Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο “Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου”

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο “Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου”

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Από πλευράς της ΕΑΕ ο Πρόεδρος κ. Δέδες μνημόνευσε τη σημασία εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως παρατηρήθηκε με την πανδημία, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επιδημία της παραπληροφόρησης και των fake news.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Δέδε σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τίτλο “Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα”, σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα παρουσία του Υπουργείου Υγείας, των εκπροσώπων της Ιατρικής, Επιστημονικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Συλλόγων Ασθενών και της Φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου 2023).

Τη συζήτηση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου καθώς και την αξία των νέων παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (EU beating Cancer Plan) αποτελεί την πρώτη ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, στηριζόμενο στους 4 βασικούς πυλώνες:

  • πρόληψη,
  • έγκαιρη ανίχνευση,
  • διάγνωση και θεραπεία,
  • και ποιότητα ζωής ασθενών και επιβιωσάντων.

Από πλευράς της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο Πρόεδρος κ. Δέδες μνημόνευσε τη σημασία εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως παρατηρήθηκε με την πανδημία, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επιδημία της παραπληροφόρησης και των fake news. Υπάρχει συνεπώς πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ως προς την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με τις Ενώσεις των Ασθενών να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, ανέφερε ότι έχει καθυστερήσει η υιοθέτηση του και ότι θα πρέπει η χώρα μας να κερδίσει το χαμένο έδαφος, επισπεύδοντας την ανάπτυξη εργαλείων που θα προάγουν την πρόληψη και προτεραιοποιώντας τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία που αφορούν το ζήτημα του καρκίνου στην Ελλάδα.

Μέσω μιας ομάδας που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Τόνισε το ιδιαίτερο βάρος στην εξάλειψη των ανισοτήτων στην περίθαλψη και την εξέταση των συνθηκών σε καθημερινή βάση, ιδίως με τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών σε νοσοκομεία απομακρυσμένων περιοχών. Κλείνοντας, εστίασε στη σημασία της ανάπτυξης θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συντελέσουν στην βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και στην εξοικονόμηση πόρων. Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός συμμετείχαν οι κκ: Ειρήνη Αγαπηδάκη Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καίτη Αποστολίδου Πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος Πρύτανης ΕΚΠΑ, Ελευθέριος Ζέρβας Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ, Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής Νέα Δημοκρατία,

Γιάννης Κωτσιόπουλος Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Φλώρα Μπακοπούλου Πρόεδρος ΗΤΑ, Αφροδίτη Νόννη Πρόεδρος ΕΕΠΑ, Νίκος Πολύζος Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ζένια Σαριδάκη Πρόεδρος ΕΟΠΕ, Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Χαρά Κανή Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, Cornelia Zanetti Γενική Διευθύντρια Takeda, Lionel Picard Γενικός Διευθυντής Sanofi, Έλενα Χουλιάρα Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca, Κώστας Παπαγιάννης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Novartis, Σπύρος Φιλιώτης Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly και Μιχάλης Χειμώνας Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για τους Συλλόγους Ασθενών

Γεώργιος Φραγγίδης στο healthweb: Χάθηκε η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα Νοσοκομεία

Κ.Ε.Φ.Ι. : Οι δράσεις του Προγράμματος «Δικαίωμά μου»

Θεανώ Καρποδίνη: Η επόμενη μέρα για τον ΕΟΠΥΥ . Τι σχεδιάζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.

Συνέχιση Λειτουργίας Μικτού Κέντρου - Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα»

ΕΣΑμεΑ: Το αναγνωρισμένο Σωματείο με την επωνυμία Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα», κάνει γνωστό ότι για την κάλυψη των κενών θέσεων δυνητικά ωφελούμενων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση-συμμετοχής

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Αφιερωμένη στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Με έμπνευση τη μητρότητα και με στόχο να μην χάνεται ούτε ένα παιδί ενώ μπορεί να σωθεί, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υπήρξε μια πρωτοπόρος στον αγώνα ενάντια στον παιδικό καρκίνο.