς την αλλαγή της σύστασής τους, που θα επιδρούσε ευεργετικά στον πληθυσμό.

Η ιδιαίτερη πρόκληση στην προσέγγιση του θέματος, είναι οι διαφορετικές αναγνώσεις και το debate που θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από αυτό. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη, την οποία έχουν εκπονήσει οι καθηγητές οικονομικών της υγείας, κύριοι Κώστας Αθανασάκης και Ηλίας Κυριόπουλος, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του συνεδρίου μας, με σκοπό να ανοίξει το διάλογο για το θέμα και να διερευνήσει τις προθέσεις και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Η μελέτη δεν αποτελεί πρόταση της ΕΛΛΟΚ, αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να δούμε ποια είναι η γνώμη των ασθενών σε μία τέτοια προοπτική. Πιστεύω ότι μία τέτοια θεώρηση, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει βάση διαλόγου και να συνδράμει στο σχεδιασμό μίας βιώσιμης ογκολογικής περίθαλψης.

Υπάρχουν Διαστρεβλωμένες Ειδήσεις (Fake News) για τον καρκίνο στο διαδίκτυο τόσο στα ελληνικά sites  όσο και στα διεθνή sites; Εάν ναι , τα συναντάτε σε sites ποικίλης ύλης; 

  • Είναι συχνό το φαινόμενο να συναντούμε διαστρεβλωμένες ειδήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία. Αυτό συμβαίνει, γιατί συχνά η παρουσίαση των νέων, πολλές φορές λόγω άγνοιας του θέματος, δεν αποδίδεται με ορθό τρόπο, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζουμε για έρευνες και ανακαλύψεις που αναφέρονται σε θεραπείες που προσφέρουν ίαση από τον καρκίνο. Συχνά χωρίς τις σχετικές επιστημονικές αναφορές ή με αναφορές οι οποίες μεταφέρονται με λάθος τρόπο και διαφορετική έννοια στα ΜΜΕ. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάται τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Είναι περισσότερο συχνό σε sites ποικίλης ύλης και πολύ λιγότερο στον κλαδικό τύπο, που ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα υγείας. Στόχος μας είναι κατά το 7ο Συνέδριό μας, να αναδείξουμε το φαινόμενο και να εστιάσουμε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το εντοπίσουμε και να το περιορίσουμε, για την προστασία των ασθενών και του ευρέως κοινού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

7ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

ΕΛΛΟΚ: 7ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ - Ο άνθρωπος στο επίκεντρο 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο "Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου"

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα  

ΕΛΛΟΚ: Ξεκινά τη νέα χρονιά παρουσιάζοντας το νέο της λογότυπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά τα νεοπλάσματα περιλαμβάνουν τόσο τους καλοήθεις όσο και τους κακοήθεις όγκους, όπως ο καρκίνος.

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.

Συνέχιση Λειτουργίας Μικτού Κέντρου - Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα»

ΕΣΑμεΑ: Το αναγνωρισμένο Σωματείο με την επωνυμία Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα», κάνει γνωστό ότι για την κάλυψη των κενών θέσεων δυνητικά ωφελούμενων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση-συμμετοχής

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις με το πρόγραμμα  «Πρόληψη» του Μetropolitan στα Καλάβρυτα

Η «Πρόληψη» των  θεραπευτηρίων Metropolitan Hospital και Metropolitan General του Ομίλου HHG, βρέθηκε στα Καλάβρυτα το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Φεβρουαρίου, διενεργώντας δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους της περιοχής.