Ρεπορτάζ Υγείας

Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 1% στο 8% η επαναμόλυνση με την έλευση της Όμικρον

Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 1% στο 8% η επαναμόλυνση με την έλευση της Όμικρον

Σωτήρης Τσιόδρας: Αναφορικά με την επαναλοίμωξη ασθενών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 1% έχει ανέλθει στο 8% με την έλευση της Όμικρον. Πάντως εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με το πότε κανείς νόσησε - αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από την προηγούμενη λοίμωξη, όσο και με τον τύπο του ιού από τον οποίο αρχικά μολύνθηκε.

«H κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε τη σημασία της τρίτης δόσης, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αλλά όχι ακόμη αποδείξεις – πως προφυλάσσει από την βαριά νόσηση σχετιζόμενη με την Όμικρον. Όπως είπε η καθηγήτρια, στη στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση προχωράει ικανοποιητικά, αφού 1 στους 2 δικαιούχους βάσει των συστάσεων για την τρίτη δόση, έχει ήδη κάνει το εμβόλιο.

Τη σημασία των εμβολιασμών επεσήμανε από πλευράς του και ο καθηγητής Τσιόδρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι – όχι μόνον ηλικιωμένοι – έχουν σωθεί από το εμβόλιο.

Αναφορικά με την επαναλοίμωξη ασθενών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 1% έχει ανέλθει στο 8% με την έλευση της Όμικρον. Πάντως εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με το πότε κανείς νόσησε – αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από την προηγούμενη λοίμωξη – όσο και με τον τύπο του ιού από τον οποίο προσβλήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν έχει σημασία ο ελέγχος των αντισωμάτων με σκοπό τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Δεν θα αναζητούσα το ύψος των αντισωμάτων χωρίς την συμβουλή γιατρού και την ερμηνεία του». Όπως διευκρίνισε οι ερμηνείες των τεστ των αντισωμάτων ενέχουν κινδύνους και παγίδες. Πάντως, οι καθηγητές επεσήμαναν ότι το ύψος των αντισωμάτων, μπορεί να χρησιμεύει στην πρόγνωση, με άλλα λόγια στο πώς θα προχωρήσει η νόσος σε έναν ασθενή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης - 76% προστασία μετά την 3η δόση

Κορωνοϊός 20/12 -3.689 νέα κρούσματα – 85 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι χειρουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας για να σώζουν ζωές, λένε οι ερευνητές

"Ωστόσο, η πραγματική βελτίωση των ζωών απαιτεί από τους ερευνητές της χειρουργικής να χρησιμοποιήσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα και την πρόσβαση, τον ρόλο της χειρουργικής στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα".

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.