Ρεπορτάζ Υγείας

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, η πλειονότητα των κρουσμάτων της Όμικρον που εντοπίζονται στη χώρα δεν σχετίζονται με ταξίδι.

Σε εκδήλωση για την πανδημία, που πραγματοποιεί η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, βρέθηκε τη Δευτέρα (20/12) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Ο κ. Ζαούτης ανακοίνωσε πως μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε πως το ιικό φορτίο σχετίζεται ξεκάθαρα με την εμβολιαστική κάλυψη και όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Μη σχετιζόμενα με ταξίδι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον

Τα περισσότερα από τα κρούσματα της Όμικρον που εντοπίζονται στην Ελλάδα, δεν σχετίζονται με ταξίδι, ανέφερε ο κ. Ζαούτης. Γεγονός που δείχνει τη διασπορά του νέου στελέχους. Τα κρούσματα εντοπίζονται και σε Κρήτη και Λακωνία. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών. Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και έχει ήδη εντοπιστεί σε 90 κράτη. Επίσης πρόσθεσε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα αν χρειαστούν. Ωστόσο εκτίμησε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στην δίνη της Όμικρον. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε την σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της covid.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της νόσου, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον. Όντως είναι πιο μεταδοτική και έχει απλωθεί σε πάνω από 90 κράτη και νομίζω πως μας λέει κάτι. Κράτη που έχουν διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την ηλικία και την κάλυψη από εμβόλιο. Αυτό που εκκρεμεί ακόμα για να είναι πιο ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα από αυτή τη μετάλλαξη. Εκεί φαίνεται πως μπορεί να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για την Όμικρον».

Η τρίτη δόση είναι κατά 79% αποτελεσματική κατά της Όμικρον

Την ίδια ώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, σημείωσε στην τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα (20/12), ότι η δυνατότητα της Όμικρον να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες. Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια:

  • Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%.
  • Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεοδωρίδου για Όμικρον: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης - 76% προστασία μετά την 3η δόση

Θεμιστοκλέους: 40.000 ραντεβού για παιδικά εμβόλια - Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί

Θεοδωρίδου: Μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε πάνω από 7 εκατομμ. παιδικούς εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσοκομείο Καβάλας κατασκευάζει υβριδική αίθουσα χειρουργείου

Νοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο Καβάλας επισκέφτηκε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία συνεχάρη τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για την καθιέρωση χειρουργείου ημέρας.

Εγκέφαλος Υγεία - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΦΑ, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάσχεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων και μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του Αλτσχάιμερ.

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

«Τα πρότυπα διατροφής των βρεφών, ειδικά η μικρότερη διάρκεια θηλασμού, η πρώιμη εισαγωγή σόδας και η κοινή τους επίδραση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σωματικού λίπους αργότερα στην παιδική ηλικία».

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.