Νευρολογία

Αλτσχάιμερ: το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο;

Αλτσχάιμερ: το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο;

Μπορεί άραγε το αλκοόλ να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή τα ποσοστά θνησιμότητας;

Οι ερευνητές έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ (2-3 ποτήρια την ημέρα) και της μείωσης του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο της άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα πορίσματά τους δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στην BMJ Open.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ευρέως γνωστό ότι έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παγκρεατίτιδας, της καρδιοπάθειας, ορισμένων μορφών καρκίνου και της εγκεφαλικής βλάβης. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη μετριοπαθή κατανάλωση.”Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορα σημεία της υγείας μας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας», γράφουν οι συντάκτες της νέας μελέτης.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Κοινότητα Αλτσχάιμερ υπολογίζει ότι 700.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω θα πεθάνουν από την ασθένεια μέχρι το τέλος του 2015. Οι θάνατοι που αποδίδονται στο Αλτσχάιμερ έχουν επίσης αυξηθεί κατά τα τελευταία 15 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση κατά 71% μεταξύ του 2000 και του 2013. Ως εκ τούτου, η έρευνα για την επιβράδυνση των συνεπειών αυτής της νευροεκφυλιστικής διαταραχής είναι ολοένα και πιο σημαντική.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης θέλησαν να ανακαλύψουν αν η μείωση του κινδύνου θνησιμότητας που ενδεχομένως απορρέει από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, θα ίσχυε και για άτομα με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι το αλκοόλ είναι γνωστό ότι βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που έλαβαν από Δανέζικη έρευνα για το Αλτσχάιμερ που έγινε σε 321 άτομα με πρώιμου σταδίου άνοια ή Αλτσχάιμερ. Η Δανέζικη έρευνα αξιολογήσε τον αντίκτυπο ενός προγράμματος στήριξης μονοετούς διάρκειας και την παρακολούθηση της προόδου των συμμετεχόντων για 3 χρόνια.

Από τους 321 συμμετέχοντες με τη νόσο Αλτσχάιμερ, το 17% έπινε 2-3 ποτά ημερησίως. Περίπου το 8% δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, το 71% έπινε 1 ποτήρι αλκοόλ ή και λιγότερο ανά ημέρα και το 4% έπινε περισσότερα από 3 ποτήρια ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, συνολικά το 16,5% των συμμετεχόντων έχασαν τη ζωή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν 2-3 μονάδες αλκοόλ ημερησίως είχαν κατά 77% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους έπιναν 1 μονάδα ή λιγότερες την ημέρα.

Ακόμη και μετά τον υπολογισμό άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η ποιότητα ζωής και το κάπνισμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η σχέση παρέμενε.Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το αποτέλεσμα ήταν ότι εκείνοι που έπιναν μικρές ποσότητες αλκοόλ ήταν ήδη στην τελική φάση της ζωής τους, που οδηγεί σε μια προφανή θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της μείωσης της θνησιμότητας.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που προτείνεται από τους συγγραφείς, είναι ότι οι ασθενείς που έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είχαν ένα πιο πλούσιο κοινωνικό περιβάλλον από ό, τι άλλοι ασθενείς, παράγοντας που έχει ήδη προταθεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη θνησιμότητα.

Καθώς η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση , απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστούν αυτές οι διαπιστώσεις. Οι συγγραφείς προτείνουν πως μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της νοητικής καθυστέρησης σε ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]