Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 1% στο 8% η επαναμόλυνση με την έλευση της Όμικρον

Σωτήρης Τσιόδρας: Από το 1% στο 8% η επαναμόλυνση με την έλευση της Όμικρον

Σωτήρης Τσιόδρας: Αναφορικά με την επαναλοίμωξη ασθενών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 1% έχει ανέλθει στο 8% με την έλευση της Όμικρον. Πάντως εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με το πότε κανείς νόσησε - αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από την προηγούμενη λοίμωξη, όσο και με τον τύπο του ιού από τον οποίο αρχικά μολύνθηκε.

«H κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που διοργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε τη σημασία της τρίτης δόσης, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αλλά όχι ακόμη αποδείξεις – πως προφυλάσσει από την βαριά νόσηση σχετιζόμενη με την Όμικρον. Όπως είπε η καθηγήτρια, στη στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση προχωράει ικανοποιητικά, αφού 1 στους 2 δικαιούχους βάσει των συστάσεων για την τρίτη δόση, έχει ήδη κάνει το εμβόλιο.

Τη σημασία των εμβολιασμών επεσήμανε από πλευράς του και ο καθηγητής Τσιόδρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι – όχι μόνον ηλικιωμένοι – έχουν σωθεί από το εμβόλιο.

Αναφορικά με την επαναλοίμωξη ασθενών που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 1% έχει ανέλθει στο 8% με την έλευση της Όμικρον. Πάντως εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται τόσο με το πότε κανείς νόσησε – αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από την προηγούμενη λοίμωξη – όσο και με τον τύπο του ιού από τον οποίο προσβλήθηκε.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν έχει σημασία ο ελέγχος των αντισωμάτων με σκοπό τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Δεν θα αναζητούσα το ύψος των αντισωμάτων χωρίς την συμβουλή γιατρού και την ερμηνεία του». Όπως διευκρίνισε οι ερμηνείες των τεστ των αντισωμάτων ενέχουν κινδύνους και παγίδες. Πάντως, οι καθηγητές επεσήμαναν ότι το ύψος των αντισωμάτων, μπορεί να χρησιμεύει στην πρόγνωση, με άλλα λόγια στο πώς θα προχωρήσει η νόσος σε έναν ασθενή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης - 76% προστασία μετά την 3η δόση

Κορωνοϊός 20/12 -3.689 νέα κρούσματα – 85 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ζητά δειγματοληψία του νερού των Χανιών ο ΕΟΔΥ;

ΕΟΔΥ δειγματοληψία: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των θετικών καλλιεργειών κοπράνων για Campylobacter spp στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Οι αξιολογήσεις με αστέρια των νοσοκομείων CMS προσφέρουν περιορισμένο μέτρο χειρουργικής ποιότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ως προς τον κίνδυνο και την αξιοπιστία ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μειώθηκε από 6,80 σε 4,93 τοις εκατό στα νοσοκομεία ενός και πέντε αστέρων, αντίστοιχα, (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 1,86).

Το τακτικό ροχαλητό μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας, προτείνει έρευνα

Εάν αισθάνεστε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούμενα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Ηπατίτιδα Ε: Μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Ηπατίτιδα Ε: Η παρουσία του HEV συσχετίστηκε με κατεστραμμένα σπερματοζωάρια - δυνητικά αλλοιώνοντας τη δομή τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του σπερματικού υγρού.

Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία"

Close Icon