Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος πάγκρεας ανοσοθεραπεία: Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου

Καρκίνος πάγκρεας ανοσοθεραπεία: Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Καρκίνος πάγκρεας ανοσοθεραπεία: Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Ρότζελ συνδύασε την αλληλουχία RNA μονοκύτταρου με δύο άλλες ερευνητικές τεχνικές για να δημιουργήσει αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πιο ισχυρό και λεπτομερές πορτρέτο μέχρι σήμερα του δικτύου αλληλεπιδράσεων που καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση του σώματος και γύρω από παγκρεατικούς όγκους. Τα ευρήματα της ομάδας, τα οποία εμφανίζονται στο περιοδικό Nature Cancer, έδωσαν ένα νέο επίκεντρο στον μεγάλο βαθμό στον οποίο η ανοσοαπόκριση ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και όγκο σε όγκο – το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς αναπτύσσονται νέοι συνδυασμοί ανοσοθεραπείας έναντι του θανατηφόρα ασθένεια.

«Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό», λέει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Marina Pasca di Magliano, Ph.D. , καθηγητής χειρουργικής και κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας στο Michigan Medicine. «Αυτό που λείπει είναι ακόμη και μια βασική κατανόηση της ποικιλίας και των ατομικών διαφορών στην ανοσοαπόκριση μεταξύ των ασθενών». Η νέα έρευνα θέτει τα θεμέλια για τις μελλοντικές μεταφραστικές μελέτες και τις κλινικές δοκιμές, με απώτερο στόχο τη μία μέρα να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει εξατομικευμένα μοριακά προφίλ για να προσδιορίσει ποιες ανοσοθεραπείες θα ωφελούσαν περισσότερο κάθε ασθενή, προσθέτει.

Χρόνια στην παραγωγή, η μελέτη αντιπροσωπεύει την προσπάθεια σχεδόν 40 ιατρών U-M και επιστημόνων πάγκων που συνεργάζονται στενά για να αναπτύξουν ένα σύνολο δεδομένων που μπορούν να αντλήσουν ερευνητικές ομάδες στον τομέα για τα επόμενα χρόνια, λέει η ομάδα. Μαζί με την ανάλυση μονοκυττάρων, η ομάδα χρησιμοποίησε ανοσοφθορισμό υψηλής ευκρίνειας και κυτταρομετρία μάζας – που συνδυάζει φασματομετρία μάζας και κυτταρομετρία ροής – για την αξιολόγηση της πολύπλοκης βιολογίας των δειγμάτων όγκου με πολλούς τρόπους. “Νομίζω ότι το βασικό μάθημα για μένα ως κλινικός γιατρός είναι ότι η ανοσοθεραπεία για να εργαστεί σε αυτήν την ασθένεια θα συνεχίσει να είναι προκλητική, επειδή υπάρχουν περιπλοκές που μόλις αρχίζουμε να εκτιμούμε”, λέει ο συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Filip Bednar, MD , επίκουρος καθηγητής χειρουργικής. “Αυτό το έργο ανοίγει την πόρτα για την κατανόηση αυτών των πολυπλοκότητας και για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: ανακαλύφθηκαν βιοδείκτες για έγκαιρη διάγνωση

Νέες συστάσεις εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο του παγκρέατος

Ελλιπής ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.